Tort cu crema caramel


Eeei de cand mi-am propus sa incerc reteta de crema caramel de la Lissa. Uite ca a sosit momentul asa ca am facut acest tort si va spun sincer ca nu mi-a parut rau. Este o crema foarte buna cu gust pronuntat de caramel. Iata reteta:
Blat:
4 oua
8 linguri de zahar
7 linguri de faina
1 lingura cacao
o priza praf de copt
Crema
10 linguri de zahar
200 ml lapte
250 ml frisca
3 oua
1 lingura amidon alimentar sau faina
10 g gelatina
Pentru insiropat
100 ml apa
1 lingura zahar
1 lingurita esenta de rom
Blatul este unul clasic, poate cunoasteti reteta. Se bat albusurile spuma tare , apoi se adauga zaharul treptat si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile unul cate unul si apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt. Se coace intr-o forma rotunda ( d= 24 cm) unsa cu putin unt si tapetata cu faina, timp de 20 de minute la foc potrivit. Se scoate, se lasa sa se raceasca putin si se rastoarna pe un gratar. Pentru sirop amestecam zaharul cu apa si cu esenta de rom , le punem la fiert si dupa cateva clocote, stingem focul si lasam siropul sa se raceasca.
Pana se raceste blatul si siropul , preparam crema : Zaharul se topeste la foc mic pana se caramelizeaza, apoi se adauga laptele fierbinte amestecand repede. Separat se freaca galbenusurile cu amidonul se adauga siropul fierbinte si se pune pe foc amestecand mereu pana se ingroasa ca o smantana. Adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca si cu albusurile batute spuma.

Blatul il taiem in doua si il insiropam, apoi il umplem cu crema.

Eu nu l-am decorat mai special deoarece l-am facut pentru acasa , dar voi puteti sa-l ornati cu frisca si zahar caramelizat. Este foarte gustos, multumesc Lissa inca o data pentru reteta de crema si va invit sa-l incercati ! :)

Reteta publicata in Torturi. Etichete: . Salveaza legatura permanenta.

49 Responses to Tort cu crema caramel

  1. Bucataria-Paradis spune:

    Arata foarte bine,si ma gindesc ca e tare deliciosa.Am salvat si eu crema de la Lissa,dar inca n-a venit timpul.Felicitari…acum ramane sa incerc si eu ca arata yami.

  2. Amalia spune:

    Da, Lissa are retete numai una si una, eu o sa incerc si varianta de crema cu cafea. Multumesc pentru aprecieri ! :)

  3. ina spune:

    Foarte foarte bine arata!!! Cum adca e decorat ca pt acasa?! Arata nmaipomenit de bine! Felicitari Amalia draga!

  4. Amalia spune:

    Ina iti multumesc mult ! Pup !

  5. otilia spune:

    Amalia, arata intr-un mare fel!
    Felicitari!

  6. Anonymous spune:

    amalia ai retete tare bune,am facut si eu cateva din ele,am vazut reteta ta de tort si ma gadeam la tortul pe care lam facut acum cateva zile.eu la sirop de exmplu pun o cana de zahar la caramelizat apoi adaug lapte si esenta de rom, e mult mai bun mi se pare,poate o sa incerci intro zi.

  7. Amalia spune:

    Otilia iti multumesc,poate il incerci si tu , e usor de facut :)

  8. Amalia spune:

    Anonim, o sa incerc si varianta asta de sirop ma gandesc ca e mai buna daca are si lapte :)

  9. Edith spune:

    Waaa, cum arata! Supeb! Nu mai vorbesc de gust.. caramelul este una din aromele mele preferate.
    Crema trebuie sa mi-o notez neaparat :) Oare daca nu pun albusurile batute spuma are ceva?

  10. ISABELA spune:

    Arata super!

  11. Amalia spune:

    Edith multumesc , scria Lissa ca daca punem albusurile atunci folosim si gelatina, poate renunti si la ea atunci.

  12. Amalia spune:

    Iza draga iti multumesc , e tare buna crema asta :).

  13. Edith spune:

    Mi-e teama ca nu o sa mai stea tzapana crema fara gelatina… Nu?

  14. Amalia spune:

    Edith tot ce pot sa-ti spun e ca amestecul de caramel e ca si o budinca atunci cand se raceste, probabil ca fara gelatina nu o
    sa stea teapana crema…ca sa fii sigura pune gelatina , nu ai cum sa dai gres, asta-i ca si smantana salveaza ( aproape )orice mancare :))

  15. Tea spune:

    Amalia, thank you so much!! I wish I could read your blog, but I cam look at the pictures! Nice work you have there :)
    Lots of greetings from NY!
    Tea

  16. Flor spune:

    Super tortul.Interesanta si reteta!

  17. Amalia spune:

    Tea thank you for visiting my blog, I hope in the future to translate in english all the recipies.

  18. Amalia spune:

    Flor multumesc, daca-ti place caramelul poti sa incerci reteta :)

  19. Lissa spune:

    Amalia cum de l-am scapat…si chiar ma uitasem dupa el de cand l-ai pus pe culi,foarte bine ti-a iesit crema si chiar e gustoasa ,ne place si noua gustul de caramel.Eu il mai fac si fara gelatina si albuse si sta crema tare si asa ,ca asa cum ai zis la cineva ,e ca o budinca si amestecand cu frisca batuta bine se face o crema groasa si teapana;cu albusele sporeste si crema ,e mai pufoasa si atunci pun si gelatina pt siguranta .
    Multumesc ca ai incercat crema si te pup!

