Borș cu lobode

Bors cu lobode
Bors cu lobode

Felul ăsta de mâncare este mai rar întâlnit in Ardeal, deși îmi amintesc că bunica il facea in post iar apoi mama l-a „îmbunătățit” adăugând oua si smântână.

Borșul cu loboda sau lobode este o supă foarte usor de preparat, iti ia aproximativ 30 de minute să o prepari cu tot cu pregătirea ingrediemtelor. Se prepară îndeosebi primăvara, atunci când apar lobodele, leurda, urzicile și alte verdețuri atât de bune pentru sănătate. Și dacă aveți borș făcut în casă este cu atât mai delicioasă.

Deși s-ar zice că este o mâncare sărăcăcioasî pentru că, într-adevăr, o oală plină nu costă mai mult de 10 lei, nu este așa, e pur și simplu o mâncare de sezon de care trebuie să profitați. Plus că loboda este foarte greu de găsit, dar poate aveți noroc si gasiti la piață.

Reteta de bors cu lobode 

Bors cu loboda
Bors cu loboda

Ingrediente necesare pentru borsul de lobode:

– 2 legaturi mari de loboda (aproximativ 700g)

– 1 legătură de leurda sau cateva fire de usturoi verde

– 1 legătură de ceapă verde

– 1 morcov

– o bucățică radacina de țelină

– 1 rădăcină de pătrunjel

– 2 gălbenușuri

– 200ml smântână minim 20% grasime

– 50g orez

– 250ml borș

– sare, piper

– puțin ulei

Cum preparăm borșul cu lobode?

Pentru început curățam radacinoasele si le dam pe razatoarea cu gauri mari. Le calim bine in putin ulei apoi adaugam orezul. Mai lasam un minut si apoi adaugam 3.5 l de apă si sare.

Până da apa in clocot spălăm loboda si o tăiem fâșii sau fideluta.

La fel procedăm si cu ceapa verde, leurda sau usturoiul.

Cand apa da in clocot punem ceapa verde și leurda si mai lasam sa fiarba 5 minute apoi adaugam loboda. Lasam sa fiarba la foc potrivit cam 15 minute.

Apoi stingem focul si adaugam borsul pe care in prealabil l-am dat într-un clocot. Cantitatea este aproximativa depinde cat de acra va place supa. Dacă nu aveți borș puteți sa acriti supa si cu suc de lămâie.

În acest stadiu avem un borș de lobode de post, clasic.

Puteți să-i dați un plus de gust dregându-l cu galbenusuri si smantana. Separat amestecati galbenusurile cu smantana si adaugati putin cate puțin din lichidul fierbinte apoi răsturnați tot amestecul in oală. In ambele variante potriviți de sare si piper.

Borș cu lobode
Borș cu lobode

Acest fel de mancare se poate consuma si rece.

Aici găsiți si rețeta video de bors cu lobode:

Poftă bună!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.