Mi-e foarte greu să scriu introducerea unor retete de prajituri de care sunt extrem de incantata cum mi-au iesit atat ca gust cat si ca aspect. Prajitura Felie lapte de pasare este o copie perfecta a celebrului desert , cremoasa dar nu foarte dulce, aromata, genul de prajitura din care poti manca multe felii fara sa te saturi.
Se compune dintr-un blat pufos si moale, o crema de vanilie si un strat suficient de frisca. Pe scurt o bunatate!
Se prepara destul de usor daca tineti cont de anumite sfaturi pe care va rog sa le cititi cu atentie.
In primul rand ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.
Vasul in care batem spuma de albusuri sa fie perfect uscat si da atentie cum separati galbenusurile de albusuri, sa nu scape putin galbenus in albusuri altfel spuma nu se va bate.
Unele cantitati se masoara cu lingura, am folosit o lingura de supa pe care am umplut-o cu varf pentru ca ouale au fost destul de mari. Daca sunt potrivite spre mici folositi o lingura rasa.
Si mai sunt cateva dar le scriu pas cu pas in modul de preparare.
Este foarte important sa tineti prajitura la frigider cateva ore de preferat de seara pana dimineata pentru ca crema sa se intareasca perfect.
Asdar sa trecem la treaba! :)
Prăjitură Felie lapte de pasăre
Tava folosită cu dimensiuni de 25×35 cm
Ingrediente
Blat:
- 8 albusuri
- 8 linguri de zahar
- 8 linguri de faina
- 4g praf de copt
- un praf de sare
Cremă:
- 8 galbenusuri
- 800ml lapte
- 2 plicuri de budinca de vanilie sau de frisca
- 2 linguri rase de faina
- 200g zahar
- 2 plicuri zahar vaniliat
- 200 sau 250g unt depinde ce pachet aveti ( poate fi si de minim 65% grasime nu neaparat foarte gras)
Pentru pus deasupra:
- 200 -250 ml smantana pentru frisca
Pentru inceput preparam crema:
500ml de lapte ii punem intr-o oala la foc potrivit.
Separat amestecam galbenusurile cu zaharul, zaharul vaniliat, faina si praful de budinca adaugand treptat restul de lapte adica 300ml.
Cand laptele de pe foc este fierbinte, tragem oala deoparte si adaugam amestecul de galbenusuri. Amestecam bine cu un tel tip para, apoi punem oala pe foc si amestecam pana se ingroasa bine ca o budinca.
Luam oala de pe foc o acoperim cu o folie de plastic si lasam sa se raceasca.
Atentie!
Untul la temperatura camerei il mixam usor.
Budinca trebuie sa fie un pic calduta nu foarte rece. O mixam separat sa devina cremoasa si apoi o adaugam la unt treptat mixand mereu pana se incorporeaza in unt. Astfel evitam sa se faca bulgari mici de budinca.
Bune, pana se raceste budinca facem blatul apoi cand acesta e facut terminam si crema. Am scris reteta mai sus sa nu o impart in doua, dar astia sunt pasii pentru a nu pierde timp in prepararea retetei.
Modalitate de preparare a blatului:
Preincalzim cuptorul la 175grade Celsius.
Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intareste spuma .
Adauga zaharul treptat si mixam pana ce acesta se topeste.
Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si amestecam cu o spatula peste cap pana se incorporeaza.
Turnam blatul in tava in care am pus o hartie de copt si coacem timp de 20 de minute la 175 grade Celsius.
Scoatem blatul, il lasam sa se raceasca putin apoi dezlipim hartia de copt.
Lăsam sa se raceasca pe platoul in care asamblam prajitura, eu am pus o tava cu fata in jos de data asta.
Daca aveti o forma de metal pentru a incadra crema foarte bine, daca nu o lasati sa stea la frigider cam 15 minute sa se intareasca mai bine apoi o turnati peste blat.
Bagati prajitura la rece si preparati frisca.
Eu am folosit smantana vegetala care era deja indulcita asa ca am mixat-o doar pana s-a transformat in frisca.
Daca folositi smantana naturala pentru frisca o mixati impreuna cu o lingura de zahar pudra pana se transforma in frisca.
Scoateti prajitura de la rece si puneti frisca deasupra.
Pastrati la frigider minim 4 ore sau de pe o zi pe alta. Apoi scoateti forma de metal de pe margini (daca ati folosit cadru de metal)
Taiati prajitura cu un cutit bine ascutit trecut prin apa.
Este absolut delicioasa!
Si reteta incercata de cititoare:
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Prajitura pare perfecta, sigur o voi incerca! As vrea sa intreb care este smantana VEGETALA care se poate transforma in frisca.Multumesc. Acum v-am descoperit si cu siguranta va voi urmari!
Exista mai multe firme Meggle sau Hulala sunt cele mai cunoscute in Romania, dar puteti folosi smantana naturala este cea mai indicata. Sa aiba minim 30% grasime
Foarte buna prajitura ! :)
Ma bucur ca va place!