Gogosi pufoase

Gogosi pufoase (gogosi00)   imagine reteta

Gogosi pufoase (gogosi02)   imagine reteta

Ce ati zice daca v-ati trezi duminica dimineata si pe masa din bucatarie v-ar intampina un platou cu gogosi calde si aromate alaturi de un pahar cu lapte? Ar fi un mic dejun perfect dar pentru asta ar trebui sa avem cativa anisori si sa se trezeasca mama de dimineata sa le faca. Sau sa ne trezim noi si sa le facem, pentru jumatatea noastra… hmm asta nu cred ca se potriveste :)), mai bine ramanem la varianta initiala care e mai plauzibila.

Reteta de gogosi am tot modificat-o in timp si am perfectionat-o astfel incat am ajuns la cea perfecta sau ma rog, aproape perfecta. De data asta am masurat cu grija ingredientele ca sa puteti sa o incercati si voi cu sanse depline de reusita.

Ingrediente:

  • 500g faina Dobrogea 000
  • 2 galbenusuri
  • 25g drojdie
  • 5 linguri de zahar
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 70g unt
  • 250ml lapte

Frecam drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza, apoi adaugam 1 lingurita faina si 3 linguri lapte si amestecam. O lasam sa se umfle.

Intr-un vas mai mare punem faina ( daca o puteti cerne ar fi super ) si adaugam drojdia umflata. Separat frecam galbenusurile cu zahar si adaugam si esenta de rom. Punem amestecul de galbenusuri si coaja rasa se lamaie peste faina. In lapte punem untul si il incalzim putin astfel incat untul se topeste si laptele este putin cald. Adaugam si laptele (tot) si framantam bine. Aluatul trebuie sa se desprinda de vas. Asta inseamna ca este framantat suficient.

Acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca la cald o ora.

Gogosi pufoase (gogosi1 290x217)   imagine reteta

Apoi luam o planseta punem putina faina si rasturnam aluatul. Il impaturam ca si un plic si apoi il intindem cu sucitorul de grosimea de 1 cm.

Il taiem in forme rotunde cu un pahar sau cu o forma speciala si lasam sa dospeasca ( 15 min ) timp in care spalam vasele sau tragem cu ochiul la TV.

Gogosi pufoase (gogosi2 290x217)   imagine reteta

Dupa 15 minute…

Gogosi pufoase (gogosi3 290x217)   imagine reteta

Intr-o cratita incingem uleiul. Folosim cam 500 ml ulei. Gogosile trebuie sa se prajeasca in baie de ulei, ca sa nu consum foarte mult eu folosesc o cratita cu un diametru mai mic in care pun uleiul.

Ca sa ne dam seama daca s-a incins uleiul punem un pic de faina ( cu varful degetelor ). Daca sfaraie si face bulbuci e in regula. Punem gogosile la prajit cu partea de jos ( cea de pe planseta ) in sus.

Gogosi pufoase (gogosi4 290x217)   imagine reteta

Le intoarcem sa se rumeneasca frumos , defapt unele se intorc singure :) si apoi le scoatem pe un platou pe care am pus un servet de hartie.

Gogosi pufoase (gogosi5 290x217)   imagine reteta

Nu le suprapuneti  pe platou deoarece sunt foarte pufoase si se vor lasa.

Gogosi pufoase (gogosi01)   imagine reteta

Le trecem prin zahar pudra si apoi le servim. Sunt delicioase. Nu ma intrebati cate mi-au iesit pentru ca am mancat si eu si sotul si vecina si apoi mi-am amintit ca nu le-am numarat :).

Alte retete pe care le putem consuma cu lapte si vi le recomand cu drag sunt cele de chec cum ar fi: checul cu albusuri sau checul cu iaurt. Si nu uitati consumati lapte cu incredere nu trebuie sa lipseasca din consumul zilnic de alimente !

 

Reteta publicata in Fără categorie, Prajituri, deserturi, aluaturi dulci. Etichete: legatura permanenta.

56 Responses to Gogosi pufoase

  1. alinutzika spune:

    stii cum arata? GROZAV DE BINE!!!!!Mi-ai facut o pofta de numa numa….

  2. victoria spune:

    eu le servesc cu …SIROP DE ZMEURA–incercati,

  3. Ce pufosenii !! minunat arata !

  4. nadia spune:

    Sincer de mult cautam o reteta de gogosi simpla si buna care sa nu fie ”cocoase” iar cea pe care tocmai ai postat-o pare intradevar perfecta!

  5. annitu spune:

    Îmmm…ce bine arată. Exact aşa le face şi mama mea.

  6. anka spune:

    Superrrrrrrr bune !!
    Cum am vazut reteta ,am si preparat-o ,desi nu mi-au crescut asa cum au crescut la tine ,au fost bune ,bune de tot !
    Pitica mea de doi ani si jumatate a papat cred ca vreo sapte bucati !! Si ar mai fi papat dar nu i-am mai dat noi .
    Eu am folosit un pahar mai mic la taiat asa ca au fost mai micute .

  7. retete_ina spune:

    super arata,multumesc pentru postare,o zi frumoasa

  8. salvata! arata bne gogosile tale!

  9. Adrian spune:

    .. niciodata nu mi-au iesit gogosile si am jurat sa nu mai incerc ever..asa ca.. am incercat iar :D
    …trecand peste faptul ca am pus doar 400g de faina (era toata pe care o aveam), lapte doar 100ml (restul apa.. nu mai aveam nici lapte), unt absent, coaja de lamaie si rom idem.. am uns foaia de aluat cu ulei sa nu se prinda (faina fiind doar sub forma de fantoma)..
    .. cu toate astea au iesit niste gogosi maaaaari.. umflate…. si buuuuune….pentru prima data..
    ..deasupra am pus dulceata de zarzare si sana (pe post de frisca)

    PS.buna reteta ;)

  10. Ra spune:

    Spune-mi te rog de unde ai forma de taiat? Multumesc

  11. Iulia spune:

    Merg si daca le pui la cuptor?

