Prajitura Inghetata falsa de ciocolata

Bine v-am regasit in Noul An! Am multe retete de postat, retete pe care le-am gatit de sarbatori. Si pentru ca sarbatorile continua, azi va propun o prajitura delicioasa ( si asta zice sotul meu care nu e amator de dulciuri ) si de maine incep cu aperitivele :).

Ingrediente:

Blat:

  • 6 oua
  • 12 linguri de zahar tos
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vaniliat

Crema:

  • 200g unt
  • 200g zahar
  • 200ml lapte
  • 2 linguri faina
  • 1 ou
  • 100g nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 1 fiola esenta de rom ( Dr. Oetker )

Mai avem nevoie de 50g ciocolata pentru ras deasupra.

Blatul este cel de la prajitura Inghetata falsa.  Albusurile se bat spuma tare, se adauga rand pe rand zaharul si se bat pana se obtine o bezea lucioasa. Apoi se adauga galbenusurile unul cate unul,se scoate mixerul si se amesteca cu lingura de lemn “peste cap” se adauga bicarbonatul amestecat cu putina faina, faina, cacao. Amestecul obtinut se coace intr-o tava tapetata cu hartie de copt, timp de 25 de minute la foc potrivit. Faceti testul cu scobitoarea pentru mai multa siguranta. Eu l-am copt in tava adanca pentru prajitura ( 25×35 cm), deoarece aceasta prajitura este foarte inalta, asa e reteta. Daca vreti sa fie mai ingusta coaceti in tava de la aragaz.

Scoatem blatul, il lasam sa se raceasca putin apoi il rasturnam pe un fund de lemn.

Pentru crema amestecam faina cu oul si zaharul, adaugam laptele, si punem sa se ingroase la foc mic amestecand mereu.Cand se ingroasa putin luam de pe foc si adaugam nuca, cacao si ciocolata rupta bucatele. Lasam sa se raceasca.

Separat mixam putin untul si apoi adaugam putin cate putin din amestecul racit. La sfarsit punem esenta de rom. Rezulta o crema fina si pufoasa.

Punem crema peste tort iar deasupra radem ciocolata. Daca doriti puteti pune peste crema 250 ml frisca batuta impreuna cu un intaritor si apoi sa radeti ciocolata.

Lasam prajitura la rece 4 ore apoi taiem cu un cutit bine ascutit inmuiat in apa calda.

Asezam prajiturile pe un platou. Eu am cumparat hartie pentru prajituri ( nu stiu exact denumirea ) pentru un aspect mai frumos.

PS. Cealalta prajitura este Rafaello o sa-i vina si ei randul la postat :).

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


41 de comentarii la „Prajitura Inghetata falsa de ciocolata”

  1. Iui, arata super prajitura, cred ca e fff gustoasa, am s-o fac si eu cat de curand, doar sa-mi refac stocurile de ciocolata , cacao si nuci din camara, in rest abia astept s-o gust. Amalia, de Craciun am facut prajitura Oana, a fost buna, le-a placut si copiilor doar ca n-am fost prea incantata de foile de cacao, le-am lucrat destul de greu; parerea mea este ca din coca foilor de cacao lipseste cel putin un ou si poate trebuia un pic mai mult unt. te pup si An nou fericit ! Cami din Tg. Mures

  2. Prajitura Inghetata falsa este DELICIOASA. Am intrat pe pagina dumneavoastra de internet acum 3 zile. Aveti niste retete minunate si frumos explicat fiecare pas.

  3. Buna, Amalia in primul rand LA MULTI ANI ! cu tot ceea ce iti doresti . Ai niste retete super , de Revelion am facut ” tortul egiptean” , desi suprasaturati de atata mancare si dulciuri toata lumea a cerut supliment , am fost foarte bucuroasa si acest lucru datorita retetei tale fantastice cu siguranta voi incerca si aceasta minunata prajitura , mai ales ca ai mei sunt „superciocolatosi” . Te pup Lucia din Cluj-N

    1. Lucia multumesc asemeni iti doresc si tie, tortul egiptean se pare ca place tuturor, sper sa incerci si prajitura Inghetata falsa de ciocolata :).

