Midii in sos de vin

Midiile se numara printre preferatele mele … nu sunt scumpe, 10 lei/kg, unde mai pui ca se fac imediat. Partea neplacuta e ca dureaza mult curatatul. Asadar intr-o seara la inceput de primavara, au gatit pentru mine nu unul ci doi barbati, midii in sos de vin. Ca sa ma credeti postez dovada cu precizarea ca au gatit doar ca sa-i las sa se uite la meci :)
Eu doar am pozat si am completat ( paharele cu vin :)). Va scriu reteta.

Ingrediente:

  • 1 kg midii
  • 1 ceapa potrivita sau 2 mai mici
  • 2-3 catei de usturoi
  • putin ulei de masline
  • 500-750ml vin alb
  • 1 lamaie

Midiile le spalam si le curatam .Trebuie spalate in apa rece , daca le spalati in apa calda se deschid.
Trebuie spalate bine de nisip si trebuie sa le rupeti „mustatile” ( cred ca sunt alge). Cele care sunt deschise sau sparte trebuie aruncate deoarece sunt moarte. Celelalte le punem intr-o strecuratoare . Puteti sa folositi o periuta pentru spalat.

Intr-o tigaie mai mare (eu am folosit un wok) , punem putin ulei si cand este incins adaugam ceapa tocata marunt si usturoiul. Le lasam sa se prajeasca putin si apoi adaugam vinul.
Cantitatea de vin variaza in functie de cate scoici folositi . Trebuie sa fie aproximativ acoperite de vin si aveti grija sa nu puneti prea multe ca sa aiba loc sa se desfaca. Eventual le puteti face in mai multe ture. Cand e pe punctul de a da in clocot vinul, facem focul mai mic si adaugam scoicile.
O sa vedeti ca imediat se desfac asta insemnand ca sunt gata.
Le scoatem cu paleta pentru spuma intr-un bol.
Servim cu lamaie , patrunjel verde tocat si sosul de vin.

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


24 de comentarii la „Midii in sos de vin”

  1. nu am mancat niciodata… poate ca e buna dar am fugit intotdeauna de midii, de melci,chiar nu stiu daca le pot gusta macar… sper sa incerc intr-o buna zi…O zi frumoasa!

  2. Amalia eu le mananc cu cartofi prajiti si maioneza.Lasa-le o ora in apa rece cu sare inainte de a le gati.Sint foarte bune.

  3. Adela, nu toata lumea se da in vant dupa fructele de mare , dar nu-i nicio problema sunt destule chestii gustoase :).

  4. Am gustat o data la rest versace unde vorba aia is bucatari nu gluma:)… Defapt am luat in gura si cand am vazut k e asa moale am dato afara, cu toate k miar place sami placa chestiile astea, mai ales aici in australia avem oceanu langa noi si mereu si fresh si bune. Sper sami schimb parerea despre ele! Oricum felicitari, denisa :)

  5. Denisa te invidiez daca stai langa ocean :)…chestie de gusturi cu fructele de mare … ori iti plac din prima ori nu :))

  6. Sublimul absolut in materie culinara!!!!!! Midiile pregatite asa cum trebuie, respectand conditiile aratate in reteta, comentarii si inca unele sunt delicioase. Cine vrea sa incerce, poate sa o faca intr-o sumedenie de restaurante, din pacate nu din RO, unde, datorita prejudecatilor, nu prea se gasesc. Cea mai apropiata locatie de RO este la ferma de scoici (midii) de la Dalboka (BG), in apropiere de Balgarevo, chiar si la Balchik, la „El Simpatico”, unde seamana cu cele consumate la Paris si Venezia. Cine se „incumeta” sa le gateasca „a la maison” trebuie sa stie ca cele congelate nu au nicio asemanare cu cele vii si proaspete!!!! Incercati si nu veti regreta!!! Parol!

  7. Buna ziua,
    Am cumparat carne de scoici congelata.
    Am observat ca fiecare midie avea un saculet plin cu alge tocate. As vrea sa stiu daca trebuie indepartat sau se gatesc asa intregi cum le gasesc in comert congelate fara sa le mai indeprtez ceva ( sa le curat).
    Multumesc.

  8. midiile sunt 7 lei kg si le puteti procura de la cherhanaua din agigea
    de asemenea puteti cumpara tot de acolo si stridii

  9. eu asa fac de fiecare data,il sun pe nea vasile(meseriasul cu scoicile )si mi spune daca iese sau nu pe mare la scoici

  10. ieri am iesit in port(constantza,rada interioara)sa i vad pe baietii de dadeau la stravide. a fost super,fiecare avea cam 3_4kg,cam micutz dar e super gustos sa stitzi si m am scufundat sa vad cum sunt midiile.erau o gramada si erau si multe rapane cred ca duminica am sa fac o tocana .

  11. atentie! daca cumparati midii vii si vreti sa le pregatiti singuri,din start trebuie sa le aruncati pe cele deja deschise inainte de a le fierbe,sau pe cele care nu s au deschis dupa fierbere asta insemnand ca sunt deja moarte

  12. Intervin si eu cu o dilema: am curatat pentru prima data midii si nu prea am stiut cum. Mustatile se trag spre varful scoicii sau invers varfului astfel incat sa nu le omori?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.