Tort spirala cu frisca si capsuni


Un tort racoritor de sezon. L-am facut cu capsuni fructele mele preferate… reteta nu e deosebita doar modul de umplere mi s-a parut ceva mai interesant.

Ingrendiente blat:
4 oua
8 linguri de zahar
6 linguri cu faina
2 linguri cu cacao
1/2 lingurita praf de copt
2 linguri ulei

Pentru crema:
6 oua
150 g zahar
1 plic zahar vaniliat
250 ml lapte
20 g gelatina
500 ml frisca
Mai avem nevoie de 250 g capsuni

Pentru ornat:
250 g capsuni
250 ml frisca
1 plic glazura rosie

Se bat albusurile spuma , apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana se topeste. Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam bine dupa fiecare. Adaugam si uleiul. Faina o amestecam cu cacao si cu praful de copt si apoi punem cate o lingura in compozitia de oua si amestecam cu grija „peste cap” pane se incorporeaza. Turnam blatul intr-o tava intinsa ( eu am folosit tava de la aragaz) si coacem 10 min in cuptorul preincalzit. Rasturnam pe un prosop presarat cu zahar pudra sau in cazul meu o simpla hartie.

Rulam cu grija si lasam sa se raceasca.

Pana se raceste preparam crema; frecam galbenusurile cu zaharul si zaharul vaniliat apoi adaugam treptat laptele.

Punem craticioara la foc mic si amestecam mereu pana se ingroasa putin compozitia. Adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece si amestecam. Lasam sa se raceasca. Cand este aproape rece ( calduta) , o rasturnam intr-un vas mai mare si adaugam lingura cu lingura frisca batuta. Mixam bine si la sfarsit adaugam si albusurile batute spuma .
Buun, trecem la asamblare; taiem ruloul in 3 ( eu am vrut sa fac tortul mai inalt , in mod normal se imparte in 4) desfacem prima rola, punem 1/4 din crema apoi capsuni taiati fasii , apoi putina crema si rulam.

Procedam la fel si cu celelalte 2 si le rulam una in continuarea celeilalte.

La sfarsit imbracam tortul in restul de crema si apoi ornam cu frisca batuta si cu capsuni. Deasupra capsunilor turnam gelatina rosie.
Puteti sa-l incercati si cu alte fructe.

loading...

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


60 de comentarii la „Tort spirala cu frisca si capsuni”

  1. draga amalia eu vroiam sa slabesc 1-2kg dar numai cand ma uit la minunea asta ma ingras.bravo amalia felicitari iar ai reusit sa ne faci sa salivam de pofta.pupici

  2. Ola.
    Felicitari pentru finetea cu care lucrezi,arata f bine tortul de capsuni,sunt si eu o adepta a capsunilor si de mult timp caut ceva retete noi ,asta mi s-a parut f nimerit,doar ca am o intrebare:nu e prea putin sa coc blatul doar 10min.?si mie nu imi place gelatina cu ce as putea sa o inlocuiesc? sau daca nu as pune deloc?
    inca odata FELICITARI.

  3. Arata super! Ca tot ce faci de altfel…Sper sa indraznesc sa fac si eu intr-o zi (sunt stresata cu ruloul ca poate nu imi iese). Te sarut!

  4. Mmmm, ador crema de vanilie cu capsuni. Tortul tau este tare apetisant, chiar sunt in cautare de retete cu aceste fructe de sezon.
    Multam si multi pupici!

  5. Ala m-am grabit putin si l-am ornat mai simplu dar fructele rosii in combinatie cu frisca „dau bine” :)

  6. Anonim iti multumesc, blatul e foarte subtire si se coace repede, crescut are cam 1 cm grosime cand este copt, oricum eu intotdeauna fac testul cu scobitoarea sa fiu sigura ca s-a copt …cat despre gelatina crema asta nu merge fara dar ai putea sa faci un piure de capsuni sa zicem din 200 g capsuni si sa-l amesteci cu frisca batuta cu intaritor. Alta combinatie nu-mi vine acum in minte :).

  7. Vera draga l-am facut pentru mama de ziua ei si i l-am lasat ei. Cand o sa fac pentru noi cu mare drag esti invitata mea :).

  8. Amalia sa nu fii stresata crema este destul de tare, o sa vezi daca il incerci… e interesant are alt aspect :).

  9. am vazut ptr cine ai facut tortul asa ca iti transmit ptr mama ta la multi ani multa sanatate si tot ce isi doreste dumneaei.

  10. Vai Amalia cat de bine arataaa,ce feliuta apetisantaaa!
    Si eu sunt adepta capsunilor si mai ales in combinatie cu aroma de vanilie …ce pot sa zic ..delicios!

