Crofne (gogosi banatene)

Crofne (gogosi banatene) (crofna4)   imagine reteta

Nu am mai facut demult gogosi asa ca am tot cugetat :)) intre 2 retete : donuts si crofne . Am mers pe mana sigura (retetele Laurei nu dau gres !) si am incercat aceste minunate gogosi numite crofne.

Ingrediente ( eu am facut portie dubla):
1 kg faina 000
4 galbenusuri
2 cani de lapte caldut
2 linguri rase de drojdie deshidratata sau 50 de grame de drojdie proaspata
120 de grame de unt
2 plicuri zahar vanilat
4 linguri de zahar
1 praf de sare
coaja de lamaie si (sau) portocala
ulei pentru prajit
zahar pudra
Cernem faina intr-un vas mai mare . Separat frecam drojdia cu zahar pana se lichefiaza apoi turnam putin lapte caldut. Galbenusurile le frecam cu praful de sare si adaugam treptat restul de lapte. Turnam maiaua de drojdie peste faina, adaugam aromele si putin cate putin laptele. Amestecam si cand aluatul este omogen adaugam untul topit pana acesta de incorporeaza in aluat. Merge repede pentru ca nu trebuie framantat mult, imediat aluatul se va desprinde de peretii vasului. Il punem la crescut intr-un vas uns cu putin ulei, pana isi dubleaza volumul ( la mine 40 minute).
Apoi il intindem cu grosimea de 0,8 -1 cm pe o planseta unsa cu ulei si taiem cu paharul gogosile. Puteti alege ce marime doriti :).

Crofnele se transfera intr-o tava in care am pus hartie de copt si se lasa sa dospeasca inca 30 minute.

Dupa ce au crescut frumos le prajim in ulei incins punandu-le la prajit cu partea superioara in jos ( adica rasturnate). Trebuie sa aveti multa grija cu temperatura uleiului, nu trebuie sa fie foarte incins , daca se rumenesc prea repede reduceti focul.
Se scot pe hartie absorbanta si se pudreaza cu zahar. De jur imprejur au un guleras alb iar inauntru trebuie sa fie goale .Daca doriti le puteti umple cu o crema de vanilie, gem sau ciocolata.
Sunt pufoase ca niste obrajori de copil :).
Reteta este preluata cu mii de multumiri de pe blogul Laurei .

Reteta publicata in Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: , .
loading...

27 comentarii la reteta Crofne (gogosi banatene)

  1. voirna

    Imi plac mult retetele tale si l-am incercat cred ca pe toate ce lmai mult am facut torturile tale si prajiturile, multumesc . As vrea sa ma ajuti un pic, eu locuiesc la Madrid si eu acea nu gasesc amidon alimentar cu ce il pot inlocui ??????????? un pupic

    Raspunde
  2. camy

    miam!!miam!!le-am incercat.suntdelicioase foccccc!!!!Merci!!!!

    Raspunde
  3. anda

    Amalia, spune-mi te rog , tu ai folosit drojdie proaspata sau uscata? Daca folosesc drojdie uscata tot asa amestec cu zaharul pana se lichefiaza sau cum procedez?? multumesc

    Raspunde
    • Amalia

      Proaspata… cat despre cea uscata nu stiu sigur dar cred ca o pui cu putin zahar, faina si apa calduta sa dospeasca ( adica o amesteci )

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>