Prajitura cu cocos Claudia

 Prajitura cu cocos-1

Cred ca stiti ce inseamna expresia „as manca o prajitura buna” . O prajitura aromata, consistenta care sa-ti aminteasca de ea (sau care sa te trimita in copilarie la fel ca si pe criticul din Rattatouille :)). Aceasta este prajitura cu cocos. Pentru ca iese o tava mare si nu poti manca foarte multa dintr-o data va recomand sa o faceti doar de sarbatori sau cand aveti musafiri. 

A, si obligatoriu trebuie sa va placa nuca de cocos :). 

Ingrediente pentru tava de 30×40

Foi:

  • 300g faina
  • 150g zahar
  • 150g unt sau margarina
  • 1 praf de copt
  • 2 lingurite cacao
  • 2 linguri cu varf smantana

Blat de cocos:

  • 6 albusuri
  • 250g nuca de cocos
  • 250g zahar
  • 2 linguri faina

Crema:

  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri faina
  • 200 gr zahar
  • 300 ml lapte
  • 250 g unt 82% grasime

1.Pentru foi se amesteca bine toate ingredientele apoi aluatul se imparte in 2. Aluatul este destul de moale si usor de intins.

Se pune o foaie de copt in tava, apoi o indoim pe margini sa fixam dimensiunea tavii.  Punem foaia de copt pe masa si peste ea prima jumatate de aluat. Intindem pana obtinem dimensiunea dorita.Nu trebuie sa adaugati faina se intind foarte usor. 

Acum ori rasturnam foaia de cacao in tava intorcand foaia de copt, ori o punem cu tot cu foaia de copt ( cazul meu ).

Procedam la fel si cu cealalta jumatate de aluat doar ca o lasam deoparte pana preparam blatul de cocos. 

Foi-1Foi-2

Mixam albusurile bine, adaugam zaharul si mixam pana acesta se topeste. Adaugam treptat nuca de cocos amestecata cu faina si amestecam cu o lingura de lemn peste cap incercand sa pastram volumul.

foi-3foi-4 

Punem umplutura de cocos peste prima foaie, apoi asezam cea de  a 2-a asa cum am scris mai sus ( intorcand foaia de copt) si coacem la 170g C timp de 40 min.

prajitura-1prajitura-2prajitura-3prajitura-4
Scoatem prajitura si o lasam sa se raceasca.

prajitura-5

2. Pentru crema amestecam galbenusurile cu zahar, faina si apoi adaugam treptat laptele caldut. Punem vasul la foc mic si amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca. Nu va stresati cu baia de abur, se poate face si pe foc mic.

crema-1

Lasam sa se raceasca apoi adaugam treptat untul, mixand bine. Obtinem o crema fina.

crema-2crema-3

3. Punem crema peste prajitura si deasupra radem ciocolata.

prajitura-6prajitura-8

Taiem cu un cutit inmuiat in apa.

Este foarte buna :).

prajitura-01

 

Observatii:

Reteta am rescris-o pentru ca am schimbat compozitia foilor de cacao si a umpluturii.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


81 de comentarii la „Prajitura cu cocos Claudia”

  1. Amalia, arata extraordinar !!! Nu prea am folosit nuca de cocos, dar vad ca majoritatea fetelor o folosesc destul de des, asa ca am sa incerc si eu. felicitari pentru poze, sunt absolut minunate !! Te pup cu drag !

  2. Multumesc Ginette, acum am scris si reteta, ma grabeam foarte tare si am postat doar pozele. Este o praji foarte usor de facut, eu am copt-o in tava de aragaz care este mai mare motiv pentru care nu mi-a iesit asa de inalta.

