Pentru ca demult le-am notat pe lista sa le fac, dar niciodata nu le-am incercat, zilele acestea m-am pus pe treaba si am facut pogaci. Ce sunt pogacile? Cautand o explicatie cat mai exacta am gasit o scurta descriere a lor pe blogul dejulmeu.ro:
Pogăcile (pogace sau bogăci) sunt un soi de turte coapte pe vatră, care se fac în feluri diferite, în funcție de loc și obiceiurile culinare, și care se găsesc la toate popoarele balcanice și la vecinii lor.
Dicționarele noastre descriu pogăcile ba „turtă coaptă în spuză și făcută din mămăligă, în care se pune și aiu” (Papahagi, 1925) și „turtă de mămăligă presărată cu sare și coaptă bine în foc” (Șăineanu, 1929), ba „plăcintă ordinară de la plăcintărie” sau „felie de mămăligă acoperită cu făină de grâu și coaptă” (Scriban, 1936).
Numele acesta, pogace, aproape un arhaism, este un cuvânt străvechi care se trage dintr-o sintagmă latină, panis focacius (= pâine de pe vatră), sintagmă care a dat, în limbile romanice apusene, numele unor tipuri de pâine ca focaccia italiană sau fougasse-ul provençal. La est, în zona de influență bizantină, panis focacius a devenit πουγάτσα, care se regăsește, aproape identic, atât la noi, cât și la sârbi, sloveni, bosniaci și croați, la bulgari, macedoneni, muntenegreni și albanezi (pogaça), la unguri (pogácsa) și la turci (poğaça).
Există multe variante de pogăci și, deși poartă aceeași denumire, ele pot fi complet diferite de la o regiune la alta. Pot fi dospite sau nu, din făină albă de grâu sau amestec de făinuri (grâu cu orz sau secară) sau din mălai, cum am văzut mai sus, pot conține cartofi sau brânză, untură sau pastă de jumări, semințe sau verdețuri uscate, amestecate în aluat. Unele sunt nu mai înalte de un deget, altele sunt niște turte în toată regula, unele sunt rotunde și micuțe în diametru (pogăcele), altele cât tava. Unele sunt făcute din aluat sfărâmicios (asemeni sărățelelor de casă făcute de bunică-mea), altele din aluat pufos care te duce cu gândul la croissantele franțuzești. Unele sunt simple, altele acoperite cu ou, cu brânză veche, cu cașcaval, cu mac sau chimen, cu boia, usturoi sau ceapă, cu pastă de jumări sau varză, orice te duce mintea.
Dupa cele citite am tras concluzia ca reteta mea defapt a Patricie Franc, una din prietenele mele virtuale, o mamica pasionata de gatit, se incadreaza in categoria celor cu aluat pufos.
Reteta este excelenta, asa cum imi place mie, cu branza, fara untura (am cautat o reteta care sa nu aiba untura) si cu un aluat ce desface foi foi.
Singura greseala ce-am facut-o este ca am lasat foaia din care le-am decupat mai groasa, nu m-as fi gandit ca o sa creasca atat de mult. Dar nu ne-a deranjat asta, din contra s-au mancat aproape toate in prima zi. Si, da, a doua zi au fost la fel de fragede.
Ingrediente pentru rețeta de pogăci
Cantitati pentru doua tavi mari de aragaz:
- 500g faina
- 30g drojdie (in reteta scria 40g mie mi s-a părut prea multa)
- 1 lingurita sare
- 250g branza de vaci sau telemea rasa fin
- 250g unt topit
- 1 galbenus
- 200g smantana (puteti inlocui smantana cu un iaurt grecesc)
- aproximativ 300g cascaval ras
Pentru uns deasupra :
- 1 galbenus de ou
- 2 linguri lapte
Cum preparăm rețeta de pogăci?
Drojdia o zdrobim si o punem in faina. Adaugam si restul ingredientelor si framantam rapid un aluat putin lipicios.
Presaram faina pe blatul de lucru si intindem o foaie de aluat cu dimensiunea de aprox 35x35cm. Presaram cascaval ras si impaturim la fel ca la haios, o treime de aluat o aducem de la stanga la dreapta, apoi de la dreapta la stanga inca o treime, partea de sus peste cea de jos si partea de jos peste cea de sus. Sper sa va ajute foto.
Punem aluatul cu fata in jos si il punem la frigider timp de 20 de minute. Repetam operatiunea de 3 ori. In total trebuie ras cascaval deasupra si impaturit de 4 ori. Dupa ce-l impaturim ultima tura , preincalzim cuptorul la 200 de grade.
Intindem aluatul in foaie de 2 -3 cm grosime. Il ungem cu galbenusul batut cu lapte si il taiem patrate cu latura de aprox 2 cm. Asa cum am scris la inceputul retetei eu l-am lasat cam gros, cred ca de 3 cm, nu am anticipat ca pogacile vor creste atat. Va sfatuiesc sa l intindeti cu grosimea de 1,5 cm.
Coacem pogacile timp de 25 de minute, pana se rumenesc frumos.
Servim pogăcile… fierbinti, am mancat una ca aratau asa de bine… chiar si cea din video abia am putut sa o tin in mana, atat era de fierbinte.
Sunt foarte bune, Patricia ai avut dreptate, trebuia sa fac din start portie dubla. :) Iti multumesc pentru reteta!
Va doresc spor si sper sa le incercati! :)
Reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]