  12. Iulia spune:

    Ms mooolt pentru reteta eu sunt incepatoare in bucatarie ( nici nu am peste 18 ani de cand m-am nascut dar bucataria m-a atras) cautam mult asa o reteta dar de fiecare data era nevoie de ceva greu de gasit e perfecta reteta o incerc si eu dar putinmai tirziu ca azi am incercat altceva

  13. Alina spune:

    Tocmai ce ma invatasem cu cealalta reteta de gogosi, cea cu apa minerala.:) Cand o sa am ocazia, o sa incerc si varianta aceasta. Iti multumesc pentru retetele pe care le postezi!

  14. Kamessytta spune:

    Iar mi-ai dat de lucru:))Acum ma apuc si cu siguranta sunt foarte bune pentru ca tot ce am facut de pe blogul tau a reusit.Chiar imi era pofta de gogosi, numai ca am cam evitat deoarece am inceput sa dospesc si eu de la o vreme indiferent daca stau la cald sau la rece:)))Apropo mi-ai placut cu consumul de lapte.Pentru asta te iubesc.Mie imi place tare mult laptele.Nu pot trai o zi fara sa beau lapte.Cafeaua numai cu lapte o beau.Dar de la un timp tot aud voci care aproape ca urla la noi si spun sa nu mai bem lapte ba chiar nici copiilor nostri sa nu le dam deoarece numai vitelul este capabil sa bea laptele de la vaca pentru ca are patru compartimente la stomac si ca noi ne imbolnavim de cancer… si ca bem laptele viteilor.M-am simtit vinovata fata de vitei dar ma intreb atunci cand am facut cadere de calciu si am lesinat de ce mai multi medici mi-au spus ca si tine sa nu lipseasca o zi laptele din alimentatia mea????Sau de ce bunicii traiau 100 de ani si nu se culcau fara un pahar cu lapte baut inainte?Oricum eu acum imi traiesc clipa asa ca o sa mananc gogosi Amalia si o sa beau lapte…..

    • Amalia spune:

      Kamy daca ar fi sa ne luam dupa tot ce scrie nu am mai manca nimic. Eu incerc sa evit grasimile sau ma rog sa nu fac exces, dulciurile ( cumparate gen biscuiti , napolitane, prajituri ) mezelurile si painea… in rest doamne ajuta :). Asa ca framanta gogosile ca eu ma duc sa cumpar lapte si iti fac o vizita :))

  15. Lavinia spune:

    Buna Amalia,
    Daca doresc sa fac o portie dubla,dublez toate cantitatile? nu vor fi prea multe oua sau eu stiu…Help me:D pls

  16. tibi spune:

    sunt foarte bune sincer sa fiu,mia place sa mananc in fiecare dimineata gogosi calde ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ mmmmmmmmmmm

  17. andreea spune:

    Amalia,drojdia sa fie la plic sau la cubulet?

  18. Lavinia spune:

    Au iesit super,niste “pufosenii” :X
    Iubesc blogul tau:D,toate retetele de la tine mi-au iesit:D
    Maine fac spaghete carbonara:D
    xoxoxo

  19. Adriana spune:

    Buna Amalia,
    Am incercat aceasta reteta de gogosi, sunt foarte gustoase, dar nu au iesit goale inauntru…

  20. Carol spune:

    Dementiale!

  21. crisutza spune:

    arata grozav ….vreo sugestie ptr gaura care se face in interior toate imi ies cu acea gaura…

  22. ioly spune:

    Draga Amalia, am incercat multe dintre retele tale si sunt foarte multumita. De mult timp incerc sa fac dulciuri dar nicidata nu mi-au iesit, asta pana am gasit retele tale.Imi place ca dai multe sfaturi care sunt fff importate pentru cele care nu au experinta. As dori sa incerc sa fac eclere si profiterol ,sigur ai o reteta usor de facut si cu rezultate DELICIOASE.
    Sarbatori Fericite!

  23. Oti spune:

    Multumesc frumos pentru reteta. Gogosile au iesit foarte, foarte bune! In mai putin de o ora au fost deja consumate:)

  24. adriana spune:

    As avea si eu o nelamurire….se poate folosi margarina in loc de unt?

  25. cristinaa spune:

    In loc de unt se poate folosi margarina cumva?

  26. Ana spune:

    Buna Amalia

    In seara aceasta ii aratam unei italience cum arata gogosii nostri, si mi s-a facut o pofta nebuna, nu am mai mancat de vreo 2, 3 ani. Cautand retete am dat de la inceput peste a ta si, cu toate ca era 9 seara, m-am apucat sa o fac.
    La inceput, din pofta, fara sperante, caci am mai incercat o reteta acum cativa ani fara succes si in plus patiseria nu o practic de loc, asa ca am sperat mult in calitatea retetei.
    Si dupa vreo 3 ore, le-am gustat … O MINUNE !
    Gustoase, pufoase, moi ! M-au vrajit! asa ca vream sa iti multumesc pentru reteta !
    De acum, cand le voi gati, la tine ma voi gandi!
    Ana

    • Amalia spune:

      Draga Ana ma bucur mult pentru reusita! Gogosile sunt preferatele mele si nu le refuz la nicio ora :). Sper sa mai incerci si alte retete de pe blog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>