Cum sa incep altfel decat cu ce-mi trece prin cap acum: urasc sa fac foi pentru prajitura dar cand e vorba de o prajitura buna ma sacrific :). Ei uite ca foile de la prajitura Dobos sunt cele mai usor de realizat e imposibil sa nu-ti iasa deoarece se intind foarte usor si se coc rapid.
Reteta de mai jos e una veche pe care nu am facut-o tocmai din cauza foilor :) si nu este varianta de tort dobos in forma de prajitura. Probabil ca nu e reteta originala insa pot sa va scriu ca este o prajitura moale si usoara cu gust de caramel.
Ingrediente foi:
- 2 oua
- 150g zahar pudra
- 150g unt
- 1/2 pachet praf de copt ( 5g )
- 6 linguri de smantana
- 400 g faina
Ingrediente crema:
- 200g zahar
- 1/2 litru lapte
- 3 linguri faina
- 150g unt
- 2 linguri zahar pudra
Ingrediente glazura:
- 100g ciocolata
- 2 lingurite ulei
1. Prima data facem foile (se pot face si cu cateva zile inainte ). Ouale, zaharul si untul se freaca bine pana se obtine o pasta.
Intr-un bol se adauga faina amestecata cu praful de copt, se adauga pasta de oua, smantana si se face un aluat de consistenta mai moale.
2. Impartim aluatul in 5 bucati si facem 5 foi pe care le coacem pe fundul tavii tapetat cu hartie de copt, la 160 C timp de 5-6 minute (pana se rumenesc un pic pe margini). Dimesniunile tavii 27*39.
Dupa cum vedeti le-am mai „carpit” dar sa stiti ca din 5 foi una a iesit destul de frumoasa atat ca nu am fotografiat-o :).
3. Pentru crema, caramelizam zaharul si apoi adaugam usor laptele rece amestecat cu faina. Amestecam la foc mic pana se ingroasa si apoi lasam sa se raceasca.
4. Untul il frecam cu zaharul pudra pana se topeste zaharul si apoi adaugam putin cate putin din crema racita.
5. Umplem foile si deasupra turnam glazura. Ciocolata o topim si adaugam uleiul apoi amestecam bine.
6. Prajitura trebuie tinuta cam 2 ore la rece apoi se poate taia.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
In explicatiile cremei se specifica zaharul pudra, dar el nu se regaseste si in enumerarea ingredientelor, ce gramaj e bine sa pun?
Multumesc
Zaharul pudra se pune la foi, te rog sa citesti reteta cu atentie.
totusi la pct 4 este pomenit zaharul pudra peste care se adauga crema racita.
Ai dreptate trebuie sa citesc reteta sa vad ce si cum. Revin :)
ATENTIE! Nu este ok reteta!!!!
Ai putea sa scrii si de ce, pentru ca eu am incercat-o si mi-a iesit buna.
Foarte buna si aceasta prajitura .Multumesc,Amalia!
Ma bucur ca ti-a placut :)
nu ai scris la crema ce cantitate de zahar pudra tb.pus Nu este OK!
Am scris acum
Foarte buna mi-a iesit prajitura,va multumesc fetelor.
Buna am facut prajitura dobos sfirsitu asta de saptamina am cintarit tot nici un gran maí mult sau mai putin mía iesit exacta prajitura , dar drupa ce al terminato am lasato pe masa ñu am dato la rece si dinineata cind am gustato era uscata de poate minca dar ñu este moale
Vreau sa stiu unde am gresit sau Ceva ñu e bine
Sincer nu stiu ce sa-ti spun, mie mi-a iesit moale la fel ca si cea cu foile cu miere de albine.
A fost foarte bună ! Mulțumesc ! :*
O porcarie… Unt frecat
Halucinante laptele rece amestecat cu faina. Ce rantas e asta?
La rantas nu se amesteca laptele rece cu faina.