  3. OK, merci, ma speriasem ca raman fara reteta :-)….e foarte bine ca nu e inalta, nu-mi plac prajiturile inalte, ce trebuie sa faci gura mare :-)

  4. Draga Amalia,de cand am dat peste reteta asta vreau sa iti spun k visez la ea …..Astazi m-am hotarat sa o fac….dar…:(cum eu nu sunt o foarte buna bucatareasa am dat gres.CE-a de-a doua crema mi-a iesit subtire,si a cazut pe marginile prajiturii ramanand un strat fff subtire deasupra…iar la blat a trebuit sa mai adaug niste lapte pentru a-l putea framanta bine.Daca ma-ai putea ajuta cu cateva sfaturi ti-as fi recunoscatoare.Te pup si ai un blog foarte reusit…si niste retete grozave…=P~

  5. Draga mea, imi pare bine ca te-ai aventurat sa incerci reteta asta. As vrea sa te intreb daca ai masurat bine cantitatile la crema. Este vorba de 6 linguri de faina la 300 ml lapte, ai amestecat destul pe abur? Trebuie sa arate ca si o budinca (ma refer la consistenta), iar untul sa aiba suficienta grasime si sa nu contina apa. Data viitoare ai putea inlocui faina cu amidon alimentar, are efect imediat la ingrosare…Cat despre foi, nu conteaza daca ai mai adaugat lapte, ti-au iesit ?

  6. Multumesc mult pentru k mi-ai raspuns!foile au iesit bune da. dar,eu dupa ce am scos prajitura din cuptor am adaugat crema ,ma gandesc k aici am gresit pt k praji era fierbinte.oricum dupa ce s-a racit park park s-a mai intarit putin crema.dar vreau sa iti spun k si asa cu crema fara crema a fost ”devorata” foarte repede.o voi reincerca in curand dar cu mai multa atentie si rabdare.te pup

  7. Uff… nici nu mi-a trecut prin cap sa te intreb daca ai lasat praji sa se raceasca…oricum data viitoare o sa stii mai bine, de multe ori nici eu nu am rabdare sa o las sa se raceasca, dar e musai, altfel crema curge, mai ales cea cu unt.Pupici !

  8. buna amalia ,este o prajitura super buna o facea o prietena de-a mea impreuna cu mama ei de obicei de craciun o facea si mancam k o nebuna imi placea la nebunie,eu ador sa fac prajituri dar din pacate eu stau in italia si si unde stau nu am cuptor deci trebuie sa ma multumesc cu poza ,e super felicitari pt blog.eu mai si inventez retete imi place la nebunie .te pup dulce .natalia R

  9. Salut ,sunt noua pe aici si vroiam sa va spun ca prajitura asta am facuto si eu si este minunata.Multumesc Amalia ca publici atat de multe retete cu fototgrafi si care sunt foarte bune.Va pup

  10. Jiulia ma bucur ca ti-a iesit prajitura , sper sa mai incerci si alte retete! Iti multumesc pentru aprecieri, o saptamana frumoasa iti urez!:)

  11. Am facut si prajiturica asta, care este, intr-adevar, foarte buna. Ma cam temeam ca nu o sa-mi iasa, pentru ca a fost prima prajitura cu foi pe care am facut-o! O sa o postez si eu cat de curand pe blog, unde te asteapta si un premiu (defapt 3!).
    Te pup si spor la bucatarit!

  12. am incercat-o,dar am dat gres la crema de nuca cocos,nu s-a lipit de foi iar cand o tai se sfarama. ce am gresit ?

  13. ciao.am facut aceasta prajitura la cununia surorii mele si a fost foarte cautata.a iesit perfect,doar ca urmatoarea data voi pune o lg in plus de amidon sau faina,pentru siguranza mea.o zi buna

  14. Hi Amalia.. I tried it..Its not done yet but la a 2 a crema.. nu ai precizat unde se pune zaharul cu galbenusurile pe abur sau se adauga la unt? Mie cred ca mi s-a taiat crema for some reason. Now Im waiting for the prajitura to get cold so that I can put the 2nd crema and see what I did…BTW it was my 2st time cooking a prajitura cu crema!!!

  15. Draga Anonim , prima data se pun pe abur si se amesteca pana se ingroasa, apoi dupa ce s-a racit amestecul se adauga la unt . Sper sa-ti iasa crema , astept sa-mi scrii :).BTW cum ti-a iesit prima prajitura cu crema ?

