Tort cu afine


Pentru ca este weekend si poate sunteti in cautare de un desert racoritor, iata o reteta de tort cu fructele preferate de sotul meu – afinele. Reteta nu-i tocmai noua, o varianta putin modificata a tortului cu iaurt.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 4 oua
  • 4 linguri faina
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura ulei

Pentru crema:

  • 1 iaurt mare cu fructe de padure (375ml)
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 20 g gelatina
  • 3 linguri de zahar + 2 linguri pentru afine
  • 150 g afine

Pentru insiropat blatul:

  • 100 ml apa fierbinte
  • 1 plic zahar vaniliat

Pentru decor:

  • 500 g afine
  • 1 plic gelatina rosie

Blatul este cel de pandispan; se bat albusurile spuma, apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza bine pana se topeste. Se adauga treptat galbenusurile amestecand bine dupa fiecare . Apoi adaugam faina lingura cu lingura, amestecand „peste cap” . Punem compozitia int-o forma unsa cu putina grasime ( diametru 24 cm) si coacem 15 minute la foc potrivit. Pentru siguranta facem proba cu scobitoarea.
Scoatem blatul , il lasam sa se raceasca ,il taiem in doua si il insiropam .
Apoi pregatim crema; amestecam iaurtul cu 3 linguri de zahar si lasam sa stea cateva minute. Punem gelatina in 3 linguri de apa rece . Batem frisca ( daca este fara zahar adaugam zahar dupa gust) si o lasam sa stea cateva minute. Intr-o craticioara incalzim 5 linguri de apa, cand incepe sa fiarba oprim focul si adaugam gelatina dizolvata in apa rece (lasam un varf de cutit de gelatina dizolvata , ne va trebui la topingul de afine) Amestecam bine si asa calda o adaugam la iaurt. Amestecam bine si apoi adaugam frisca mixand bine. Obtinem o crema spumoasa.
Pregatim topingul de afine; punem intr-o craticioara 150 g afine , adaugam cele 2 linguri de zahar, zdrobim putin cu furculita si adaugam 3 linguri de apa. Punem apoi afinele la foc si lasam sa fiarba 5 minute, adaugam gelatina dizolvata si amestecam bine.

In forma de tort punem prima jumatate de blat, o insiropam si adaugam crema din care mai lasam 3 linguri.

Peste crema punem din loc in loc cu o lingurita afinele cu tot cu suc si amestecam usor cu un betisor de lemn. Punem deasupra si cealalta jumatate de blat si o acoperim cu crema lasata. Punem si cele 500 g de afine.

Bagam tortul la congelator. Preparam gelatina conform instructiunilor de pe plic, o lasam sa se racoreasca 1 minut si apoi o turnam pe tort ajutandu-ne de o lingura.

Bagam tortul la rece pentru minim 3 ore.

Este dulce-acrisor sper sa-l incercati … nu-i greu de facut plus ca acum e sezonul afinelor :).

loading...

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


68 de comentarii la „Tort cu afine”

  1. arata excelent si pe caldurile astea ar fi fost un dulce tocmai bun. pacat ca sunt la dieta!:| nici macar un gram nu-mi permit.

    o sa te mai vizitez sa mananc cu ochii!

  2. Vera esti tare draguta , poate incerci si tu tortul… stiu ca am scris mult la reteta, am vrut sa fiu cat mai explicita,nu e complicat deloc :).Te pup!

  3. Maria with pleasure :)…I'm visiting your blog and I can say the same thing about the torta di fragole but i think it's too late :)).

  4. Nu pot sa spun decat ca instant mi-a plouat in gura cand am vazut ce ai postat. O minunatie! Incerc sa o fac si eu cat de curand. Ma impac foarte bine cu acest gen de desert si afinele imi plac tare. Multumesc si felicitari!

  5. Va multumesc mult, daca ati fi aproape de mine v-as invita la o felie si la o poveste :) , asa nu pot sa va servesc decat virtual :).

  6. Buna Amalia,

    Iti urmaresc blogul cu multa placere si intradevar pregatesti niste mancaruri minunate. Am o nedumerire la aceasta reteta: cat timp trebuie sa stea tortul la congelator? :*

  7. Alexa multumesc mult, tortul trebuie sa stea la congelator pana prepari glazura ce se pune deasupra. Ideea este ca daca fructele sunt foarte reci glazura se va intari mai repede nu o sa curga pe langa… poti sa-l bagi si la frigider , nu neaparat in congelator insa trebuie sa fie rece bine atunci cand pui glazura rosie. Sper ca am fost destul de explicita… scrie-mi daca nu ai inteles, vreau sa-ti iasa din prima daca il incerci :).Pup !

