Tort cu crema de zahar ars


Reteta o am de la mama mea, este o reteta pe care o puteti face atunci cand aveti multe oua si nu stiti la ce sa le folositi. Crema de zahar ars iese mai fina daca puneti mai multe oua. Deasemenea puteti sa va jucati cu proportiile :).

Pentru crema:

  • 1 l de lapte
  • 8 oua
  • 4 linguri de zahar

Pentru caramelizat

  • 6 linguri de zahar ( cu cat puneti mai mult cu atat rezulta mai mult sirop, deci blatul va fi mai insiropat)

Pentru blat ( blat normal de pandispan)

  • La 1 ou: 1 lingura de faina, 1 lingura de zahar

Eu l-am facut din 6 oua.

Prima data am incalzit laptele impreuna cu zaharul. Separat am amestecat ouale intregi , trebuie amestecate cu lingura sa nu faca spuma ( eu m-am grabit si am bagat mixerul la treaba). Am pus in amestec si un plic de ness ( e optional). Intr-o cratita un pic mai inalta, topim zaharul la foc mic , miscand oala circular ca si atunci cand punem aluatul de clatite in tigaie astfel incat zaharul sa acopere jumatate de oala.

Turnam amestecul de lapte si oua si bagam la cuptor cca 30 de minute.

Aici va sfatuiesc sa va programati un ceas si peste 20 de minute sa va apucati de blat. , pentru a fi gata la timp. Blatul este de pandispan: batem albusurile spuma , apoi adaugam cate o lingura de zahar si batem in continuare pana se topeste. Obtinem o bezea lucioasa. Adaugam galbenusurile unul cate unul, amestecam , lasam mixerul deoparte si adaugam faina. Amestecam cu o lingura de lemn, cu grija sa nu se lase compozitia.

Apoi verificam crema de zahar ars: facem testul sa vedem daca este facuta (de data asta nu cu scobitoarea ca este prea mica , puteti folosi lama unui cutit). Daca este ok, turnam compozitia de blat peste ea si bagam la cuptor pentru inca 15 minute.

Scoatem, lasam sa se raceasca, punem un platou deasupra si rasturnam. Lasam oala asa fara sa o miscam si tinem tortul peste noapte la frigider. Abia a 2-a zi o scoatem ( intre timp siropul de caramel a insiropat blatul ). Servim ca atare dar pentru un aspect mai frumos putem sa imbracam tortul in frisca.

Este un tort usor, cu gust pronuntat de caramel.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


81 de comentarii la „Tort cu crema de zahar ars”

  1. Draga Amalia,
    incercasem deja o singura data tortul tau inainte de a pleca din tara. De atunci l-am prestat de mai multe ori cu doua lingurite de cafea solubila in crema si simburi de nuca la mijloc.Ceva de vis ! Toata lumea de aici este indragostita de tortul tau.
    Merci et beaucoup de succès !

  2. Buna!
    Multumim pt reteta!
    Intrebare : cum facem sa avem crema la mijloc,ai vreo modalitate prin care sa ai alt blat de tort deasupra? Putem taia de jos?(hmm,il stricam)
    Si daca nu,frisca de deasupra sa fie dulce?(sa nu iasa prea gretos)

  3. eu fac doar crema. inafara de zahar , oua si lapte mai pun si esenta de rom.
    ca sa fie textura asa cum trebuie pun vasul in cuptor intr-o tava cu apa.
    e minunata si la fel si eu pun 8 oua la un kg da lapte.
    tai crema ca pe prajitura si pun sirop deasupra….yamiii

  4. Multumesc Amalia pentru reteta, este tortul meu preferat, mi-l facea mama in fiecare an de ziua mea. Singura diferenta este ca noi punem visine la mijloc inainte sa torni blatul peste crema de zahar ars, nu mai e asa dulce iar gustul e divin :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.