  20. cristina dinu spune:

    buna! te rog frumos sa ma ajuti!!! apropo de crema tortului, sa inteleg ca dupa ce s-a pus laptele fierbinte peste zaharul caramelizat, imediat se pune si amidonul amestecat cu galbenusurile? Pai nu se solidifica aceste galbenusuri? Multumesc!

  21. Amalia spune:

    Cristina cred ca vin prea tarziu cu raspunsul :(… galbenusurile se freaca cu amidonul si peste ele se adauga caramelul cu lapte, amestecand mereu. Mie nu mi s-au intarit deloc galbenusurile , a rezultat o chestie cremoasa :) asa ca si in poza, astept sa-mi spui ce-ai facut daca l-ai incercat.

  22. Bucataria-Paradis spune:

    Gata,am prestatt-o si eu pentru ziua de nastere a fratelui meu.Ti-am furat decorul.Mersi.Poate daca sosesc anul viitor la cluj(orasul meu de nastere100% clujeanca :)te anunt:).Te pup

  23. Amalia spune:

    Paradis am trecut pe la tine si am vazut tortuletul. Intradevar putin mai mult de lucru la decor :), dar gustul primeaza intotdeauna. Te astept cu mare drag dc vii in Cluj. Keep in touch :)!

  24. violet spune:

    am mai incercat sa iti trimit mesaj…..nu stiu daca reusesc…sant foarte incantata de retete,o sa incerc si eu cateva si te anunt de rezultat,pupici

  25. Anonymous spune:

    Serbus Amalia,
    In primul rand felicitari si mai ales multumiri pentru blog.
    In al doilea rand scuza-mi ignoranta, dar de ce bati intai albusul si pe urma adaugi zaharul treptat ?
    Eu il bat cu tot cu zahar de la bun inceput pana cand devine tare, ca daca intorc castronul cu gura in jos, ramane teapan, nu curge.
    E mai bine pentru prajitura sa folosesc metoda ta sau nu conteaza cand pun zaharul?
    Multumesc frumos.
    Ruxandra

  26. Amalia spune:

    Ruxandra sunt bune ambele metode :) Si eu am incercat asa cum ai scris tu, insa probabil din obisnuinta bat albusul si apoi adaug zaharul treptat.

  27. Anonymous spune:

    Oooo, ce rapida esti :-) ! Esti tare dragutza si-mi plac retetele din blogul tau: simple si sanatoase.
    Multumesc inca o data de raspuns.
    Ciao,
    Ruxandra

  28. felis spune:

    Tort cu crema caramel… ce bine arata… Felicitari… chiar cautam idei de alte torturi… Nu stiu cum de nu ti-am descoperit blogul pana acum… mai ales ca am multe idei de cules de aici…

  29. Anonymous spune:

    Good post, adding it to my blog now, thanks. :)

  30. Anonymous spune:

    I am really Glad i ran across this site. Added http://www.haisagatim.ro to my bookmark!

  31. Anonymous spune:

    The author is really cool. But some of the commentators are just posting stupid words.

  32. Ana spune:

    Amalia … vin sa ma plang … Nu mi-a iesit crema. Lucrurile s-au intamplat cam asa … Cand am pus laptele, s-a umflat si a curs pe aragaz. Asta nu-i problema, dar cand am pus galbenusul cu amidon, s-au facut numai ferfenite de ou fiert … Deci a iesit o ciorba cu ou, nicidecum o crema. Unde-o fi greseala?
    Merci!

    • Amalia spune:

      Ana imi inchiupui ce-ai patit :( . Intradevar laptele se umfla cand il pui peste caramelul topit, dar peste galbenusuri si amidon se adauga siropul fierbinte nu invers. Poate se vede si in poze cum ar trebui sa arate. Eventual cand mai incerci o reteta si nu esti sigura de ceva te rog sa ma intrebi inainte, te ajut cu mare placere.

  33. mihaela spune:

    cum pot sa decorze cu caramel …am mai mancat undeva s arata foarte bn decorat cu caramel dar cum il faci?

  34. Pingback: >Tort cu crema caramel | Miremirc >Tort cu crema caramel | … bucataria in imagini

  35. andreea spune:

    buna amalia,am si eu o intrebare.as vrea sa fac un blat mai inalt,pe care sa il pot taia in 3,cum se schimba cantitatile?

  36. elena spune:

    Esti geniala ! Eu am incercat de cateva ori reteta asta, dar inlocuiesc laptele cu bautura de soia, pentru piticul meu alergic…intotdeauna a fost un real succes .
    Multumesc

  37. Mirela spune:

    Am facut acest tort saptamana trecuta, insa cred ca blatul trebuie insiropat mai bine. Iese prea putin sirop din 100 ml apa . Eu am facut dublu si tot nu a fost de ajuns. Nu sunt fan zahar , insa 1 singura lingura de zahar iarasi mi s-a parut insuficient . Crema este foarte buna, fina, delicioasa.
    I-am pus o glazura de ciocolata deasupra.

  38. Pingback: Miremirc - Tort cu crema caramel

  39. ANDREEA g spune:

    O intrebare am, frisca trebuie batuta inainte ?

  40. Torina spune:

    Buna ziua!As dori sa va intreb daca crema aceasta se intareste si daca tortul facut este ornat tot cu aceasta crema?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>