  8. Hola Amalia!! te escribo desde Ibiza, he llegado a tu blog por casualidad y estoy completamente enamorada de el…tienes unas recetas absolutamente deliciosas y esta tarta de arandanos me ha encantado, te visito mas veces seguro porque creo que eres una gran cocinera…un beso!!!

  9. Acest tort arata demential. Cu prima ocazie am sa-l incerc si eu. Esti super tare .Te pup si am sa te mai vizitez.

  10. Nati iti multumesc pentru aprecieri , daca ai nelamuriri la vreo reteta te rog sa-mi scrii … abia astept sa -mi spui cum ti-a iesit tortul !

  11. Cred ca voi deveni dependenta de blogul tau! si, implicit si de retetele tale! Voi incerca acest tort de ziua baiatului meu! Esti extraordinara!
    Multumim pentru retete si pentru explicatiile atat de precise!

  12. Alina imi place sa gatesc cat mai variat … favoritele mele sunt legumele, fructele… si dulciurile:)…sotul e cu carnea … copii inca nu am :)( poate de aceea am timp sa caut retete si sa le incerc). Cu explicatiile incerc sa ma exprim cat mai bine desi cand postez de multe ori e tarziu sau ma grabesc, dar ma bucur ca pot explica pe intelesul tuturor…te rog sa citesti cu atnetie reteta si daca nu intelegi ceva sa-mi scrii.Vreau sa-ti reuseasca tortul mai ales ca este pentru un eveniment asa important :).

  13. Esti o super draguta! Noroc ca ti-am gasit blogul ;-)
    Ma gandeam daca ai avea timp sa ma sfatuiesti … nu am fixat inca meniul… vom fi in jur de 20 pers ( copii+ parinti) si ii vom tine ziua la o cabana… m-as bucura daca ai putea sa ma sfatuiesti…daca ai timp… multumesc mult!

  14. Am o intrebare. Vad ca in penultima poza tortul este pus intr-o forma si are folie sau celofan de jur imprejur. L-ai pus inapoi in forma in care ai facut blatul sa nu se prelinga gelatina? Am pus gelatina rosie si mie mi se prelinge, banuiesc ca asta e motivul ptr. care la tine in poza apare in forma si cu folie. Multumesc!
    Aviz amatorilor: eu am avut o surpriza neplacuta ca mi-a esuat blatul de la baza dupa ce am pus afinele pregatite pe foc ptr. 5 min. pe crema. L-am dres, dar cred ca trebuia mentionat in reteta sa se puna cele 150 de gr. afine racite ptr. necunoscatori ca mine.

  15. Anonim multumesc pentru completari, da blatul l-am pus inapoi in forma in care l-am copt. Am pus o folie si apoi blatul. Am bagat tortul la congelator pana am preparat gelatina rosie. Tortul trebuie sa fie foarte rece , atunci gelatina se intareste imediat.

  16. Multumesc frumos ptr. precizarile cu folia si congelatorul! A iesit foarte bun in final tortul, gustos si aspectuos. L-am facut cu afine culese in Michigan de noi. Le-a placut tuturor celor care l-au degustat. Ai retete apetisante. Felicitari! E un hobby bucatareala sau profesie?

  17. Multumesc pentru raspuns am sa incerc cu fructe din compot sau capsuni deoarece unde locuiesc se gasesc greu afinele o zi frumoasa in continuare

  18. As avea o intrebare in legatura cu fructele.Se pot pune mai multe fructe in crema si sa nu mai pun deasupra?Doresc sa il fac cu capsuni si deasupra sa pun o imagine disney.Este pt fetita mea .

  19. Da Criss , dar te rog sa fii atenta la cantitatea de gelatina daca folosesti mai multe fructe. Eu am scris un varf de cutit dar poti calcula asa: 10g gelatina sunt ptr 500ml lichid. Sunt convinsa ca o sa te descurci :). Tin pumnii si sa-mi scrii cum ti-a iesit!

