Conopida gratinata cu bacon si parmezan

Ador conopida preparata sub orice forma in special cea cu maioneza, sau pane. Pe blog am cateva retete cu conopida dar aceasta e una mai noua, putin diferita de sufleul postat acum ceva vreme pe care il tot prepar ( la fel si voi dupa cum am vazut din mesaje) .

Conopida gratinata cu bacon si parmezan este un preparat gustos,  combinatia dintre sosul bechamel si bucatelele de bacon prajite e una de succes.

Se prea poate sa stiti reteta de conopida gratinata, nu e nimic deosebit sau nou, o bunatate ce se face la cuptor, eu mi-am permis sa o imbogatesc ca sa spun asa cu bacon si parmezan asa ca ai mei mofturosi ce traiesc pe principiul „nicio masa fara carne” au fost de -a dreptul incantati de bunatatea servita.

Pentru ca familia noastra are 4 membri am facut o tava plina , as estima 8 portii din cantitatile de la ingreidente. Desigur, voi puteti face doar jumatate de portie dar poate faceti ca mine, e foarte buna si la pachet la servici a doua zi sau reincalzita la cina, nu-si schimba gustul deloc.

Daca nu gasiti bacon puteti folosi si sunca, dar ar fi bine sa fie putin afumata, pentru ca in timp ce se face la cuptor mancarea se patrunde bine gustul in tot sosul. Iar parmezan puteti sa folositi si pecorino sau o alta branza tare, in ultim caz mozarella, cascaval dar atunci o puneti deasupra in ultimele 5 minute de copt. Va asigur ca o sa iasa o minunatie de mancare.

Dar haideti sa vedem reteta noastra.

Conopida gratinata cu bacon si parmezan

Ingrediente 8 portii:

  • o conopida mai mare de aprox 1,2 kg
  • 300g bacon sau sunca afumata
  • 1l lapte
  • 100g faina
  • 70g unt sau ulei
  • 100g parmezan sau 200g cascaval, mozarella
  • ulei, sare, pesmet, nucsoara

Pentru inceput spalam bine cnopida si o taiem buchetele mai mari. Separat punem la fiert intr-o oala mai mare apa rece la care adaugam o lingurita de sare. Cand apa clocoteste adaugam conopida si o lasam sa fiarba pe trei sferturi apoi o strecuram.

Baconul il taiem cubulete si-l prajim fara adaos de grasime. Il scoatem si-l lasam deoparte.

Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.

Preparam sosul bechamel; topim untul intr-o oala mai mica, adaugam faina si amestecam bine pana se desface apoi adaugam treptat laptele si amestecam rapid ca sa nu se faca cocoloase. Lasam sa se ingroase la foc mic ca si o budinca, si adaugam sare si un varf de cutit de nucsoara.

Pregatim pentru copt un vas termorezistent de dimensiuni 25x30cm, pe care il ungem cu unt sau ulei si il tapetam cu pesmet.

Punem buchetelele de conopida bine scurse de apa, printre ele bucatelele de vacon si apoi turnam sosul.

Deasupra radem parmezanul si bagam vasul la cuptor timp de 20 de minute pana se rumeneste putin deasupra.

Daca folositi cascaval sau mozarella o puneti aproximativ cu 10 minute inainte sa fie gata.

Scoatem vasul de la cuptor si servim conopida fierbinte.

Este foarte gustoasa!

Poftă bună :)

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.