Tort cu crema caramel

Tort cu crema caramel (IMG 197333)   imagine reteta
Eeei, de cand mi-am propus sa incerc reteta de crema caramel de la Lissa. Uite ca a sosit momentul asa ca am facut acest tort si va spun sincer ca nu mi-a parut rau. Este o crema foarte buna cu gust pronuntat de caramel. Iata reteta:

Ingrediente:
Blat:

  • 4 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 7 linguri de faina
  • 1 lingura cacao
  • o priza praf de copt

Crema:

  • 10 linguri de zahar
  • 200 ml lapte
  • 250 ml frisca
  • 3 oua
  • 1 lingura amidon alimentar sau faina
  • 10 g gelatina

Pentru insiropat:

  • 100 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita esenta de rom

Blatul este cel clasic de pandispan, poate cunoasteti reteta.

Se bat albusurile spuma tare , apoi se adauga zaharul treptat si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile unul cate unul si apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt. Se coace intr-o forma rotunda ( d= 24 cm) unsa cu putin unt si tapetata cu faina, timp de 20 de minute la foc potrivit.

Se scoate, se lasa sa se raceasca putin si se rastoarna pe un gratar.

Pentru sirop amestecam zaharul cu apa si cu esenta de rom , le punem la fiert si dupa cateva clocote, stingem focul si lasam siropul sa se raceasca.

Pana se raceste blatul si siropul , preparam crema : Zaharul se topeste la foc mic pana se caramelizeaza, apoi se adauga laptele fierbinte amestecand repede. Separat se freaca galbenusurile cu amidonul se adauga siropul fierbinte si se pune pe foc amestecand mereu pana se ingroasa ca o smantana. Adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca si cu albusurile batute spuma.
Tort cu crema caramel (t11 290x217)   imagine reteta
Blatul il taiem in doua si il insiropam, apoi il umplem cu crema.

Tort cu crema caramel (IMG 19577 290x217)   imagine reteta

Eu nu l-am decorat mai special deoarece l-am facut pentru acasa , dar voi puteti sa-l ornati cu frisca si zahar caramelizat.

Tort cu crema caramel (tort)   imagine reteta

Este foarte gustos, multumesc Lissa inca o data pentru reteta de crema si va invit sa-l incercati ! :)

Reteta publicata in Torturi. Etichete: .

48 comentarii la reteta Tort cu crema caramel

  1. Amalia

    Cristina cred ca vin prea tarziu cu raspunsul :(… galbenusurile se freaca cu amidonul si peste ele se adauga caramelul cu lapte, amestecand mereu. Mie nu mi s-au intarit deloc galbenusurile , a rezultat o chestie cremoasa :) asa ca si in poza, astept sa-mi spui ce-ai facut daca l-ai incercat.

    Raspunde
  2. Bucataria-Paradis

    Gata,am prestatt-o si eu pentru ziua de nastere a fratelui meu.Ti-am furat decorul.Mersi.Poate daca sosesc anul viitor la cluj(orasul meu de nastere100% clujeanca :)te anunt:).Te pup

    Raspunde
  3. Amalia

    Paradis am trecut pe la tine si am vazut tortuletul. Intradevar putin mai mult de lucru la decor :), dar gustul primeaza intotdeauna. Te astept cu mare drag dc vii in Cluj. Keep in touch :)!

    Raspunde
  4. violet

    am mai incercat sa iti trimit mesaj…..nu stiu daca reusesc…sant foarte incantata de retete,o sa incerc si eu cateva si te anunt de rezultat,pupici

    Raspunde
  5. Anonymous

    Serbus Amalia,
    In primul rand felicitari si mai ales multumiri pentru blog.
    In al doilea rand scuza-mi ignoranta, dar de ce bati intai albusul si pe urma adaugi zaharul treptat ?
    Eu il bat cu tot cu zahar de la bun inceput pana cand devine tare, ca daca intorc castronul cu gura in jos, ramane teapan, nu curge.
    E mai bine pentru prajitura sa folosesc metoda ta sau nu conteaza cand pun zaharul?
    Multumesc frumos.
    Ruxandra

    Raspunde
  6. Amalia

    Ruxandra sunt bune ambele metode :) Si eu am incercat asa cum ai scris tu, insa probabil din obisnuinta bat albusul si apoi adaug zaharul treptat.

