Tort aperitiv italian

Dacă nu ați auzit până acum de tortul aperitiv, nicio problemă – până și eu, care iubesc aperitivele și le prepar destul de des, nu l-am încercat și știam destul de puțin despre el. Sincer, mi se părea un preparat destul de greu – „greu” în sensul de consistent – și să știți că așa și este.

Cunoscut sub denumirea de smörgåstårta, acest tort e un fel de mâncare de origine scandinavă popular în Suedia, Estonia, Finlanda și Islanda. Este o prăjitură savuroasă, care este similară cu un sandviș, dar cu cantități mari de umplutură și garnitură, asemănătoare unei torturi cu cremă stratificată. Un smörgåstårta (ăsta e doar numele suedez) este format de obicei din mai multe straturi de pâine de secară albă sau ușoară, cu umpluturi cremoase între ele. Umpluturile și toppingurile variază, dar oul și maioneza sunt adesea baza; umpluturile suplimentare pot varia foarte mult, dar adesea includ una sau mai multe dintre următoarele: pate de ficat , măsline , creveți , șuncă , diverse tăieturi reci , caviar , roșii , castraveți , struguri , felii de lămâie , brânză și somon afumat.

Smörgåstårta se servește rece și se taie ca un tort pentru desert. Tipurile de prăjituri sandwich variază de la carne, pește, combinații de brânzeturi și carne, până la vegan.

Am putea să-i spunem si sandwich loaf, adică pâine sandwich, un sandwich imens din mai multe felii de pâine albă cu diferite umpluturi, care se servește alături de măsline, fructe sau felii de morcovi.

Acest tort se servește de sărbători sau la ocazii festive în familie, are un aspect frumos și, dacă găsiți combinația perfectă la umpluturi, o să fie un real succes. Căci da, ca la orice aperitiv, aveți nevoie de imaginație și un oarecare simț estetic. Dacă nu le aveți vă puteți inspira de pe blogurile culinare, printre care și al meu, unde la secțiunea Aperitive găsiți un articol dedicat aranjării platourilor de aperitive.

Nu am vrut să fac un tort aperitiv tradițional suedez – v-am scris, mi se pare prea consistent – am ales un tort aperitiv italian, ușor, de sezon. Cei mai mulți dintre noi sunt îndrăgostiți de bucătăria italiană – eu, personal, o ador – rețetele italiene ne încântă de fiecare dată prin simplitatea și aroma lor.  Am renunțat la maioneză și ouă și le-am înlocuit cu o cremă de brânză, mult mai ușoară. Iar în rest, ingrediente tipic italiene, o selecție de mezeluri , măsline, mozzarella, roșii cherry, busuioc. Rămâne să vă scriu doar cantitățile 🙂

Tort aperitiv italian

Ingrediente pentru 12-14 felii:

  • 1 pâine la tavă ( tip sandwich)
  • 100g salam milanez crud uscat
  • 100g ceafă crud uscată
  • 100g mortadella cu fistic
  • 400g cremă de brânză
  • 150g mozzarella boconccini
  • 250g roșii cherry
  • 200g măsline
  • busuioc proaspăt

Pâinea se feliază de-a lungul cu un cuțit special și feliile de pâine se curăță de coajă. Pentru că sunt trei straturi de umplutură puteți să o tăiați în 4. Desigur, puteți cumpăra pâine gata feliată dar atunci straturile vor fi pe verticală și aspectul se schimbă radical. Tăiați coaja, formând astfel “blaturile” tortului de pâine. În Italia, de exemplu, se găsesc felii de pâine special tăiate pentru torturile aperitiv – să sperăm că în curând va fi la fel de popular și la noi.

Dacă vi se pare prea grea operațiunea cu tăiatul feliilor – și eu insist să faceți așa – puteți cumpăra blaturi de pizza pe care să le suprapuneți. Dar asta doar ca măsură extremă 🙂

Ungem prima felie de pâine cu pastă de brânză punem un strat generos de salam , apoi ungem următoarea felie de pâine cu cremă de brânză și o așezăm cu partea unsă în jos peste feliile de salam apăsând ușor. Repetăm operațiunea, următorul strat este de mortadella, apoi ultimul strat este cu ceafă crud uscată. Am evitat prosciutto pentru că se taie mai greu. Așezăm ultima felie de pâine apăsăm bine și apoi îmbrăcăm tortul cu „glazură”, adică cu restul de cremă de brânză.

Decorăm cu măsline, roșii cherry ( dacă aveți mai multe tipuri și culori, cu atât mai bine), mozarella și frunze proaspete de busuioc.

Lăsăm tortul la rece o oră apoi tăiem felii cu un cuțit bine ascuțit și servim. Este foarte fresh!

Ca mică observație și recomandare – puteți să faceți acest tort și să-l serviți la mic dejun sau cină sau ori de câte ori vă este poftă de o gustare.

Enjoy!

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.