  16. LOL.. I failed.. completly… crema cu cocos? super.. a 2 a not so super.. when I cut it foile erau groase si crema a ramas de fapt numai cocosul si e cam seaca :) Total disaster! I hope I'll have the courage to try another one. My husband's craving Foi cu miere de albine. The thought of trying it again scares me. When you gonna post something with coffee cream?

  17. Corina imi pare rau pentru crema… sper ca data viitoare sa reusesti pentru ca prajitura asta este foarte buna:).Te rog de acum inainte cand te hotarasti sa incerci vreo prajitura sa ma intrebi poate impreuna reusim sa o scoatem la capat… ti-as recomanda Tortul cu crema caramel ,este singurul care se aseamana cu cel cu cafea cat de cat … daca vrei sa faci foi cu miere de albine iti tin pumnii … keep in touch !

  18. Thanks for the advice. I would like to cook with you but it's a lil bit hard coz when I'm cooking…everybody in Romania is sleeping. Maybe if I'll make plans ahead of time…We'll see :) BTW…foc potrivit is like 350 farenheit? Thanks

  19. buna Amalia,eu am facut aceasta prajitura ,nu am avut probleme cu crema totul a fost super,numai ca foile mi-au iesit putin cam tari,este norma?,ce as putea face in acest caz,ca foile sa-mi iasa putin mai moi,sa m-ai adaug lapte??astept raspuns ,cu drag Natyyyyyyyyy

  20. Am facut aseara aceasta prajitura . Mie nu mi-a ajus aluatul decat pentru o foaie , asa ca a trebuit sa mai fac inca o data aluat si pentru a doua foaie . Prima data am tot intins la prima foaie de s-a rupt si nu avea nici o consistenta ( grosime ) cat de cat ca sa o las ca foaie la baza tavii si sa mai adaug si crema de cocos peste ea .

  21. Laura nu se poate :)… sunt 500g de faina , ar fi trebuit sa-ti ajunga , eu am facut prajitura in tava mare de la aragaz … imi pare rau ca nu ti-a reusit .

  22. buna.am si eu cateva intrebari:cum adica se opareste nuca de cocos cu lapte fierbinte?si foile cand se pun in tava se pun necoapte adica fac aluatul si il impart in 2 si pun prima foaie,crema ,a doua foaie?sau tr sa le coc?

  23. buna amalia
    numele meu este veronica si as dori sa spun raspicat ca este praji cea mai buna pe care am mancat-o in viata mea. nu am facut-o eu, ci cumnata mea din america dar cu siguranta am sa o prepar si eu cat de curand. multumim mult pentru toate retetele postate.
    esti o dulce…………..

  24. Superbuna prajitura ! Am facut-o si eu acum 2 zile si a avut mare succes ! Multumesc mult :) retele tale imi sunt de un adevarat folos. Abia astept sa incerc si eclerele, prajiturele turcesti cu iaurt si cornetti.
    te pup!

  25. draga Amalia,vreau sa iti multumesc din suflet pt toate retetele tale minunate!am incercat prajitura asta si vreau sa iti spun k mia iesit minunat,atat eu cat si sotul meu am fost tare incantati de ea….o bunatate.multumesc inca o data si iti doresc multa sanatate si fericire!cu drag Anita

  26. mamei mele nu i-a iesit compozitia pentru foi dar le-a amestecat nu a tinut cont de ordine iar acum prajitura are cocoloase de la faina. eu i-am zis sa le puna in ordine.

  27. Buna, Amalia
    Iti multumesc pentru retetele deosebite pe care le faci si as vrea sa te intreb , pentru ca sunt o incepatoare , n-am inteles cum trebuie puse foile in tava ( coapte separat )? iti multumesc si astept raspunsul tau.

    1. Sper ca nu ti-am raspuns prea tarziu , se pune foaia cu cacao, apoi compozitia de albusuri cu cocos , apoi iar foaia de cacao.