    Raspunde
  7. Anonymous

    Oooo, ce rapida esti :-) ! Esti tare dragutza si-mi plac retetele din blogul tau: simple si sanatoase.
    Multumesc inca o data de raspuns.
    Ciao,
    Ruxandra

    Raspunde
  8. felis

    Tort cu crema caramel… ce bine arata… Felicitari… chiar cautam idei de alte torturi… Nu stiu cum de nu ti-am descoperit blogul pana acum… mai ales ca am multe idei de cules de aici…

    Raspunde
  9. Anonymous

    Good post, adding it to my blog now, thanks. :)

    Raspunde
  10. Anonymous

    I am really Glad i ran across this site. Added http://www.haisagatim.ro to my bookmark!

    Raspunde
  11. Anonymous

    The author is really cool. But some of the commentators are just posting stupid words.

    Raspunde
  12. Ana

    Amalia … vin sa ma plang … Nu mi-a iesit crema. Lucrurile s-au intamplat cam asa … Cand am pus laptele, s-a umflat si a curs pe aragaz. Asta nu-i problema, dar cand am pus galbenusul cu amidon, s-au facut numai ferfenite de ou fiert … Deci a iesit o ciorba cu ou, nicidecum o crema. Unde-o fi greseala?
    Merci!

    Raspunde
    • Amalia

      Ana imi inchiupui ce-ai patit :( . Intradevar laptele se umfla cand il pui peste caramelul topit, dar peste galbenusuri si amidon se adauga siropul fierbinte nu invers. Poate se vede si in poze cum ar trebui sa arate. Eventual cand mai incerci o reteta si nu esti sigura de ceva te rog sa ma intrebi inainte, te ajut cu mare placere.

      Raspunde
  13. mihaela

    cum pot sa decorze cu caramel …am mai mancat undeva s arata foarte bn decorat cu caramel dar cum il faci?

    Raspunde
    • Amalia

      Mihaela cu caramel se pot face adevarate opere de arta, uita-te pe youtube si o sa gasesti modele :).

      Raspunde
  14. andreea

    buna amalia,am si eu o intrebare.as vrea sa fac un blat mai inalt,pe care sa il pot taia in 3,cum se schimba cantitatile?

    Raspunde
    • Amalia

      Andreea poti incerca blatul de la tortul Pasiune, merge la fix.

      Raspunde
      • andreea

        ok,o sa il incerc sapt asta pt sf. andrei.si fiul meu este eduard andrei,asa k o sa fie pt amandoi.

        Raspunde
  15. elena

    Esti geniala ! Eu am incercat de cateva ori reteta asta, dar inlocuiesc laptele cu bautura de soia, pentru piticul meu alergic…intotdeauna a fost un real succes .
    Multumesc

    Raspunde
    • Amalia

      Ma bucur ca iti place reteta sper sa mai incerci si altele nu numai de dulce :)

      Raspunde
  16. Mirela

    Am facut acest tort saptamana trecuta, insa cred ca blatul trebuie insiropat mai bine. Iese prea putin sirop din 100 ml apa . Eu am facut dublu si tot nu a fost de ajuns. Nu sunt fan zahar , insa 1 singura lingura de zahar iarasi mi s-a parut insuficient . Crema este foarte buna, fina, delicioasa.
    I-am pus o glazura de ciocolata deasupra.

    Raspunde
  17. ANDREEA g

    O intrebare am, frisca trebuie batuta inainte ?

    Raspunde
    • Amalia

      Da.

      Raspunde
      • anonim

        frisca se bate impreuna cu albusurile, sau se bat separat si pe urma le amestec?

        Raspunde
        • Amalia

          Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca si cu albusurile batute spuma. Deci frisca batuta separat se adauga , apoi punem albusurile batute spuma.

          Raspunde
  18. Torina

    Buna ziua!As dori sa va intreb daca crema aceasta se intareste si daca tortul facut este ornat tot cu aceasta crema?

    Raspunde
    • Amalia

      Este ornat cu aceeasi crema si da se intareste pentru ca are gelatina.

      Raspunde
  19. Ionela

    As vrea si eu sa-l incerc, insa mi se pare putin siropul. Mentionez ca mie imi plac torturile insiropate bine. S-ar strica ceva daca as face mai mult sirop? Macar vreo 400 ml?

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>