Da, asa-i zice la mancarea asta, „pomana porcului”. Se face la taiatul porcului din carne proaspata de porc si carnati. Reteta e cat se poate de simpla, o scriu pentru ca sunt sigura ca poate o sa va surprinda putin modul de gatire :).
Ingrediente:
carne proaspata de porc
carnati proaspeti
sare, boia, piper
putin ulei sau untura
Opțional usturoi zdrobit
Taiem carnea bucati un pic mai mari, la fel si carnatul. Le punem intr-o cratita sau tigaie mai inalta si adaugam pana la jumatatea carnii apa plus o lingura de untură sau 2-3 linguri ulei.
Punem capacul si lasam sa fiarba la foc mic, pana scade apa. Când carnea e fiarta condimentam apoi cu sare, piper, boia mai adaugam putin ulei si lasam sa se prajeasca frumos , întorcând carnea pe o parte si pe alta. La sfârșit adăugăm puțin usturoi zdrobit.
Servim cu mamaliga, branza , muraturi si obligatoriu un pahar de vin rosu sa spele pacatele !
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
:)))asta am facut si noi ieri.e minunata!
daca as face asta dimineata, la pranz si seara nimeni n-ar comenta:)))).
ps.eu pun o cescuta de vin alb si restul apa.
Amalia, ma faci sa inghit in sec, salivez la nebunie. Nu am mai vazut si mincat POMANA PORCULUI de 21 de ani. Ce mi-e dor de asa ceva si un sorici taiat proaspat. O saptamina minunata! Cami
Ce pofta mi-ai facut!!!!!Un pic de soric nu se poate(glumesc)?I-mi vine sa urc in primul avion……!
M-ai omorat cu asta. :)) Cu anii in urma asteptam cu nerabdare momentul asta. Nimic nu mi se parea mai bun decat carnea proaspata de porc, prajita, in combinatia cu gogonele murate. N-am mai participat de cativa ani, nici nu sunt sigura ca mi-ar mai placea la fel de mult, dar in amintirea mea ramane extraordinar de buna.
Gabi e buna ideea cu vinul :), la fel si la mine, dimineata, la amiaz' si seara :))
Cami soricul nu l-am mai pozat, l-am mancat :))
Judy acum nu se mai poate, ca l-am mancat pe tot :)), dar daca mai primesc te chem la o bucata de ureche :). Te pup!
Narnia sa stii ca e extraordinar de buna si acum :).
Eu stiu ca la pomana porcului se pune carne din toate partile lui, adica muschi, piept, ficat, plaman, slanina etc. Seamana foarte mult cu tochitura
Eu cred ca difera in functie de zona …Poate asa e cum scrii tu insa la mine la tara asa se face :).
Pomana porcului….mmmmmm, yummy.Nu am mai mancat-o de o buuna bucata de vreme.
Iti multumesc pt multimea retetelor gustoase pe care le postezi ,si, sa stii ca sunt fan nr1 Amalia.
Salutari din Marea Britanie.
Eli
Asa este Amy,difera in functie de zona si in Dobrogea se face la fel ca la tine.Sa inteleg ca ati taiat porcul,sa-l mancati sanatosi…mi-ai facut o pofta…noi taiem pe 19 atunci ne vom satisface pofta.Spor la pregatiri si te rog sa postezi ce pregatesti pentru Craciun.Multi pupici din Mangalia.
Eli iti multumesc mult, daca te pot ajuta la vreo reteta sa-mi scrii :).
Fely te pup, o sa postez noutati anul acesta cred ca vor fi la prajituri :).
la noi acasa nu se pune carnat in schimb punem usturoi nu foarte mult si in loc de ulei punem unsoare de porc,in rest la fel ca tine preparam la foc mic.e foarte buna.imi place tare mult blogul tau.cristina din turda.
Multumesc Cristina, cu unsoarea ai dreptate, nu se pune ulei , eu am si uitat de asta :))
vorba Cristinei: si eu tot cu muuult usturoi si untura fac pomana porcului. delicios!
saptamana frumoasa!
Oana
Amalia, mi-as dori foarte mult sa fiu partasa macar virtual la bunatatile pe care o sa le pregatesti de sarbatori si pe care, cu siguranta, o sa le postezi pe blog…de unde , cu voia ta, ma voi infrupta si eu.
Numai bine si sper sa ne mai "auzim".
PS:Esti o delicioasa ;)).
Eli
Si la desert un Colebil sau Rowachol?
Multumesc Eli :)
Ghiocel eu m-am reparat cu un vin rosu :)), da' nu fac eu des chestii din astea :). Stii este un restaurant in Cluj, unde la inceput, cand s-a deschis erau portii mari si se servea numai mancare "sanatoasa". Pe meniu scria la sfarsit "Trifermentul sau colebilul gratis din partea casei" … cred ca asa trebuia sa scriu si eu :)).
Pai cum sa pui carnati la pomana porcului ca acesti carnati se fac mai tarziu nu atunci cand se taie porcul. in pomana porcului se pun anumite bucati de carne neaaprat cu usturoi si o ceasca de tuica fiarta :)
Anonim la noi carnatii se fac in ziua cand se taie porcul,iar tuica se bea asa cum e nu fiarta si ca sa ma crezi data viitoare te invit la o portie :).Weekend placut !
Amalia – esti buna!
Am inceput sa gatesc dupa retetele tale si totul imi iese foarte gustos!
In primul rand vreau sa iti spun ca este prima data cand ma gandesc sa las comment pe blogul tau..Faci o treaba excelenta si ai din partea mea sincerele felicitari .Multe retete le'am incercat si chiar mi'au iesit.Multumesc frumos pt ca iti faci timp sa le si postezi.Bianca Bucurescu
Draga Bianca , iti multumesc pentru comentariu sa stii ca sunt vizitatoare care imi scriu pe mail pentru ca nu indraznesc sa lase ccoment pe blog… blogul imi ia ceva timp cateodata sincer mi-e greu sa postez dar sa stii ca satisfactiile sunt enorme :). De aceea am zis ca incerc o chestie mai serioasa cum e site-ul, vreau sa postez mai multe si sa ajut mai mult tinerele gospodine :). Te pup si sper sa-mi scrii data viitoare pe site :).
buna multumesc mult pt retetele minunante!!!!
–pomana porcului se face cu , carne proaspata de porc si sorici, de unde tatamare carnati –aia care ai scoti pe loc din porc (tuica fiarta sau vin rosu de buturuga)
Buna si asa :).
nu se compara cu nimic
eu nu pun carnati … pun cateva bucatele de ficat cu 15 min inainte de a lua cratita de pe foc . un pahar de vin rosu si iese un deliciu.
Buna idee :)