Prajitura Dobos

Prajitura dobos Cum sa incep altfel decat cu ce-mi trece prin cap acum: urasc sa fac foi pentru prajitura dar cand e vorba de o prajitura buna ma sacrific :). Ei uite ca foile de la prajitura Dobos sunt cele mai usor de realizat e imposibil sa nu-ti iasa deoarece se intind foarte usor si se coc rapid.

Reteta de mai jos e una veche pe care nu am facut-o tocmai din cauza foilor :) si nu este varianta de tort dobos in forma de prajitura. Probabil ca nu e reteta originala insa pot sa va scriu ca este o prajitura moale si usoara cu gust de caramel.

Ingrediente foi:

  • 2 oua
  • 150g zahar pudra
  • 150g unt 
  • 1/2 pachet praf de copt ( 5g )
  • 6 linguri de smantana
  • 400 g faina

Ingrediente crema:

  • 200g zahar 
  • 1/2 litru lapte
  • 3 linguri faina
  • 150g unt
  • 2 linguri zahar pudra

Ingrediente glazura:

  • 100g ciocolata
  • 2 lingurite ulei

1. Prima data facem foile (se pot face si cu cateva zile inainte ). Ouale, zaharul si untul se freaca bine pana se obtine o pasta.

 Preparare foi prajitura dobos

Intr-un bol se adauga faina amestecata cu praful de copt, se adauga pasta de oua, smantana si se face un aluat de consistenta mai moale.

 

2. Impartim aluatul in 5 bucati si facem 5 foi pe care le coacem pe fundul tavii tapetat cu hartie de copt, la 160 C timp de 5-6 minute (pana se rumenesc un pic pe margini). Dimesniunile tavii 27*39.
Dupa cum vedeti le-am mai „carpit” dar sa stiti ca din 5 foi una a iesit destul de frumoasa atat ca nu am fotografiat-o :).

 

3. Pentru crema, caramelizam zaharul si apoi adaugam usor laptele rece amestecat cu faina. Amestecam la foc mic pana se ingroasa si apoi lasam sa se raceasca.

 

4. Untul il frecam cu zaharul pudra pana se topeste zaharul si apoi adaugam putin cate putin din crema racita.

5. Umplem foile si deasupra turnam glazura. Ciocolata o topim si adaugam uleiul apoi amestecam bine.

 

6. Prajitura trebuie tinuta cam 2 ore la rece apoi se poate taia.

Prajitura dobos dupa 2-a ore la rece

18 comentarii la „Prajitura Dobos”

  1. In explicatiile cremei se specifica zaharul pudra, dar el nu se regaseste si in enumerarea ingredientelor, ce gramaj e bine sa pun?
    Multumesc

  2. Buna am facut prajitura dobos sfirsitu asta de saptamina am cintarit tot nici un gran maí mult sau mai putin mía iesit exacta prajitura , dar drupa ce al terminato am lasato pe masa ñu am dato la rece si dinineata cind am gustato era uscata de poate minca dar ñu este moale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.