Coșulețe cu nucă

cosulete-cu-nuca-amalia-1

S-ar putea să sune ciudat sau mai bine zis de necrezut dar vă scriu sincer că mama nu a făcut niciodată aceste bunătați , motivul nu-l știu , cert este ca de fiecare data cand mancam undeva cosulete cu nuca,ramaneam de-a dreptul impresionata, sunt atat de bune ca nu va puteti inchipui, baza frageda, apoi un strat de gem acrisor, apoi o bezea cu nucă, combinatie care te face sa mananci fara numar cum s-ar spune.

Reteta este foarte simpla totul este sa aveti formele specifice, dar se gasesc mai peste tot asa ca acum asta nu mai e o problema. Ramane sa le incercati si o sa va convingeti ca am avut dreptate. Si ce-i mai interesant desi toate dulciurile traditionale se fac cu untura aceasta se face cu unt, chestie care mie imi convine foarte mult, pentru ca ador toate aluaturile cu unt.

Si da neaparat sa folositi un gem acrisor de preferat magiunul sau silvoita cum ii spune la noi, este cel mai potrivit. Daca nu atunci cel de caise ar fi o alternativa.

cosulete-cu-nuca-amalia-2

Spuneam ca e simpla pentru ca am scris doar ingredientele pe un biletel, o am de la vecina mea de la parter tot de la ea am si tavalita cu caramel. Asadar macinati nuca ca vine reteta :)

Cosulete cu nuca

Ingrediente ( in functie de marimea formei aproximativ 35-40 bucati):

  • 350g faina alba de grau de tip 000
  • 250g unt minim 80% grasime
  • 4 galbenusuri
  • 2 linguri de smantana 25% grasime

Pentru umplutura:

  • 200g zahar tos
  • 200g nuca macinata
  • 4 albusuri
  • gem de prune ( magiun )

De acum in colo ne descurcam usor, amestecam toate ingredientele pentru baza frageda, aluatul trebuie sa fie usor elastic sa nu se sfarame.

Puteti sa-l faceti si cu untura dar sa aveti in vedere ca o sa folositi mai multa faina.

Invelim aluatul intr-o folie si-l punem la rece o ora.

cosulete-cu-nuca-amalia-3

Dupa o ora, preparam bezeaua. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam pana ce acesta se topeste. Adaugam si nuca macinata si amestecam usor peste cap pana se incorporeaza.

Aluatul il scoatem de la rece si il intindem in foaie subtire. Se intinde foarte usor, nu aveti nevoie de faina, o sa vedeti.

Cu ajutorul unei forme sau pahar decupam forme de cerc de diametrul formei de metal.

Punem fiecare bucata de aluat in interiorul formei si apasam usor cu degetele, merge foarte usor ca si cum ai lucra cu plastelina :)

cosulete-cu-nuca-amalia-4

Punem pe fund la fiecare forma o lingurita de gem apoi bezeaua cu nuca. Puteti sa o spritati cu un pos, pentru a arata mai frumos.

cosulete-cu-nuca-amalia-5

cosulete-cu-nuca-amalia-6

Coacem cosuletele in cuptorul incins la 170 de grade Celsius timp de 20 de minute.

cosulete-cu-nuca-amalia-7

Bun, acum cum le scoatem din forma? Foarte simplu, le lasati putin sa se raceasca altfel riscati sa se faramiteze, apoi bagati o scobitoare intre ele si forma si desprindeti un pic, intoarceti cu fata in jos si gata.

cosulete-cu-nuca-amalia-8

cosulete-cu-nuca-amalia-10

Le pudrati cu zahar si le serviti, sunt excelente! Chiar daca sunteti tentati sa le mancati imediat sunt mai bune reci, dupa ce stau cateva ore :)

cosulete-cu-nuca-amalia-9

Multumesc Rodi pentru reteta :)

reteta incercata de cititoare

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


4 comentarii la „Coșulețe cu nucă”

  1. Buna ziua !Doresc sa fac aceste cosulete dar nu am formele de cos si as dori sa folosesc forma de briose .Crezi ca ar merge si cum le scot din forma ? Multumesc!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.