Grisine cu parmezan

grisine-cu-parmezan-amalia-2

Mereu mi-au plăcut produsele de panificație , mereu am adorat biscuiții sărați asa ca punctez orice reteta buna care o gasesc. Grisinele le cunoasteti probabil, eu imi amintesc de cele de pe vremuri tari ca piatra si fara niciun gust, dar mai ales de cele mancate in Italia. Nici macar nu suporta comparatie asa ca nu mai dezvolt subiectul :)

Probabil cand le vedeti primul gand va este da sunt bune dar pana le modelezi dureaza, asa ca mai bine le cumpar. Sa stirti ca nu este asa, cel putin in cazul celor incercate de mine, aluatul este unul elastic care nu se lipeste de maini, nu trebuie sa folositi faina sau ulei sa le modelati. In fapt  eu m-am distrat cu picii si le-am facut impreuna, asa ca preparandu-le puteti imbina utilul cu placutul.

 

Grisinele cu parmezan sunt absolut gustoase, va scriu sincer ca am mancat o tava din prima desi sunt lungi si ies destul de multe. Sunt crocante si au un gust minunat, abia astept sa va scriu reteta si sa le incercati si voi. Singura rugaminte este ( si asta se aplica la mai toate retetele) sa nu inlocuiti ingredientele. Am scris faina 000 va rog folositi acest tip de faina. Si da folositi parmezan nu cascaval sau alta branza, eventual pecorino dar acum gasiti parmezan peste tot asa ca nu este o problema.

Pe blog mai am o reteta de grisine, foarte buna si ea o gasiti aici.

Ingrediente pentru pentru reteta de grisine cu parmezan

Cantitati pentru aproximativ 25 bucati de 35cm lungime

  • 375g făină alba de tip 000
  • 50g unt
  • 220ml lapte
  • 10g drojdie proaspata sau 1 lingurita si un sfert uscata ( 1 1/4)
  • 10g sare fina
  • 3 linguri cu varf de parmezan ras
  • ulei de masline pentru uns

Cum preparam reteta de grisine cu parmezan?

Eu am folosit drojdie uscata.

Laptele impreuna cu untul il incalzim putin, il rasturnam intr-un bol si adaugam drojdia. Punem faina amestecata cu sarea si parmezanul si framantam un aluat elastic ce se desprinde d epe peretii vasului.

Daca folositi drojdie proaspata, o frecati cu putin zahar adaugati 50ml lapte cald si putina faina si lasati sa creasca, apoi o adaugati la restul ingredientelor. 

Daca folositi robot pentru framantat, framantati 3 minute pe prima viteza si 6 minute pe a doua.

Intindeti aluatul pe planseta cu grosimea de 1 deget si impaturati ca si in imagine. Intoarceti aluatul cu fata in jos, il acoperiti cu un servet umed ( altfel se usca deasupra) si lasati sa creasca 30 de minute.

 

grisine-cu-parmezan-amalia-3

grisine-cu-parmezan-amalia-5

grisine-cu-parmezan-amalia-6

 

grisine-cu-parmezan-amalia-7

 

Repetati operatiunea si mai lasati 30 de minute.

grisine-cu-parmezan-amalia-9

Preincalziti cuptorul la 200 grade Celsius si va apucati de modelat.

 

Intindeti aluatul in forma dreptunghiulara cu o grosime de aproximativ 0,5cm si il taiati fasii de 1cm grosime pe care le modelati rapid, la margini le apasati usor cu degetul. Dimensiunile sunt relative, puteti sa le faceti mai scurte si atunci le taiati mai subtiri, in orice varianta nu se foloseste ulei sau faina pentru intins, e o fericire daca pot sa scriu asa, sa lucrezi cu acest aluat.

grisine-cu-parmezan-amalia-10

Ungem grisinele cu ulei de masline si le coacem timp de 10-15 minute pana se rumenesc frumos.

Puteti sa puneti deaupra susan, sare grunjoasa, chimen, boia  sau ce va place.

grisine-cu-parmezan-amalia-11

grisine-cu-parmezan-amalia-12

Scoateti grisinele din tava si le lasati sa se raceasca. Mie din cantitatile de mai sus mi-au iesit asa cum am scris 25 de bucati adica doua tavi mari de aragaz.

grisine-cu-parmezan-amalia-13

Le pastrati la loc uscat, a doua zi sunt la fel de bune!

grisine-cu-parmezan-amalia-14

Reteta este preluata de pe un blog italian din pacate, nu mi-am notat numele dar daca il gasesc il scriu :)

grisine-cu-parmezan-amalia-15

Spor sa aveti!

Reteta incercata de cititoare

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.