Tort cu crema caramel

Tort cu crema caramel
Tort cu crema caramel

Eeei, de cand mi-am propus sa incerc reteta de crema caramel de la Lissa. Uite ca a sosit momentul asa ca am facut acest tort si va spun sincer ca nu mi-a parut rau. Este o crema foarte buna cu gust pronuntat de caramel. Iata reteta:

Ingrediente necesare pentru reteta de tort cu crema caramel:

Blat:

  • 4 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 7 linguri de faina
  • 1 lingura cacao
  • o priza praf de copt

Crema:

  • 10 linguri de zahar
  • 200 ml lapte
  • 250 ml frisca
  • 3 oua
  • 1 lingura amidon alimentar sau faina
  • 10 g gelatina

Pentru insiropat:

  • 100 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita esenta de rom

Cum preparam tortul cu crema caramel?

Blatul este cel clasic de pandispan, poate cunoasteti reteta.

Se bat albusurile spuma tare , apoi se adauga zaharul treptat si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile unul cate unul si apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt. Se coace intr-o forma rotunda ( d= 24 cm) unsa cu putin unt si tapetata cu faina, timp de 20 de minute la foc potrivit.

Se scoate, se lasa sa se raceasca putin si se rastoarna pe un gratar.

Pentru sirop amestecam zaharul cu apa si cu esenta de rom , le punem la fiert si dupa cateva clocote, stingem focul si lasam siropul sa se raceasca.

Pana se raceste blatul si siropul, preparam crema : Zaharul se topeste la foc mic pana se caramelizeaza, apoi se adauga laptele fierbinte amestecand repede. Separat se freaca galbenusurile cu amidonul se adauga siropul fierbinte si se pune pe foc amestecand mereu pana se ingroasa ca o smantana. Adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca si cu albusurile batute spuma.
Tort cu crema caramel
Blatul il taiem in doua si il insiropam, apoi il umplem cu crema.

Tort cu crema caramel

Eu nu l-am decorat mai special deoarece l-am facut pentru acasa , dar voi puteti sa-l ornati cu frisca si zahar caramelizat.

Tort cu crema caramel
Tort cu crema caramel

Este foarte gustos, multumesc Lissa inca o data pentru reteta de crema si va invit sa-l incercati ! :)

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


51 de comentarii la „Tort cu crema caramel”

  1. Arata foarte bine,si ma gindesc ca e tare deliciosa.Am salvat si eu crema de la Lissa,dar inca n-a venit timpul.Felicitari…acum ramane sa incerc si eu ca arata yami.

  2. amalia ai retete tare bune,am facut si eu cateva din ele,am vazut reteta ta de tort si ma gadeam la tortul pe care lam facut acum cateva zile.eu la sirop de exmplu pun o cana de zahar la caramelizat apoi adaug lapte si esenta de rom, e mult mai bun mi se pare,poate o sa incerci intro zi.

  3. Waaa, cum arata! Supeb! Nu mai vorbesc de gust.. caramelul este una din aromele mele preferate.
    Crema trebuie sa mi-o notez neaparat :) Oare daca nu pun albusurile batute spuma are ceva?

  4. Edith tot ce pot sa-ti spun e ca amestecul de caramel e ca si o budinca atunci cand se raceste, probabil ca fara gelatina nu o
    sa stea teapana crema…ca sa fii sigura pune gelatina , nu ai cum sa dai gres, asta-i ca si smantana salveaza ( aproape )orice mancare :))

  5. Amalia, thank you so much!! I wish I could read your blog, but I cam look at the pictures! Nice work you have there :)
    Lots of greetings from NY!
    Tea

  6. Amalia cum de l-am scapat…si chiar ma uitasem dupa el de cand l-ai pus pe culi,foarte bine ti-a iesit crema si chiar e gustoasa ,ne place si noua gustul de caramel.Eu il mai fac si fara gelatina si albuse si sta crema tare si asa ,ca asa cum ai zis la cineva ,e ca o budinca si amestecand cu frisca batuta bine se face o crema groasa si teapana;cu albusele sporeste si crema ,e mai pufoasa si atunci pun si gelatina pt siguranta .
    Multumesc ca ai incercat crema si te pup!

  7. buna! te rog frumos sa ma ajuti!!! apropo de crema tortului, sa inteleg ca dupa ce s-a pus laptele fierbinte peste zaharul caramelizat, imediat se pune si amidonul amestecat cu galbenusurile? Pai nu se solidifica aceste galbenusuri? Multumesc!

