Dacă există un clasament al prăjiturilor cu siguranță cheesecake-ul se situează undeva in top 3 :). Acest desert delicios este îndrăgit de toata lumea, în special de copii. Chiar dacă este cu sau fără coacere, cu fructe, simplu, cu tot felul de topping-uri chesecake-ul este la fel de bun, rămâne doar să îl preparaţi în varianta preferată de voi. Eu vă mărturisesc sincer prefer cheesecake-ul cu fructe în special cu fructe de pădure, mai ales în sezonul când găseşti fructe proapsete. Să ştiţi că ambele reţete se fac la fel de uşor, secretul este ca la orice reţetă cu şanse maxime de reuşită să folosiţi ingrediente de calitate şi să urmaţi cu răbdare toţi paşii.
Zilele trecute am primit o multime de produse lactate de la SIM, mai corect spus Simultan căci aşa se numeşte firma, cel mai mare procesator de lapte cu capital integral românesc. Pentru că am doi năzdrăvani acasă, cunosc produsele SIM destul de bine, in special laptele aşa că am hotărât de comun acord să prepar un cheesecake cu căpşuni fără coacere. Rezultatul a fost unul de maxim succes, aşa că o să va scriu şi vouă reţeta, cu toate secretele ei astfel încat dacă o încercaţi să vă reuşească perfect.
Cheesecake cu fructe fără coacere
Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 22cm
Pentru bază:
– 300g biscuiţi ( va recomand biscuiţi nu foarte făinoşi, eu am folosit digestivi)
– 140g unt SIM 82% grăsime
Pentru cremă:
– 500ml smântână pentru frişcă
– 500g cremă de brânză ( eu am folosit brânză de vaci cremoasă)
– 200g zahar pudră
-20g gelatină
-200ml lapte SIM ( puteţi folosi atât cu 1,5 cât şi cu 3,5 grăsime)
– 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
-300g căpşuni
Pentru topping:
-400ml apă sau piure de căpşuni
-4linguri de zahăr
-2 plicuri de gelatină pentru decor de culoare roşie
-fructe asortate de sezon
Pentru început ne ocupăm de baza prăjiturii; zdrobim bine biscuiţii ( puteţi să-i puneţi într-o pungă şi să-i zdrobiţi cu sucitorul sau să-i puneţi în robotul de bucătărie aşa cum am procedat şi eu) . Adaugăm untul topit şi amestecăm bine cu o spatulă până se omogenizează.
Eu am montat cheescake-ul direct pe platou aşa că am pus inelul de la formă iar pe margini (nu şi dedesubt) am pus folie alimentară de plastic. Am turnat amestecul de biscuiţi şi unt si am apăsat bine, vă puteţi ajuta de o lingură sau de fundul unei căni, pahar. Important este să apăsaţi bine şi uniform peste tot. Băgăm blatul la rece până preparăm crema.
Mod de preparare cremă:
Pentru început hidratăm gelatina în 100ml lapte rece.
Smântâna pentru frişcă o mixăm doar până capătă volum, nu trebuie sa fie „ţeapănă”. Brânza dulce o mixăm bine cu zaharul pudră şi adăugăm coajă rasă de lămâie ( vă recomand ca brânza să fie la temperatura camerei). Căpşunile le zdrobim bine.
Peste gelatina hidratată adăugam restul de lapte fierbine şi amestecăm până se omogenizează şi granulele hidratate nu se mai văd.
Turnăm alternativ gelatina hidratată şi frisca peste amestecul de brânză şi zahăr şi amestecăm rapid cu un tel. În funcţie de tipul de brânză folosit crema poate fi mai fluidă sau mai tare. Dacă vi se pare că este prea tare ( asta se întamplă în mod frecvent când folosiţi frişcă din smântână vegetală) adaugaţi puţin lapte rece şi amestecaţi.
Obţinem o cremă super gustoasă, puteţi mânca puţin din ea, nu vă vede nimeni :)
Împărţim crema în două, în jumătate din ea adăugaţi căpşunile zdrobite bine. Acest pas este opţional, puteţi să o lăsaţi aşa albă sau puteţi să adăugaţi fructele la toată cantitatea de cremă. Eu am ales să mă joc cu ea şi am făcut-o în două culori. Deschid o paranteză şi vă scriu că atunci când vor apărea afinele o să fac un cheesecake în trei culori.
Bun, crema este gata, turnaţi primul strat apăsând uşor, apoi cel colorat şi băgaţi prăjitura la rece minim 2-3 ore de preferat de seara până dimineța.
Preparaţi jeleul de pus deasupra şi îl turnaţi cald peste prăjitură. Cum se prepară; simplu, ametecaţi praful din plic cu 4 linguri de zahăr apoi adaugaţi apa sau piureul de căpşuni şi puneţi amestecul pe foc. După ce a fiert 1 minut, îl lăsaţi să stea puţin să se răcorească şi apoi îl turnaţi peste cheesecake. Băgaţi din nou prăjitura la frigider pentru minim 30 de minute cât să se întărească jeleul.
După ce l-aţi scos din frigider, scoateţi inelul şi îndepărtaţi folia. Neteziti marginile cu lama unui cuţit.
Ornaţi după preferinţe cu fructe proaspete, dulciuri, frişcă.
Eu am ales o combinaţie de fructe, macaroons şi bezele.
Tăiaţi cheesecake-ul cu un cuţit bine ascuţit. După cum vedeți în filmuleț, feliile se taie perfect.
Este deosebit de bun, răcoritor cu un gust aromat, dulce -acrişor.
Abia aştept să încercaţi reţeta şi să-mi scrieţi cum v-a ieşit !
Acest cheesecake l-am preparat și în varianta cu fructe și ciocolata astfel:
Pentru cremă:
– 600ml smântână pentru frişcă
– 600g cremă de brânză ( eu am folosit brânză de vaci cremoasă)
– 200g zahar pudră
-25g gelatină
-150ml lapte
– 150g piure căpsuni
– 150g piure de caise din compot
– 100g ciocolata topita
Pentru început hidratăm gelatina în 100ml lapte rece.
Smântâna pentru frişcă o mixăm doar până capătă volum, nu trebuie sa fie „ţeapănă”. Brânza dulce o mixăm bine cu zaharul pudră şi adăugăm coajă rasă de lămâie ( vă recomand ca brânza să fie la temperatura camerei).
Peste gelatina hidratată adăugam restul de lapte fierbine şi amestecăm până se omogenizează şi granulele hidratate nu se mai văd.
Turnăm alternativ gelatina hidratată şi frisca peste amestecul de brânză şi zahăr şi amestecăm rapid cu un tel. În funcţie de tipul de brânză folosit crema poate fi mai fluidă sau mai tare. Dacă vi se pare că este prea tare ( asta se întamplă în mod frecvent când folosiţi frişcă din smântână vegetală) adaugaţi puţin lapte rece şi amestecaţi.
Impartim crema in 3 si intr-o parte adaugam piureul de capsuni, in alta piure-ul de piersici, in ultima ciocolata topita.
Astfel obtinem cele trei tipuri de crema. Puteti sa adaugati si fructe bucatele in fiecare crema.
In rest procedati la fel ca si la reteta principala.
Asa arata sectiunea:
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]