Aperitive cu brânzeturi și fructe

Sunt convinsă că ați avut destul de multe evenimente fericite în familie, unele mai restrânse altele cu mulți invitați și la fel de sigură că  la câteva cu siguranță ați vrut să impresionați cu bucate alese. Din experiența mea ca soție, mamă, bloger culinar care gătește aproape non stop ( ce să-i faci m-am ales cu o familie de mâncăcioși) pot să scriu că atunci când ai musafiri și ești tentat să faci ceva spectaculos cu care să impresionezi de cele mai multe ori nu reușești și atunci îți propui ca data viioare să nu te mai complici. Ei, vă spun eu care este problema mereu prezentă când e vorba de gătit, timpul! Nu contează cât ești de experimentat , timpul nu te lasă să te desfășori așa cum ai vrea…și simplifici, reduci din preparate, încerci să te rezumi la ceva simplu și bun. Nimic rău în asta dar atunci când vrei să faci ca musafirii să facă poze cu telefonul la ce-ai pregătit pentru masă mizezi pe aperitive. Și nu orice aperitive ci minunatele cheese boards sau mai pe românește platouri cu brânzeturi unde ești liber să dai frâu imaginației. Sunt frumoase, apetisante, colorate și dau impresia de abundență.

Lilith Spencer a perfecționat arta prezentării brânzeturilor și a câștigat „Cheesmonger Invitational”  în 2016 în San Francisco. „Totul este o chestiune de acompaniament. În plus, trebuie să acordăm atenție modului de tăiere a brânzeturilor: în cuburi, felii sau fărâmițate, totul va trebui evaluat pentru a obține o compoziție armonioasă”. Puteți adăuga pe ele fructe proaspete sau uscate, mezeluri crud uscate, verdețuri, snack-uri, felii de baghetă,depinde ce vă place .

Aceste platouri de aperitive sunt la mare căutare în restaurante dar și la mesele mai festive din familie atunci când aveți un eveniment mai mare de derulat. Ce poate fi mai apetisant decât un platou încărcat cu produse proaspete și de calitate, însoțite de un vin pe măsură? Orice pasionat de bunătățuri le remarcă imediat și le apreciază și cu siguranță ca gazdă veți primi complimente în ceea ce privește masa.

Aperitive cu branzeturi si fructe 2

Nu este complicat să le faceți dacă știți ce și cum să puneți preparatele pe ele. Iată câteva sfaturi și sugestii pentru a crea un board perfect atât cromatic ca și compoziție

Tipul de platou folosit

În general tot ce ține de tipul rustic este la mare căutare, pentru că e adevărat lemnul ține de tradiție iar la noi este adânc înrădăcintă. Așadar puteți alege tocătoare de lemn de diverse dimesiuni, de preferat cele de formă dreptunghiulară sau rotundă. Dacă aveți o masă mai mare și aveți chef și timp să vă complicați atunci puteți achiziționa o scândură de dimensiunile potrivite care se poziționează exact pe mijlocul mesei. Puteți folosi deasemenea platouri de ardezie sau de marmură, granit. Iată un model potrivit pentru o masă cu mai mulți invitați.

Aperitive cu branzeturi si fructe 3

Brânzeturile

Nu serviți niciodată brânza tocmai scoasă din frigider, acest sfat simplu de cele mai multe ori este neglijat. O brânză rece și tare este mai puțin plăcută decât una la temperatura camerei.

Scoateți brânza din frigider cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a o servi și între timp pregătiți restul; spălați și tăiați fructele, pregătiți pâinea , restul ingredientelor.

Brânzeturile sunt actorii principali așa că lor le rezervați cel mai mare spațiu pe platou și le așezați primele, apoi în jurul lor puneți complementul potrivit.

Planificați-vă 3-4 tipuri de brânzeturi pentru platourile mai mici și aproximativ 5-6 dacă sunt mai mulți invitați.

Există o varietate de texturi de brânză de la cremoase la foarte tari.

Iată câteva combinații de brânză și fructe sau/și mezeluri ( am ales tipuri mai cunoscute și marea majoritate produse la noi):

Brânză soft adică ușoară: mozarella, brânză de capră, brie, camembert merge perfect cu prosciutto sau salam crud uscat, felii de pere, roșii uscate

Brânza semi-tare: cheddar, gouda, edam se potrivește cu măsline, struguri, afine, smochine proaspete

Brânza tare: parmigiano, pecorino, asiago merge cu fructe uscate gen caise, prune

Brânză albastră: gorgonzola, roquefort merge cu fistic, nuci , caju, alune, miere

Aperitive cu branzeturi si fructe 4

Serviți brânzeturile mai moi și mai cremoase cu un cuțit, astfel încât să se poată întinde pe pâine sau fructe. Brânzeturile tari pot fi tăiate felii sau cubulețe pentru a puta fi servite întregi.

Cromatica și imaginea platoului

În spațiile goale așezați ingrediente care pot fi combinate cu mai multe fără probleme: fructe, nuci, murături, măsline.

Puțin fistic tocat, alune, migdale dau o imagine frumoasă a platoului.

Puteți adăuga și pâine sau/și biscuiți: baghetă, ciabatta, biscuiți, crostini, biscuiți multigraini, crackere de apă, chipsuri de parmesan.

Tăiați unele ingrediente felii lungi, altele rotunde pentru a varia formele de pe platou.

Așezați toate ingredientele în grămăjoare mici, nu e problemă dacă puneți un singur produs în mi multe locuri, important este ca invitații să aibă acces la ele.

Alegeți diferite culori și forme de legume și aranjați-le astfel încât aceleași culori să nu stea una lângă alta.

Aperitive cu branzeturi si fructe 5

Vinul

Căutați vinuri cu conținut scăzut de alcool și aciditate mai ridicată. Șampania, vinurile spumante, sauvignon blanc și riesling sunt cele mai des întâlnite.

De aici sunteți liberi la a vă crea propriul platou cu brânzeturi care cu siguranță va fi un hit pentru musafiri.

Aperitive cu branzeturi si fructe 6

Dacă duceți lipsă de inspirație idei de aranjare de găsiți pe internet, rămâne doar să vă alegeți un model. Eu am creat câteva platouri după preferințele mele și ale familiei și vă las cu încredere să vă inspirați din ele.

În concluzie, un platou cu brânzeturi și un vin bun fac ca atmosfera de la masă să fie de neuitat. Aveți încredere în mine, dacă vă pregătiți pentru un eveniment, întocmiți rapid lista de cumpărături și free la imaginație!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Aperitive cu brânzeturi și fructe”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.