Zama aita

 zama-aita1

Daca asa stiu ca-i zice, cum sa o denumesc altfel ? Zama, adica ciorba, aita, adica cu usturoi, usturoiata. Acum ca v-am explicat pe inteles va scriu reteta ( sa nu va mirati daca va este cunoscuta ).

Ingrediente:

  • partea pentru supa de la un pui ( aripi, labe, gat, spate)
  • 1 legatura de zarzavat
  • 2 oua
  • 100ml bulion
  • sare
  • 6-7 catei de usturoi

1.Tacamurile de pui le spalam bine si le punem la fiert in 4-5 litri de apa rece. Cand incepe sa fiarba apa, luam spuma adaumam 1 lingurita de sare si lasam sa fiarba.

2. Zarzavatul il curatam si il spalam bine. Il dam pe razatoarea mare si il adaugam la ciorba cand carnea este aproape fiarta. Lasam sa fiarba si la sfarsit adaugam bulionul. Il punem in ciorba si lasam sa mai fiarba 5 minute apoi oprim focul. Puteti  adauga si 2-3 linguri de orez sau cateva paste fainoase dar obligatoriu sa fie de casa ( pastele ) altfel stricam reteta :). 

Galbenusurile de ou le frecam impreuna cu usturoiul zdrobit si apoi adaugam putin cate putin din zeama fierbinte. Rasturnam amestecul in oala.

Albusurile le batem putin si le adaugam in ciorba amestecand mereu formanda asa-zisele „zdrente”. Puteti sa-l turnati pe tot dintr-o data si atunci va ramane aproximativ intreg.

Se acreste cu bors dar puteti folosi si suc de lamaie

Servim cu smantana si ardei iute. 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


28 de comentarii la „Zama aita”

  1. Mamaaa, ce bunatate e ciorbita asta!!! Eu nu o fac, dar cand vine mama, mereu o pun sa faca, asa cu multa smantana.
    Te pup, draga mea!

  2. ciorba asta e cea mai buna pe care am mancat-o vreodata.o facea bunica mea,dar cand a murit reteta s-a dus cu ea!te pup imi plac la nebunie retetele tale!

  3. Nu puteam nicicum sa citesc cum se cheama. Si eu sunt ardeleanca dar nu am auzit de supa aceasta. Cred ca este gustoasa, mai ales ca-mi place usturoiul. Merita incercata.

  4. Just me , bunicii mei sunt la 38 km distanta de Tg Mures inspre Cluj. Eu locuiesc in Cluj… poate de aceea nu ai auzit de reteta :). Merita sa o incerci… servita cu smantanica si ardei iute , mmm o bunatate ! Te pup si un weekend frumos iti doresc !

  5. :))) Ghiocel te cred, dar sunt convinsa ca iti sunt cunoscute cuvintele "zama" si "ai" :))… daca o incerci sa-mi scrii cum ti s-a parut . Te pup!

  6. pare a fi foarte bun te astept si pe blogul meu am si eu 2 retete si daca iti place blogul poate facem si un schimb de link-uri

  7. ceau Amalia doresc sa te intreb daca esti de acor de un parteneriat prin intermediul unui link exchange??
    Poate printre vizitatorii tai sunt si persoane care doresc sa isi exprime opiniile personale si nu stiu unde ar putea face acest lucru.
    O seara placuta sa ai

  8. Buna Amalia esti o adevarata inspiratie pt mine, vreau sa spun ca am descoperit blogul tau si am incercat o multime de retete care mi-au iesit foarte bune. Am incercat si JAMA AITA care este foarte buna.Toate cele buna si sa stiu ca ai votul meu.Cu respect Deliana.

  9. Deliana ma bucur ca retetele sunt pe gustul tau :). Sper sa incerci si celelalte retete de ciorba de exemplu cum ar fi ciorba de oua :).Multumesc pentru vot !

  10. Zama aista o fac tare des Amalia draga .Fetele mele is innebunite dupa ea ,eu o dreg cu smantana.Ai tot manca si nu te-ai satura!Amalia draga te salut si te astept cu drag sa vi la Hunedoara sa ne intalnim .

  11. Draga Diana iti multumesc din suflet pentru invitatie, ultima oara am fost in Hunedoara anul trecut in vara… era foarte cald, dar e atata verdeata! Te pup!

  12. Amalia, joi a fost ziua retelor tale. Intai Quiche si apoi zama asta. Tare buna, o repet cu siguranta. Chiar nu mai stiam ce sa fac cu resturile de pui.

  13. urmaresc de mult site-ul tau si am facut si multe retete de-ale tale. imi place tare mult ca sunt simple si al indemana.
    am facut zama aita, dar nu am pus faina. am pus direct bulionul. problema e ca a iesit foarte unsa. am calit morcovul in ulei si apoi am adaugat tacamurile care au mai lasat si ele ceva unsoare. cred ca pe viitor nu voi mai cali morcovul, ci il pun direct la fiert in apa. ma gandesc ca nu are ce sa strice din reteta.

    1. Oana am modificat si eu reteta in varianta „light” :). Ma bucur ca ai incercat si alte retete si au fost pe placul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.