Prajitura Excelent

Mergem inainte cu prajiturile :). O prajitura asa cum spune si titlul, excelenta .

Ingrediente:

Foaie:

  • 7 galbenusuri
  • 150g zahar
  • 2 linguri faina

Blat:

  • 7 albusuri
  • 150g zahar
  • 150g nuca
  • 3 linguri cacao
  • 1 lingura ulei
  • 1 varf cutit praf de copt
  • 3 linguri faina

Crema:

  • 2 oua
  • 150g zahar
  • 2 linguri cacao
  • 50g ciocolata amaruie
  • 250g unt sau margarina
  • 1 lingurita esenta de rom

Mai avem nevoie de:

  • 50g stafide
  • 4 linguri nuca macinata

Facem foaia; mixam bine galbenusurile cu zahar pana acesta se topeste, adaugam faina si coacem 15 minute la foc mic intr-o tava tapetata cu hartie de copt.  Foaia se desprinde usor dar este un pic mai moale.

Pentru blat batem albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul si mixam bine pana se topeste, adaugam si uleiul. Nuca o amestecam cu faina si praful de copt si le adaugam treptat amestecand usor cu o lingura de lemn.
Coacem aprox 30min la 160grade ( facem proba cu scobitoarea) intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt. Rasturnam blatul pe un fund de lemn si lasam sa se raceasca.

Crema: amestecam intr-o craticioara ouale intregi cu zaharul si cacao si le punem la foc mic amestecand mereu pana se ingroasa. Adaugam ciocolata la sfarsit si amestecam bine. Lasam sa se raceasca.
Untul il mixam putin si apoi adaugam din amestecul racit, putin cate putin, mixand mereu pana obtinem o crema ca o alifie :). Adaugam si esenta de rom.

Asamblam prajitura; Punem blatul, jumatate din crema,  foaia galbena, si cealalta jumatate de crema in care am adaugat stafidele. Deasupra presaram nuca macinata.
Punem prajitura la rece 4 ore si apoi taiem cu un cutit bine ascutit inmuiat in apa calda.

Observatii:

Puteti presara deasupra ciocolata alba rasa sau nuca de cocos.
Timpul de coacere difera functie de cuptor, de aceea e bine sa faceti proba cu scobitoarea.
Folositi cacao de buna calitate, la fel si esenta de rom.
Eu am folosit o tava de dimensiuni 39×27, destul de mare, daca doriti ca prajitura sa iasa mai inalta puteti folosi o tava mai mica.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


22 de comentarii la „Prajitura Excelent”

  1. Eu cautam prajitura excelent pe care o gasesti in cofetarii, dar am dat peste asta care arata chiar mai bine si i-a cam luat fata aleia. Poate sa mai astepte. Multumesc pentru reteta

  2. Buna Amalia; eu sunt casatorita in Iordania si imi place tare mult sa gatesc….cautam prin net la niste retete din Romania, si asa te-am descoperit. O sa incerc miine prajitura cu piscoturi si budinca de ciocolata si o sa iti spun cum a iesit.
    Multumesc pentru retete.

  3. Buna Amalia! Am incercat aceasta reteta astazi insa am fosr dezamagita de rezultat. Blatul nu a crescut deloc, crema nu a fost suficienta…mi-a iesit foarte subtire, desi nu am folosit o tava mare. Sper ca daca viitoare va fi reusita…
    PS: In shimb Prajitura Tosca mi-a iesit super…

  4. am facut prajitura a iesit minunata .
    multumita sitului tau eu am invatat sa gatesc .retele tale sunt simple si ies intodeauna foarte bune :D

  5. Salut Amalia,
    Aș vrea să fac prăjiturica asta, dar copiilor mei nu le plac stafidele și mă întrebam cum ar ieși dacă în a doua jumătate din cremă aș pune tot niște nucă măcinată mai mare. Crezi că ar merge?
    Mulțumesc!

  6. Asta nu este prajitura „excelent” … pune-i orice nume vrei tu dar nu „excelent” , daca nu respecti reteta originala nu mai deriva in aceste nume consacrate

  7. Daca asta este prajitura „Excelent”…. eu sunt popa! Daca mama dvstra ii spunea „pepene galben” o publicati pe site cu numele asta?

    De fapt ati vrut sa profitati de denumirea comericala ca sa atrageti vizitatori cat mai multi sa va faceti trafic pe site. Trist!

    1. Nu e trist deloc, pe net gasesti o multime de prajituri cu tot felul de denumiri. Eu am reteta de la matusa mea si asa i-am lasat numele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.