  11. Lissa iti multumesc , precum am scris merita sa-l incerci macar pentru modul de „impachetare” :)). Te pup!

  12. Hello.
    Pff. Am avut parte de un mare chin :))
    Azi am facut si eu prajiturica asta, inca nu am gustat-o, e la rece. Dar abia, abia mi-a iesit. A trebuit sa improvizez :)) Am facut crema prea moale si deci nu statea blatul in picioare cu crema pe el.. a trebuit sa il asez intr-o forma, ca sa fiu sigura ca nu fac o mare balta de crema :)) In final, dupa ce am aranjat tot intr-o oala, ca asta era forma :)) l-am bagat o ora la frigider, s-a intarit crema numai bine, l-am pus pe un platou si l-am ornat. :d
    arata asa (eu sunt mega praf la ornat, i really did my best)
    [URL=http://img521.imageshack.us/my.php?image=dscn9204.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/2742/dscn9204.jpg[/IMG][/URL]
    Sper sa se vada, daca nu, uite aici http://img521.imageshack.us/my.php?image=dscn9204.jpg

  13. Suzana dupa cum arata in poza ti-a iesit foarte bine , felicitari draga mea! Eu am pus frisca rece si atunci s-a intarit imediat , am putut sa-l rulez… mai am emotii daca iti va placea la gust cat despre aspect mie imi place, simplu si de efect…pot sa teintreb daca ai folosit frisca din smantana naturala ?

  14. Amalia, nu am folosit frisca din smantana. :( am avut 1L de hulala :))
    Oricum, e gustoasa. Pana la urma, e o crema diplomat pe care o ador si eu si prietenul meu. Deja a mancat 3 felii :))
    Mi s-a partu nitel complicata asamblarea, dar data viitoare cred ca o sa imi iasa mai bine. Cel putin asa sper.
    Legat de frisca din smantana, inca nu am gasit smantana potrivita. :-s

  15. Suzana ma bucur mult ca va place… intradevar crema e diplomat e usoara si poti manca multa :)) …ti-as recomanda tortul cu mouse de ciocolata si capsuni daca vrei sa incerci alta crema, cat despre frisca eu cumpar de la un producator local dar numai pentru creme la ornat nu arata bine deloc. Te pup si o seara faina sa ai :)

  16. Amalia, l-am facut la sfarsit de saptamana, dar cu nectarine, super bun, nu am apucat decat o felie. Felicitari pt. acest site, mereu stau la panda pentru ceva nou.

  17. Anonim din greseala ti-am sters comentariul si l-am publicat din nou apoi insa cu numele meu…te rog s ama crezi ca si eu m-0am gandit sa-l incerc cu piersici sau nectarine dar pentru ca vreau sa postez o alta reteta am renuntat :). E cam greu sa tot pun retete noi pe blog doar si eu le mai repet dar imi place sa incerc tot timpul ceva nou … O seara placuta iti urez si sper sa mai incerci si alte retete:).

  18. buna amalia,sunt delia. Arata f bine,tortul felicitari,vreau sa-l incerc si eu spune-mi te rog blatul nu trebuie insiropat?

  19. Buna Delia, eu nu l-am insiorpat, mi-a fost frica sa nu se rupa cand il rulez… poti sa-l lasi asa este ok. Sa-mi scrii cum ti-a iesit :).

  20. Buna Amalia. Ai niste retete…,superbe!!!
    Ieri am facut acest tort numai ca…nu a iesit mai deloc asa pentru ca ma facut eu niste bazdaganii d eacolo dar la gust a iesit f bun!!!
    Felicitari si te astept pe la mine pe blog!!!
    O zi buna!

  21. buna…salivez aici pe tastatura….duminica ii ziua sotului si as vrea sa-i fac acest tort…spune-mi te rog cam cat iese de mare? pt cate persoane? multumesc.

  22. Buna Amalia.De cand tot caut un tort cu capsuni dar care sa fie si gustos si in sfarsit l-am gasit.Pare f gustos si nici prea dificil nu e.Am mai vazut un tort superb daca nu ma insel era pt tatal tau si mi s-a parut interesant ornat.Azi vreau sa fac si eu tortul cu capsuni sper sa-mi iasa.O sa revin sa-ti spun.

  23. Creama super buna si usoara,dar rulada nu mi-a iesit..nu stiu de ce dar mi se rupea knd vroiam s-o rulez…oricum mai incerc nu ma las..l-am facut pe cel cu orez si aiesit super…a fost apreciat de toti…ieri piticu meu a facut 11 luni si ptel l-am facut si mi-a purtat noroc…

    1. Alexia sa creasca mare si frumos … vezi daca e pentru el iti iasa toate prajiturile… cat despre rulada trebuie rulata calduta. Te pup!