  4. Am si eu o intrebare : Bicarbonatul este de amoniu ( sale cale in limbaj popular ) sau bicarbonat de sodiu , sau indiferent ?
    Retetele sint foarte bine explicate , felicitari ! Intrucit cunosti multe retete , poate ar trebui sa scoti o carte , eu cu siguranta as cumpara-o !

    1. De sodiu, am uitat sa precizez, multumesc ca mi-ai atras atentia … sa stii ca m-am gandit la o carte insa nu prea am timp sa ma ocup de site decat inafara serviciului.

  5. Draga Amalia, buna dimineta si iti doresc un an nou plin de fericire si sanatate…sunt tare bucurosa ca te-am gasit pe net, si sa fiu sincera, de abia astept sa vad ce primesc de la tine in fiecare zi. O sa incerc prajitura si sa iti spun cum a iesit.

  6. Buna Amalia. Abia astept sa incerc prajitura. O intrebare doar: daca pun 12 linguri de zahar in blat nu va fi prea dulce? Multumesc.

  7. Exceptionala prajitura, una din favoritele mele. As dori sa stiu daca aveti reteta pentru prajiturile Rafaello. As dori data viitoare sa le fac pe amandoua.

  8. buna Amalia, am facut azi prajitura inghetata falsa de ciocolata si a iesit foarte buna. am aduugat in plus nuca de cocos la crema si am facut-o sub forma de tort; super usor de facut si super buna;
    Multumesc mult pentru reteta; am de gand sa incerc si faimosul tort egiptean;
    Felictari pentru blog

  9. buna Amalia! am incercat si eu prajitura ….mi-a iesit tot in afara de crema . Am facut-o de 2 ori si de atatea ori mi s-a taiat . Ai putea sa-mi spui care ar fi cauza ? iti zic sincer ca am respectat tot ce scrie si cantitati….dar nu mi-a iesit. Dupa ce mixez untul si pun apoi cate putin din crema nu se taie, dar mai tarziu se taie …incepe sa se separe …
    Este singura reteta pe care am incercat-o de la tine si nu mi-a iesit :((….restul mi-au iesit ff bine:D Oricum felicitari pentru toate retetele…

    1. Da?… sper ca ai folosit un unt mai gras fara apa…eu am folosit unt cu 82% grasime… chiar nu stiu ce sa zic deoarece mie i-a iesit ok. Uite daca ti se mai intampla la vreo praji adauga prf pentru crema de prajitura si mixeaza… eu sper sa nu se mai repete :(.

  10. am folosit unt nesarat trei sferturi gras …minim 60 % grasime. La ingrediente scrie ca are 82 %. ti-am spus ca totul decurge normal pana in momentul in care pun amestecul racit peste unt …si pun doar cate o lingura nu mai mult si iar mixez…ei la un moment dat incepe sa se taie si nu pot sa-mi explic. M-am gandit sa pun praf pentru crema de prajituri dar am zis k daca nu mere …..Oricum am sa mai incerc o data ..ori eu ori ea:) vreau cu orice pret sa fac prajitura pentru inspectia sotului meu …:) iti multumesc mult de sfaturi si ca mi-ai raspuns:)

  11. Hartia pentru prajituri/torturi se cheama napron.
    Gasesc retete bune aici la tine.Azi fac un tort dupa reteta aceasta.Am remarcat reteta de ceva vreme,dar acum i-a venit randul .

  12. am facut si eu una dintre bunatatiile tale….. mi-a iesit aproape perfect si ffffff buna……am mancat crema cu lingura”””””” multumesc pt reteta. AN NOU FERICIT!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.