Conopida gratinata cu sunca si sos bechamel


Sunt singura acasa asa ca am gatit ceva ce-mi place numai mie – conopida . Reteta mi s-a parut interesanta de cum am vazut-o pe blogul lui Pilar, putin mai diferita decat alte retete de pe net.
Ingrediente:

1 conopida ( 1kg)
200 g sunca
3 rosii coapte
1 ceapa mica
2 catei de usturoi
putina sare, zahar
branza rasa ( aprox 200 g)
ulei
Ptr. sos bechamel:
1/4 l lapte
1/2 lingura faina
20 g unt

Spalam conopida si o desfacem buchetele mai mari. Punem apa la fiert intr-o oala mai mare, cand clocoteste adaugam o priza de sare si buchetele de conopida. Lasam sa fiarba 7 minute, apoi le scoatem si le lasam deoparte.
Preincalzim cuptorul la 170 de grade.
Rosiile le oparim, le curatam de pielita si le taiem bucatele. Tocam ceapa si usturoiul marunt , le prajim intr-o lingura de ulei, apoi adaugam rosiile tocate si lasam sa fiarba pana scade sosul si se ingroasa putin ( eu nu am folosit rosii ca m-am grabit, le-am inlocuit cu 200 ml bulion). Adaugam putin zahar pentru a mai reduce din aciditatea rosiilor ( asta e un sfat bun de care o sa tin cont pe viitor). Trecem tot amestecul prin blender si lasam deoparte. Din lipsa de timp am renuntat la partea cu blenderul.
Prajim in putin ulei sunca taiata felii subtiri ( am pus si putin piept de pui, cred ca puteti sa inlocuiti daca vreti sunca cu piept de pui ).

Preparam sosul bechamel; topim untul intr-o craticioara, adaugam faina amestecand mereu si apoi treptat laptele . Amestecam cateva minute pana se ingroasa putin si incepe sa clocoteasca.
 Intr-un vas termorezistent punem pe fund un strat de sos de rosii. Aseza frumos buchetelele de conopida unul langa altul, apoi printre ele punem feliile de sunca. Apoi turnam sosul bechamel. Deasupra radem branza . Bagam vasul la cuptor timp de 8 minute pana cand deasupra se formeaza o crusta aurie si crocanta.

Servim cald.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


8 comentarii la „Conopida gratinata cu sunca si sos bechamel”

  1. cum sa iti placa numai tie?dar eu unde sunt? vreau si eu o portie.macar una mica.am auzit ca sosul bechamel este delicios asa ca o sa fac si eu o portie mica asa ca ptr mine.pup Amalia si acum ca am revenit o sa te stresez iarasi zi de zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.