Daca nu ati auzit pana acum de ele va spun ca sunt foarte bune, personal imi plac foarte mult, au un gust usor acrisor cu o tenta picanta. Totul este sa aveti la indemna frunze de hrean. Conservate nu gasiti cu siguranta, doar pe la piete sau in aprozare. Sau in propria gradina daca ati cultivat hrean.
Sarmalele in foi de hrean se fac la fel ca si cele in foi de vita de vie, in principiu frunzele de hrean se oparesc putin cat sa se inmoaie, apoi se taia in trei sau patru depinde cat sunt de lungi si compozitia se carne se impacheteaza in ele.
Dupa ce sunt gata se face un sos delicios cu marar care se pune peste ele si care le completeaza perfect.
Sarmale in foi de hrean
Ingrediente pentru aproximativ 60 de buc:
- 1kg carne amestec vita-porc sau numai porc
- aprox. 15 frunze de hrean
- 1 ceapa potrivita
- 4-5 linguri orez
- sare, piper
- 1 lingurita de boia dulce
Pentru sosul de marar:
- 500ml lapte
- 2 linguri cu varf de faina alba de grau
- 2 linguri ulei
- 50g unt
- 1 lingurita otet
- 1 legatura mare de marar proaspat
- sare, piper,
- optional 1 varf de lingurita de nucsoara
Pentru inceput punem intr-o oala mare apa la fiert cu 1 lingurita de sare.
Cand apa fierbe adaugam frunzele de hrean curatate de eventualele impuritati si spalate.
Le lasam 2-3 minute sa fiarba doar cat sa se inmoaie.
Le strecuram si le lasam sa se raceasca pana preparam compozitia de carne.
Pentru compozitia de carne tocam ceapa marunt apoi o calim bine in putin ulei. Adaugam orezul si mai calim 1 minut, apoi adaugam boiaua . Amestecam si punem compozitia peste carne si amestecam bine pana se omogenizeaza.
Luam o foaie de hrean si o taiem in doua, trei sau patru depinde cat este de lunga si apoi fiecare foaie o umplem cu carne, rulam si bagam capetele inauntru.
Adaugam apa pana se acopera sarmalele si le lasam sa fiarba la foc mic pana se fac.
Gustam o sarmaluta si daca carnea este fiarta oprim focul.
Pentru sos incingem uleiul si adaugam faina, amestecam bine pana se desface si apoi tragem oala deoparte. Adaugam laptele si amestecam rapid sa nu se faca cocoloase. Punem oala pe foc inapoi si amestecam usor pana se ingroasa. La sfarsit adaugam mararul tocat marunt, sare, piper si nucsoara.
O alta varianta de a prepara sosul este de a pune doar 250ml lapte si sa completati cu apa in care au fiert sarmalele asa cum am procedat si eu.
Serviti sarmalele cu sosul de marar si optional cu felii de lamaie.
Sunt foarte gustoase!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
preferatele mele :) foarte bune