    1. Daniela, infierbantam laptele adaugam nuca de cocos si amestecam apoi lasam sa se raceasca. RACITA o adaugam lingura cu lingura la compozitia de albusuri, amestecand usor peste cap ca la pandispan. Sa-mi scrii ce-ai ispravit, tin pumnii !

  28. Buna Amalia! Felicitari pt retete! As dori sa fac si eu prajitura cu cocos Claudia (pare delicioasa, eu fiind fan nuca de cocos) insa te rog foarte mult sa-mi spui cum se prepara mai exact foile ( in ce ordine se amesteca ingredientele). Multumesc mult.

  29. buna AMALIA ! in primul rand vreau s ate felicit pt retetele minunate cu care ne incanti! am si eu o intrebare! cat de mare e tava in care ai facut prajitura?vreau s-o fac si nu stiu in ce tava?tava mea de la aragaz e foarte mare.foile nu se lipesc de tava?te pup multumesc

  30. Buna , Amalia vreau sa fac si eu prajitura dar nu sunt sigura ca am inteles bine si ca sa nu gresesc mai bine intreb ¿cocosul se pune la cuptor impreuna cu foile ?

  31. ceau Amalia. De mult mi’am dorit sa fac aceasta prajitura si am ramas dezamagita ca nu mi’a iesit. Cand am pus a doua foaie peste compozitia cu cocos , a intrat toata compozitia de foie in compozitia de cocos..si s’a facut una..nu stiu care a fost problema ..te rog zi’mi tu

  32. off cum sa ma explic sa intelegi mai bine ce mi s’a intamplat..eu am masurat bine cantitatile, poate am pus putin mai mult cocos., deci dupa ce am pus compozitia de aluat in tava, am oparit cocosul in lapte fierbinte ,dupa aceea am batut 6 albusuri si zahar cu mixerul si am pus compozitia de cocos rece in spuma de albus.Mie mi’a iesit foarte moale compozitia de albus cu cocos, dar eu l’am pus asa in tava peste blat, si cand am pus a doua foaie de blat (care era mai groasa) mi’a intrat in compozita de cocos …eu nu stiu unde mi’a fost greseala,de ce nu mi’a iesit gros aluatul de cocos? mi’e frica sa ma pun sa o mai fac o data..multumesc de raspuns

  33. buna ziua!!am facut si eu prajitura…. numai ca am marit un pic reteta ca am tavile mai marisoare…o intrebare ,ca sa stiu pe viitor..foile ies ca un biscuite?! sau am pus eu prea multa faina?
    P.S.
    imi place mult site-ul tau..ai multe retete super de prajituri si mancare…felicitari! un Craciun Fericit!!

  34. Foile de cacao au prea multa faina…am respectat reteta si am pus 500g dar abia am incorporat-o…abia am intons foile si bineinteles ca nu le-am intins cum trebuie si nici suficient. au iesit tari, casante si albicioase. cu toate acestea dupa vreo 2 zile de stat in figider au mai absorbit din umezeala cremei si s-au mai muiat putin.
    la final a fost ok si s-a mancat toata!
    data viitoare voi pune 400 maxim 450 g faina :)

      1. Buna Amalia !
        Am gasit reteta pe haisagatim.ro/.
        Am citit toate comentariile :
        1. Nu este trecut lapte la foile cu cacao , asa ca e normal sa iasa aluatul tare din 500 g faina si 2 linguri de smantana si un ou , unt , zahar ; doar 2 lingjrite de cacao se pun ?
        2. La umplutura nu e scris nici un lapte , iar la preparare nu scrie nimic de oparit cocosul.
        E reteta si pe alt site , zici la sfarsit ca ai rescris-o ?
        Cred ca am citit ingredientele si modul de preparare de cel putin 5 ori.
        O intrebare : se poate pune cocos in crema de vanilie , ce parere ai ?
        In asteptarea unui raspuns ,
        multumesc anticipat .
        Mari , tocmai din Mexic.

        1. Buna Mari, la foi sunt 350g faina 150g unt si smantana, este suficient sa iasa aluatul fraged. La umplutura de cocos nu s efoloseste lapte doar la crema. Nu stiu ce nu am scris corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.