Prajitura Mozaic cu foi de pandispan

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-1

Rar se intampla sa fiu entuziasmata de o prajitura pentru ca am incercat multe retete si pentru ca nu imi place orice gen de prajitura. Imi plac cele cu crema dar sa nu fie foarte dulci, sa fie pufoase dar sa nu se zdrobeasca cand le tii in mana, sa nu se prepare greu si sa nu astepti multe ore pana sa le poti manca. Daca se poate cu nuca dar nu foarte multa. Hai ca nu am multe pretentii, sunt o gramada de prajituri care intrunesc toate aceste conditii , multe le gasiti pe blogul meu asa cum e firesc, nu? :)

Prajitura Mozaic mi-a fost complet straina pana nu demult, nu tin minte sa o fi mancat cand eram mica, pe net recunoasc ca am vazut-o dar nu mi-a atras atentia pentru ca nu imi plac prajiturile cu foi de napolitana, iar picii mei nu mananca niciun dulce cu rahat. Asa ca am fost nevoita sa improvizez pe baza unei retete de la vecina mea si nu imi pare rau, blatul este cu merisoare si nuca, o combinatie super-mega-reusita, fara merisoare ar fi fost exagerat de dulce, iar foile de napolitana le-am inlocuit cu un pandispan pufos. Crema de vanilie completeaza cu brio prajitura asa ca nu va ramane decat sa o incercati si daca aveti timp sa imi scrieti ce parere v-a facut :)

Prajitura Mozaic cu foi de pandispan

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-3

Reteta este pentru o tava de dimensiuni 25×35 dar puteti sa o faceti si intr-o tava putin mai mare nu e nicio problema daca iese mai subtire.

Ingrediente :

Blat:

  • 7 albusuri
  • 150g zahar tos
  • 120g faina alba 000
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • 100g merisoare confiate
  • 50g nuca prajita putin si apoi zdrobita

Foi:

  • 4 oua
  • 4 linguri de zahar
  • 4 linguri de faina

Crema:

  • 7 galbenusuri
  • 400ml lapte
  • 1 praf budinca de vanilie
  • 100g zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie de buna calitate
  • 250g unt cu grasime minim 80% la temperatura camerei

Pentru decor;

  • 50g ciocolata alba sau 50g nuca de cocos

1. Preincalzim cuptorul la 170g C.

Mixam albusurile cu putina sare pana obtinem o spuma care nu cade de pe paletele mixerului apoi adaugam zaharul si mixam pana acesta se topeste. Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si amestecam peste cap astfel incat compozitia sa iti pastreze volumul.

Adaugam merisoarele si nuca tocata marunt si amestecam usor pana se incorporeaza in blat.

Turnam aluatul in tava in care am pus hartie de copt si coacem 35 de minute. Pentru mai multa siguranta faceti proba cu scobitoarea, blatul trebuie sa fie putin rumen cand este gata.

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-blat-1

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-blat-2

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-blat-3

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-blat-4

Scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca apoi il desprindem de hartia de copt si il punem pe un platou sau fund de lemn.

2. Pentru foile de pandispan mixam albusurile de la cele 4 oua cu putina sare, apoi adaugam treptat galbenusurile, mixam bine si adaugam treptat faina amestecand peste cap pana se incorporeaza complet. Coacem foile timp de 20 min. Eu am facut o singura foaie in tava mare de aragaz pentru ca este ca dimensiune exact dublul tavii de prajituri.

Daca coaceti blatul intr-o tava mai mare atunci pentru foile de pandispan folositi 6 oua, 6 linguri de zahar si 6 de faina.

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-foi-1

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-foi-2

Scoatem tava din cuptor, lasam sa se raceasca putin foile apoi le rasturnam  cu fata in jos si le desprindem de hartia de copt ( in cazul meu o singura foaie mare pe care m taiat-o in doua asa cum am mai scris). Le lasam deoparte pana preparam crema.

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-foi-3

3. Mixam bine galbenusurile cu praful de budinca si zaharul si adaugam treptat laptele incalzit in prealabil. Punem compozitia intr-o oala cu fundul mai gros si apoi o punem la foc mic amestecand mereu pana se ingroasa ca o budinca.

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-crema-1

O acoperim cu o folie sa nu faca pojghita deasupra si o lasam sa se raceasca bine.

Cand s-a racit complet adaugam cate o bucatica de unt mixand bine dupa fiecare. Cand am incorporat tot untul adaugam esenta de vanilie si amestecam usor. Obtinem o crema fina de vanilie.

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-crema-2

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-crema-3

4. Pentru pus deasupra lasam doua linguri de crema si  ne apucam sa asamblam prajitura; foaie de pandispan, crema, blat, crema, foaie de pandispan, putina crema si apoi ciocolata rasa sau fulgi de cocos.

Punem prajitura la rece 3 ore si apoi o taiem cu un cutit trecut prealabil prin apa calda.

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-2

Este foarte buna!

Prajitura-mozaic-cu-foi-de-pandispan-5

Poze cu reteta incercata de cititoare

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.