Prăjitură fantastică

prajitura-fantastica-amalia-1

Nu stiu de unde provine denumirea dar mi se pare foarte potrivita pentru ca prajitura este fantastica cu adevarat. Compusa dintr-un blat cu cacao, crema de vanilie si un alt blat din albusuri cu visine si nuci este excelenta, potrivita pentru zilele de sarbatoare! As putea spune ca face parte din categoria prajiturilor care trebuie sa nu lipseasca de pe lista de sarbatori.

prajitura-fantastica-amalia-2

Reteta am preluat-o de pe un site maghiar dar o gasiti si la noi pe multe bloguri fiind o prajitura foarte cunoscuta.

Recomandari nu am decat ca daca aveti posibilitatea sa folositi oua de casa, gustul dar si aspectul cremei vor fi perfecte.

prajitura-fantastica-amalia-3

Ingrediente pentru rețeta de prăjitură fantastică

Ingrediente pentru o tava de 25×35 cm:

Pentru blatul de cacao:

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar tos
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri apa
  • 4 linguri faina de tip 000
  • 1 lingura cacao

Pentru blatul de albusuri:

  • 6 albusuri
  • 150g zahar tos
  • 100g nuci prajite si tocate
  • 160g faina alba de tip 000
  • 250g visine din compot scurse bine de zeama

Pentru crema:

  • 6 galbenusuri
  • 150g zahar
  • 250ml lapte
  • 1 plic budinca de vanilie (sau daca nu folositi budinca 25g amidon alimentar)
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 250g unt de grasime minim 80%

Pentru glazura de ciocolata:

  • 100g ciocolata
  • 1 lingura ulei

Cum se face rețeta de prăjitură fantastică?

Pentru inceput preparam blatul de cacao:

preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius.

Mixati albusurile spuma tare impreuna cu un praf de sare, adaugati zaharul treptat si mixati pana se topeste.

Adaugati galbenusurile unul dupa altul si mixati bine dupa fiecare.

Adaugati si apa si uleiul.

Apoi adaugati faina amestecata cu cacao si amestecati usor peste cap pana se incorporeaza astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul.

Turnati blatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti timp de 15 -20 de minute. Pentru mai multa siguranta faceti proba cu scobitoarea, introduceti o scobitoare in blat si o scoateti, daca iese uscata inseamna ca blatul este copt.

Scoateti blatul, il lasati sa se raceasca putin si il desfaceti de hartia de copt.

Preparati blatul de albusuri.

Mixati albusurile cu un praf de sare pana obtineti o spuma tare.

Adaugati zaharul treptat si mixati pana ce acesta se topeste.

Apoi adaugati nucile amestecate cu faina si amestecati usor.

La sfarsit adaugati visinile, amestecati cu mare grija peste cap cu o spatula pana se incorporeaza.

Turnati blatul in tava in care ati pus hartie de copt si coaceti aproximativ 20-25 de minute in cuptorul incalzit la 180 de grade Celsius.

 

Scoateti blatul, il lasati putin sa se raceasca si caldut il dezlipiti de hartia de copt.

Preparati crema.

Amestecati intr-o oala mai mica galbenusurile cu zaharul, esenta de vanilie si budinca de vanilie apoi adaugati treptat laptele cald. Puneti oala pe foc mic si amestecati mereu pana se ingroasa.

Acoperiti cu o folie budinca si lasati sa se raceasca bine.

Untul la temperatura camerei il spumati usor si apoi adaugati in el, lingura cu lingura budinca racita mixand mereu.

Asamblati prajitura: blatul de cacao, crema de vanilie, blatul de albusuri.

Pentru glazura topiti ciocolata impreuna cu uleiul la microunde si turnati deasupra , netezind usor. Eu am pus si putina nuca de cocos, scriu si ma repet nu prea imi plac prajiturile care se lipesc de degete.

Bagati  prajitura la rece ( in frigider) minim 3 ore, apoi o taiati felii cu un cutit ascutit trecut prin apa calda.

Pofta buna!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.