Inca nu stiu ce prajituri fac de Craciun. Clasic zice sotul, la fel cum nu stiu cu ce sa ma imbrac cand ies undeva :).
Reteta de mai jos cred ca e destul de cunoscuta, mi se pare foarte potrivita de sarbatori, singurul impediment este ca aveti de lucru la finisaje :).
Ingrediente:
Pentru blat:
- 4 oua
- 200g zahar
- 100ml ulei
- 100ml apa fiarta
- 250g faina
- 1 praf de copt
- 1 1/2 linguri cacao
Pentru crema:
- 1 plic budinca de vanilie
- 350ml lapte
- 100g zahar
- 1 vanilie
- 200g unt
Pentru glazura:
- 100g ciocolata
- 3 linguri ulei
Pentru ornat mai avem nevoie de :
- 100g nuca de cocos
- 100g nuca macinata
Prima data facem blatul; separam ouale si batem albusurile spuma. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si zaharul de dizolva. Se adauga uleiul si apa si se amesteca bine. Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga in compozitia de mai sus pana se incorporeaza. Se adauga spuma de albusuri si se amesteca.
In reteta scria ca, compozitia se imparte in 2 si la cealalta parte se adauga cacao, apoi se coc 2 blaturi din care se decupeaza cercuri cat sunt calde. Eu am renuntat la cacao si am copt un singur blat la 180grade 10-15 minute, apoi l-am decupat in cercuri pe care le-am taiat in doua. Forma tavii 39×27.
Pentru crema facem o budinca mai concentrata in care punem zaharul si vanilia si cand se raceste adaugam untul sau margarina spumata si mixam bine. Rezulta o crema pufoasa.
Asamblare:
Punem crema pe un cerc, acoperim cu cealalta jumatate ( nu faceti economie la crema este suficienta) apoi ungem cu crema pe margini si tavalim prin nuca de cocos. Pentru aslt aspect am cumparat si nuca de cocos colorata si am folosit si nuca macinata. In reteta originala se dadeau doar prin nuca de cocos.
Asezam tortuletele pe o tava si preparam glazura.
Topim ciocolata pe baie de abur si adaugam uleiul. Eu m-am grabit putin la glazurat si nu au iesit foarte aspectuoase . Stiti voi ca graba strica treaba :).
Sunt niste prajiturele pufoase si aspectuoase, va sfatuiesc sa respectati reteta originala , adica sa faceti 2 blaturi unul galben si altul cu cacao, sunt convinsa ca o sa fie cu mult mai bune.
Reteta am preluat-o de pe un forum sarbesc, daca imi aduc bine aminte Laura Laurentiu a tradus-o pe un forum culinar.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Noi le zicem sapca de cazac! De mult nu am mai facut! Multumesc ca mi-ai adus aminte de ele!
Faina denumire cred ca se potriveste mai bine !
Reteta mea avea blatul cu cacao. Nu zic ca asa nu e buna dar merita incercat.
Da, am scris si eu ca in reteta originala un blat e cu cacao si altul fara insa eu am preferat o varianta mai rapida :).
E prajitura preferata a fratelui meu, noi ii spunem „buturuga”, insa nu stiu din ce considerente :)) si o facem doar cu blat de cacao, si fara glazura, ca deh e destula treaba cu ele :P Cu siguranta vor fi pe masa de Craciun si in acest an ;)
Anca si eu am o reteta buturuga,parca blat cacao si crema de cacao … e ceva de lucru cu ele :)
Amalia cu ce ai facut cercurile?pup
Le-am taiat cu o forma de plastic de la o seringa de ornat :) dar poti incerca cu un pahar.
ciao cea ce vreau sa te rog daca ai putea sa-mi trimiti si mie reteta cu foi care se coc pe fundul tavii imi aduc aminte cu placere de o matusa de-a mea cand ne-o gatea era foarte gustoasa dar nu reusesc sa gasesc reteta multumesc anticipat emilia
Sunt multe retete cu foi care se coc pe fundul tavii nu stiu despre care vorbesti.
am citit bine astazi dupa amiaza mai multe di retele tale de prajituri si am gasit-o pe cea care o vroiam alba ca zapada multumesc
Cu placere sper sa-ti reuseasca !
Buna Amalia a-si avea o intrebare daca poti sai-mi raspunzi :DE CE GLAZURA DE LA CACIULILE RUSESTI NU ARE LUCIU,OARE AM GRESIT EU UNDEVA NU AM FOLOSIT CIOCO MENAJ CI O TABLETA POIANA SI ULEI CUM SRIE IN RETETA 3LINGURI,I-MI POTI DA UN RASPUNS.
Am gasit azi intrebarea ta. Nush daca iti mai e de folos, dar hai sa-ti spun cum fac eu glazura lucioasa: pun la bain marie o ciocolata amaruie parca Novatini impreuna cu 7 lunguri de ulei. Imi ajunge pto prajiturade 34/24cm. E lucioasa dar si fff buna. Pup
Buna Amalia,poti sa i-mi spui te rog de ce glazura nu are luciu am gresit eu undeva,am folosit ciocolata poiana o tableta si 3 linguri de ulei exact cum scrie in reteta.
Adela sincer nu stiu, eu la glazuri merg la marea nimereala :)
i-mi cer scuze am trimis de 2 ori intrbarea am crezut ca nu sapostat,te rog sa nu te superi.
BUNA AMALIA ,
LA MULTZI ANI !
AM CITIT ACEASTA RETETA SHI CEA TURCEASCA
FF BUNE PRAJITURILE TALE, NU PREA COMPLICATE , BINE EXPLICATE , SI SE VAD CA-S SHI GUSTOASE .
ORCE ESTE FACUT CU DRAG SHI PTR .CEI DRAGI , IES BUNE SI GUSTOASE…
LE VOI FACE FF CURAND –
MULTA SANATATE , SHI ZILE , CAT MAI DULCI , TOT ANUL 2013
MULT BINE
RODICA-STEFANIA , REGGIO EMILIA , ITALIA
Multumesc mult! Si da zile cat mai dulci ! :)) Pupici!
La multi ani1111ERIKA
La multi ani!!!! ERIKA
Am facut si eu prajitura . Este foarte buna ! :) Mersi pentru reteta !
Multumesc din suflet Amalia pentru retetele tale , cre sunt foarte bune si bine explicate pas cu pas . Multa sanatate si-ti voi urmari in continuare toate retetele . Multa sanatate tie si familiei tale !
Ma bucur ca iti plac!
Buna Amalia!
M-am hotarat in fiecare sfarsit de saptamana sa imi rasfat familia cu un desert publicat de tine.
In acest week-end am facut „caciulile rusesti”.
Au avut un succes imens! :)
Multumesc pentru reteta si pentru explicatiile foarte detaliate.
Bafta pe mai departe!
Cu drag si ma bucur pentru alegerea facuta :)
Această prăjitură mi-a adus aminte de vremurile trecute acum 15 – 20 de ani când am primit o reţetă de prăjitură care se numea „căciula turcească” era formată din două blaturi unul galben şi unul maro iar între ele o cremă cu aromă de banane(da pe vremuri se gasea esenţă de banane) prăjitura arăta ca un turban in 3 culori nins de cocos iar deasupra o glazură de ciocolată strălucitoare. Nu era doar foarte aspectoasă si deosebit de gustoasă darrrrrrrrrrr fără esenţă de banane nu are acelaşi gust.
Mari suna foarte bine ce scrii tu :)