Tarta cu cascaval si sunca

Tarta cu cascaval si sunca
Tarta cu cascaval si sunca

Exista mancaruri care atunci cand le prepari pentru prima data iti fac o super impresie, din categoria „nu m-as fi gandit cat poate fi de buna” si iti doresti sa le incerci din nou ori de cate ori ai ocazia. Exista bloggeri culinari ai caror retete nu dau gres niciodata. Reteta de tarta cu cascaval si sunca e una din acele mancaruri si Laura Adamache e unul din acei bloggeri.

Pentru inceput va scriu despre tarta, din start in portie dubla si s-a mancat toata in acea seara, nu am apucat sa fac poze sa o pot posta pe blog. Apoi am refacut-o intr-o dimineata de duminica, dupa ce am servit micul dejun ca sa fiu sigura ca picii ma lasa macar sa o pozez si ce sa vezi, s-a mancat aproape toata! Este crocanta, cu blatul subtire, iar umplutura cu cascaval si sunca o fac de nerefuzat. Este extraordinar de buna, asa in simplitatea ei, defapt o sa vedeti ca o data ce o incercati veti deveni dependenti de ea. Pe bune, stiti ca eu nu mint cand e vorba de retete. Bine, in general nu mint :)

Modul de preparare e usor, framantati 5 minute, lasati sa creasca o ora , intindeti o foaie, puneti umplutura, cealalta foaie, taiati , ungeti cu ulei de masline, coaceti 15 minute la 200 de grade. Mai ramane sa va scriu cantitatile si sa va apucati musai si neaparat de treaba.

Tarta-cu-sunca-si-cascaval-amalia-9

Iar despre bloggeri pentru ca am pomenit de Laura Adamache este o tipa foarte faina, a carei retete nu dau gres, in fapt printre putinii bloggeri de la noi din tara pe care-i mai urmaresc. Este specialista in produse de patiserie si nu numai, probabil cei care imi urmaresc blogul de ceva vreme o cunosc deja.

Si urmeaza reteta, caci sunt foarte nerabdatoare sa o aflati si voi si sa o incercati.

Tarta cu cascaval si sunca

Ingrediente pentru o tarta cu diametrul de 28cm:

  • 250g faina de tip 000 sau 650
  • 125-150ml apa calduta
  • 4 g drojdie uscata sau 10g drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita mica sare
  • 1/4 lingurita mica zahar
  • 4-5 felii de cascaval/emmentaler ( numarul de felii e in functie de dimensiunea lor, trebuie sa acopere un cerc cu diametrul de 28cm, cel mai bine se vede in poze)
  • 4-5 felii sunca sau prosciutto cotto ( la fel ca si la branza poate fi diferit numarul de felii)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita rasa sare grunjoasa
  • rozmarin

Daca folositi drojdie uscata o amestecati cu apa calduta si o puneti peste faina, framantati putin pana se incorporeaza apa si adaugati sarea. Framantati ( maxim 5 minute) pana obtineti un aluat elastic ce nu se lipeste de maini.

Daca folositi drojdie proaspata, o frecati cu zaharul apoi o adaugati la apa calduta si procedati cum am scris mai sus.

Puneti aluatul intr-un vas il acoperiti cu o folie  si il lasati sa dospeasca o ora.

Tarta-cu-sunca-si-cascaval-1

Tarta-cu-sunca-si-cascaval-amalia-1

Preincalziti cuptorul la 200 de grade Celsius.

Presarati putina faina pe masa de lucru si impartiti aluatul in doua. Intindeti o jumatate din aluat in forma de cerc cu diametrul de aproximativ 28cm si grosimea de 4-5mm. Pe mine ma ajuta foarte mult planseta din imagine, am cumparat-o de la Pepco anul trecut.

Tarta-cu-sunca-si-cascaval-amalia-2

 

Punem o foaie de copt in tava, peste ea foaia de aluat apoi asezam un strat de felii de cascaval, peste ele un strat de felii de sunca si apoi cealalta jumatate de aluat intinsa la fel ca si prima.

Tarta-cu-sunca-si-cascaval-amalia-3

Tarta-cu-sunca-si-cascaval-amalia-4

Apasam usor pe margini si cu un cutit de pizza taiem patrate cu latura de 4cm. Taiati pana jos, nu doar crestati dar sa nu departati patratelele.

Tarta-cu-sunca-si-cascaval-amalia-5

Tarta-cu-sunca-si-cascaval-amalia-6

Ungeti cu ulei de masline, presarati sare grunjoasa ( eu am pus si susan) , rozmarin si coaceti timp de 15 – 20 minute la 200 grade Celsius pana se rumeste frumos.

Tarta-cu-sunca-si-cascaval-amalia-7

Tarta cu cascaval si sunca

O scoateti cu tot cu hartie pe un platou sau fund de lemn si usor taiati cu rotita de pizza patrate.

Eu nu le-am mai taiat am rupt pur si simplu , se desprind foarte usor. Ia uitati ce minunatie!

Pofta buna si sper sa o incercati pentru ca e foarte buna.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.