  8. Cristina cred ca vin prea tarziu cu raspunsul :(… galbenusurile se freaca cu amidonul si peste ele se adauga caramelul cu lapte, amestecand mereu. Mie nu mi s-au intarit deloc galbenusurile , a rezultat o chestie cremoasa :) asa ca si in poza, astept sa-mi spui ce-ai facut daca l-ai incercat.

  9. Gata,am prestatt-o si eu pentru ziua de nastere a fratelui meu.Ti-am furat decorul.Mersi.Poate daca sosesc anul viitor la cluj(orasul meu de nastere100% clujeanca :)te anunt:).Te pup

  10. Paradis am trecut pe la tine si am vazut tortuletul. Intradevar putin mai mult de lucru la decor :), dar gustul primeaza intotdeauna. Te astept cu mare drag dc vii in Cluj. Keep in touch :)!

  11. am mai incercat sa iti trimit mesaj…..nu stiu daca reusesc…sant foarte incantata de retete,o sa incerc si eu cateva si te anunt de rezultat,pupici

  12. Serbus Amalia,
    In primul rand felicitari si mai ales multumiri pentru blog.
    In al doilea rand scuza-mi ignoranta, dar de ce bati intai albusul si pe urma adaugi zaharul treptat ?
    Eu il bat cu tot cu zahar de la bun inceput pana cand devine tare, ca daca intorc castronul cu gura in jos, ramane teapan, nu curge.
    E mai bine pentru prajitura sa folosesc metoda ta sau nu conteaza cand pun zaharul?
    Multumesc frumos.
    Ruxandra

  13. Ruxandra sunt bune ambele metode :) Si eu am incercat asa cum ai scris tu, insa probabil din obisnuinta bat albusul si apoi adaug zaharul treptat.

  14. Oooo, ce rapida esti :-) ! Esti tare dragutza si-mi plac retetele din blogul tau: simple si sanatoase.
    Multumesc inca o data de raspuns.
    Ciao,
    Ruxandra

  15. Tort cu crema caramel… ce bine arata… Felicitari… chiar cautam idei de alte torturi… Nu stiu cum de nu ti-am descoperit blogul pana acum… mai ales ca am multe idei de cules de aici…

  16. Amalia … vin sa ma plang … Nu mi-a iesit crema. Lucrurile s-au intamplat cam asa … Cand am pus laptele, s-a umflat si a curs pe aragaz. Asta nu-i problema, dar cand am pus galbenusul cu amidon, s-au facut numai ferfenite de ou fiert … Deci a iesit o ciorba cu ou, nicidecum o crema. Unde-o fi greseala?
    Merci!

    1. Ana imi inchiupui ce-ai patit :( . Intradevar laptele se umfla cand il pui peste caramelul topit, dar peste galbenusuri si amidon se adauga siropul fierbinte nu invers. Poate se vede si in poze cum ar trebui sa arate. Eventual cand mai incerci o reteta si nu esti sigura de ceva te rog sa ma intrebi inainte, te ajut cu mare placere.

  17. Esti geniala ! Eu am incercat de cateva ori reteta asta, dar inlocuiesc laptele cu bautura de soia, pentru piticul meu alergic…intotdeauna a fost un real succes .
    Multumesc

  18. Am facut acest tort saptamana trecuta, insa cred ca blatul trebuie insiropat mai bine. Iese prea putin sirop din 100 ml apa . Eu am facut dublu si tot nu a fost de ajuns. Nu sunt fan zahar , insa 1 singura lingura de zahar iarasi mi s-a parut insuficient . Crema este foarte buna, fina, delicioasa.
    I-am pus o glazura de ciocolata deasupra.

  19. Pingback: Miremirc - Tort cu crema caramel

        1. Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca si cu albusurile batute spuma. Deci frisca batuta separat se adauga , apoi punem albusurile batute spuma.

  20. As vrea si eu sa-l incerc, insa mi se pare putin siropul. Mentionez ca mie imi plac torturile insiropate bine. S-ar strica ceva daca as face mai mult sirop? Macar vreo 400 ml?

  21. Mulțumesc pentru reteta, cred ca e tare bun. Vreau sa pregătesc tortul pentru aniversarea de 2 anișori ai băiețelului nostru . Tocmai de aceea te-as ruga daca poți sa îmi spui: daca vreau ca tortul sa il fac dreptunghiular de mărimea unei tavi de 23/30 cm, pot folosi aceleași cantități de ingrediente la blat si la crema sau trebuie sa cresc cantitățile ? Mulțumesc !

    1. Eu l-am facut mai demult insa forma era de 24 de cm. Cred ca merge si la dimensiunile scrise de tine insa nu iese asa de inalt. Sfatul meu este sa inmultesti cu 1,5 cantitatile :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.