Sunt convinsă că toată lumea adoră aceste mici felii de pâine prajită cu tot felul de toppings – mai ales eu care sunt mare fan al oricărui preparat ce include pâinea, căci da pâinea este una din slăbiciunile mele (deși cred că am mai scris asta de câteva ori). Se prepară extrem de simplu și sunt un aperitiv excelent mai ales în zilele călduroase de vară când se întâmplă să te trezești cu invitați și bineînțeles e musai și de nevoie să încropești ceva de mâncare.
Dacă sunteți în pană de idei apelați cu încredere la blogul meu, aperitivele sunt specialitatea mea, le prepar atât în timpul liber pentru diverse ocazii cât și pentru familie în zilele de weekend. Și nu pot să scriu decât că mă bucur că în acest an ( sau mă rog cât a mai rămas din el) participarea la proiectul Selgros caută pasiunea presupune prepararea și postarea de rețete de aperitive și tot ce ține legat de ele. O să vă încânt sper, cu câteva rețete simple așa cum v-am obișnuit, cele sofisticate le lăsăm pentru chefi zic :).
Deși poate pare simplu pentru că atunci când este vorba de aperitive imaginația își spune cuvântul, să știți că pentru mine nu este ușor, am de ales din zeci de rețete care mai de care mai gustoase și apetisante, dar criteriile după care mă ghidez sunt doar trei: calitate, simplitate și accesibilitate. Așa că pentru început am ales să prepar crostini pentru că sunt de sezon, sunt simple și sunt absolut gustoase! Ca să fiu sigură că nu o să înoptez în Selgros, mi-am făcut de acasă o listă cu ce o să prepar și de ce am nevoie. Oricum am cumpărat mult mai multe având în vedere că am fost și cu prichindeii, dar măcar nu am uitat ce era mai important.
Ce vreau să precizez înainte de a scrie rețeta este să fiți atenți ce pâine folosiți. De preferabil baghetă franțuzească, pentru crostini feliile de pâine sunt mici, pâinea trebuie să aibă o textură mai moale, dar dacă nu găsiți puteți să cumpărați și baghetă rustică ( nu vă cert promit ) . Eu ca o pofticioasă ce sunt am luat trei tipuri de baghetă, să le încerc pe toate.
Așadar haideți să facem crostini acest minunat aperitiv inventat in Italia și să ne bucurăm de ei :)
Ingrediente pentru crostini:
- baghetă franțuzească
- cremă de brânză
- salam uscat
- mozarella
- roșii cherry
- rucolla
- brânză brie sau cu mucegai
- miez de nucă
- salam crud uscat
- prosciutto
- somon afumat
- ciuperci
- muștar franțuzesc
- castraveți proaspeți
- ridichi
- ceapă verde
- ulei de măsline
- miere
- cremă de oțet balsamic
Și lista ar putea continua sau ar putea fi mai scurta, eu am ales 6 tipuri de toppinguri, voi puteți alege mai puține sau mai multe, părerea mea este că ar fi bine să faceți cel puțin trei tipuri.
Pentru început tăiem feliile de baghetă de aprox 1cm grosime pe diagonală și le prăjim în cuptorul încins la 180grade Celsius timp de 15 minute ( o să vedeți că se rumenesc ușor pe margini). Le scoatem și le lăsăm să se răcească.
Până se coc și se răcesc preparăm toppingurile sau mă rog o parte din ele.
Ciupercile le tăiem feliuțe și le sotăm în puțin ulei apoi le condimentăm cu sare.
Crema de oțet balsamic o puteți cumpăra sau puteți să o preparați voi acasă dacă aveți oțet balsamic. Îl puneți să fiarbă la foc mic într-o crăticioară până scade la jumătate. O să vedeți că se va îngroșa ca și un sirop. Lăsați să se răcească și apoi o puteți depozita la rece într-o sticluță închisă.
Iată ce combinații am ales eu să fac:
- Crostini varianta 1: pâine prăjită, cremă de brânză, ciuperci sotate, cremă de oțet balsamic;
- Crostini varianta 2: pâine prăjită, muștar franțuzesc, salam uscat, felii de ridichi sau de castravete;
- Crostini varianta 3: pâine prăjită, cremă de brânză, somon afumat, ceapă verde tăiată felii subțiri pe diagonală;
- Crostini varianta 4: pâine prăjită, felii de mozarella, felii de roșii, piper proaspăt măcinat, ulei de măsline;
- Crostini varianta 5: pâine prăjită, cremă de brânză, prosciutto crudo, rucolla;
- Crostini varianta 6: pâine prăjită, brânză brie, miez de nucă, miere.
Dacă mă întrebați care mi-a plăcut mai mult vă scriu că cel cu ciuperci și cel cu brânză brie…în fapt le-am testat pe familion și gusturile au fost împărțite, cert este că am auzit la un moment dat „mai vrem” semn că tava s-a golit :)
Data viitoare, pentru că va fi cu siguranță și o dată viitoare, ne-au plăcut foarte mult o să încerc și altele doar sunt idei și încă câte!
Vă doresc la câți mai mulți crostini și să ne vedem cu bine la următoarea rețetă :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]