  24. Rulatul mă îngrijorează. Dar voi încerca numaidecît,multe din rețetele tale mi-au reușit ,sper la un rezultat îmbucurător și de astă dată

  25. Mi-a reușit…cam greu,fiindcă crema a ieșit cam moale, dar a fost foarte gustoșel,îl voi mai încerca o dată, sper să iasă mai bine.

  26. Mîine mi se întoarce fetița de la tabăra de odihnă, vreau să-i fac o surpriză, servind-o cu acest tort, doar că voi folosi piersici în loc de căpșuni, trebuie să fie bun. Oare căpșunii în sucul lor conservați s-ar potrivi ?

  27. salut, amalia! hai sa te iau la intrebari… vreau sa fac tortul asta al tau anul asta si vreau sa trisez !!! :)) ma gandeam ca… in loc de rulada sa folosesc foile de pandispan din comert. le-am mai folosit la prajituri si sunt destul de tepene. da’ le-as pensula cu niste sirop caldut si le-as rula intr-un prosop, cat sa imi permita sa lucrez cu ele. ce zici… se potriveste textura asta a foilor pandispan foarte putin insiropate cu textura blatului tau? spor la prajiturit!!!

    1. Eu stiu ca foile de pandispan din comert se inmoaie destul de tare, poate daca le insiropezi doar un pic ar merge….sincer sunt curioasa ce o sa iasa :).

  28. asta spuneam si eu… sa le pensulez doar, ca sa nu risc si sa scap prea mult sirop. iti spun intr-o saptamana si ceva, ca il fac de revelion ;) desi abia astept sa experimentez :))

  29. Buna,

    Am facut si eu tortul, dar crema mea nu a stat suficient de tare ca sa pot sa il fac spirala asa ca l-am facut clasic: am pus pandispan jos, crema si pandispan sus. Intrebarea mea este… ce puteam sa gresesc? Sa iti spun mai in detaliu ce am facut. Eu banuiesc gelatina:
    – am pus pe foc compozitia si s-a ingrosat un pic, devenise usor vascoasa ca o budinca
    – am lasat-o un pic sa se raceasca si am adaugat gelatina pusa in prealabil in 100 ml de apa (2 pliculete …) si atunci mi s-a parut ca nu a mai fost la fel de vascoasa cum fusese cand am luat-o de pe foc
    – am lasat-o sa se raceasca (calduta) si am adaugat lingura cu lingura frisca batuta (am avut frisca naturala de la cofetarie facuta) si am mixat. Crema nu arata la fel de tare ca in poza ta … Pana sa o pun pe foile de pandispan s-a inmuiat de tot si a inceput sa curga :(. Imi venea sa ma pun pe plans. (Nu am mai pus albusurile pentru ca mai stricasem o crema inainte si se facuse apa in momentul in care am pus albusurile.)
    Tortul tau arata superb :).
    Cristina

    1. Draga Cristina, crema trebuia sa nu o lasi sa se raceasca si sa adaugi gelatina in ea , asa cum era fierbinte… trebuie sa amesteci pana nu se mai vad granulele de gelatina, cred ca de aici au pornit problemele. Sa stii ca si eu primele creme cu gelatina nu le-am nimerit. Imi pare rau ca nu ti-a reusit crema, stiu ce inseamna … apoi frisca naturala trebuie sa fie rece de la frigider iar crema rece nu calduta, frisca naturala e tare sensibila…data viitoare daca ai nelamuriri intreaba -ma inainte sa speram ca o sa iasa bine . Te pup si un an nou fericit !

  30. este a 2 oara cand fac tortul – f bun, insa aceeasi problema , iese oprea moale.
    De data asta cred ca mi s-a taiat crema , precizz am folosit frisca LA DORNA – smantana pt frisca si asta nu se intareste asa de tare, tu ai folosit hulala?

  31. SI ACUM L-AM FACUT , DE REVELION CU PORTOCALE IN LOC DE CAPSUNI, DAR NU IL MAI FAC …AM PATIT LAFEL, CREMA E PREA MOALE, AM FOLOSIT FRISCA NATURALA ZUZU , CARE S-A BATUT F BINE, EU CRED CA ALBUSUL ACELA PUS CRUD LA FINAL IL STRICA.

  32. Nu as mai face acest tort, crema a iesit groaznic de moale, nu am avut cum sa o asamblez, blatul a fost prea pufos pt a fi rulat, am mai facut tort spirala dar dupa alta reteta, ft dezamagita. Am aruncat tot!!

    1. Imi pare rau pentru nereusita, probabil nu ai folosit corect gelatina. 20g cat scrie in reteta este mai mult decat suficient pentru crema. Iar blatul probabil l-ai copt prea mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.