  20. Draga Amalia cred ca te-am zapacit, asa sunt incepatoarele:)Cand eram in tara mama facea torturile dar acum trebuie sa le fac eu:)daca pun 500 gr de capsuni ,10 linguri de apa si 10 grame de gelatina este bine?

  21. Buna Amalia! Sunt o fana a retetelor tale. Am facut tortul acesta cu ceva timp in urma ( numai ca am folosit si coacaze) si a iesit excelent. Am mai incercat si altele si au iesit la fel de bune. Mersi! Si la mai multe retete delicioase! :)

  22. Draga Amalia!am vrut doar sa iti spun ca iti multumesc din suflet pentru blogul tau!in prezent ma aflu in sua si dorul de casa e cateodata coplesitor!datorita retetelor tale imi alin dorul cu cate o mancare pe care o pregatesc urmand retetele tale!imi aduc aminte de gustul mancarii pregatite acasa!sunt forte usor de urmat si uimitor imi ies chiar si mie,delicios(uimitor spun pentru ca nu sunt un talent in bucatarie!!!!)Originar sunt din Cluj ca si tine si de aceea imi esti si mai draga!!!Te pup!si iti voi fi cititoare fidela pentru multa vreme de acum inainte!!

  23. Diseara o sa incerc si eu sa fac tortul asta, pentru o ocazie importanta :)
    Stii cumva daca afine se gasesc si in compot? In perioada asta e cam greu sa gasesc proaspete, iar cele care sunt in supermarket, de import, sunt foarte scumpe. Am emotii, sper sa iasa bine. Poti sa-mi spui ce diametru are forma ta de tort?

    1. Flori tin pumnii, afine in compot nu stiu daca se gasesc, sincer nu m-am uitat dar poti inlocui cu alte fructe :) … forma e de 26 de cm. Astept impresii :).

      1. Amalia, absolut delicios tortul!! Afinele, nu numai ca sunt scumpe, dar abia am gasit 3 caserole la un supermarket, a cate 125 grame. Asa ca am completat cu coacaze. Combinatia mi-a placut foarte mult (asa cum spunea si Oana mai sus), toata lumea a fost incantata.

        1. Flori ma bucur ca tortul a fost pe gustul tau este unul din torturile mele preferate, eu l-am facut intr-un sezon in care afine „se gaseau pe toate drumurile”. La hypermarket stiu ca sunt destul de scumpe.

  24. Amalia, la blatul asta nu pui praf de copt? Ca eu nu l-am vazut la ingrediente si am zis sa incerc fara, a iesit cat de cat, dar sigur iesea mai inalt cu un praf de copt.

  25. Arata foarte bine!!! Acest tort mi se pare destul de sanatos avand in vedere ca are si mai putin zahar,maine as vrea sa il incerc cu mici modificari .As putea face gelatina dupa metoda bain marie ?bineinteles,dupa ce a fost lasata in apa rece,am emotii cu gelatina de fiecare data sa nu se taie .Am cumparat iaurt grecesc si voi adauga fructe de padure congelate iar la zahar ma gandeam sa pun pudra,e ok sau nu se simte ?Multumesc !!!

  26. Tortul cu afine a iesit bestial.Am folosit 500gr Meggle pt. frisca si e pufos ca la cofetarie.Am gasit pe acest site reteta pe care o cautam de multa vreme.Multumesc!!! Apreciez enorm ceea ce faceti si pretuiesc faptul ca nu omiteti anumite ingrediente sau mici secrete care asigura un produs de inalta calitate. Sanatate si retete inspirate!

    1. Multumesc si ma bucur pentru reusita! Si eu folosesc frisca Megle de multe ori, iar cand scriu o reteta ma pun in situatia unui cititor nu foarte experimentat in ale bucatariei. Pofta buna la tort!

  27. Bună Amalia,vrea sa fac și eu acest tort în weekend, e aniversarea soțului și vom avea cam 15 invitați. Ținând cont de cantitățile specificate de tine și ca forma tortului are diametrul de 24 cm,ce sfat îmi dai?sa dublez cantitățile sau crezi ca va fi suficient? Îți mulțumesc și Îți doresc Sărbători Fericite alături de cei dragi!

    1. Buna Diana, e suficient daca inmultesti cu 1,5 cantitatile si il faci in forma de 28cm. Poti sa-l faci si patrat in forma de 25×35. Multumesc pentru urari si astept sa-mi scrii daca tortul le-a placut invitatilor :)

Lasă un răspuns la Ghiocel07 Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.