Gogosi pufoase

Gogosi pufoase (gogosi00)   imagine reteta

Gogosi pufoase (gogosi02)   imagine reteta

Ce ati zice daca v-ati trezi duminica dimineata si pe masa din bucatarie v-ar intampina un platou cu gogosi calde si aromate alaturi de un pahar cu lapte? Ar fi un mic dejun perfect dar pentru asta ar trebui sa avem cativa anisori si sa se trezeasca mama de dimineata sa le faca. Sau sa ne trezim noi si sa le facem, pentru jumatatea noastra… hmm asta nu cred ca se potriveste :)), mai bine ramanem la varianta initiala care e mai plauzibila.

Reteta de gogosi am tot modificat-o in timp si am perfectionat-o astfel incat am ajuns la cea perfecta sau ma rog, aproape perfecta. De data asta am masurat cu grija ingredientele ca sa puteti sa o incercati si voi cu sanse depline de reusita.

Ingrediente:

  • 500g faina 000
  • 2 galbenusuri
  • 25g drojdie
  • 5 linguri de zahar
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 70g unt
  • 250ml lapte

Frecam drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza, apoi adaugam 1 lingurita faina si 3 linguri lapte si amestecam. O lasam sa se umfle.

Intr-un vas mai mare punem faina ( daca o puteti cerne ar fi super ) si adaugam drojdia umflata. Separat frecam galbenusurile cu zahar si adaugam si esenta de rom. Punem amestecul de galbenusuri si coaja rasa se lamaie peste faina. In lapte punem untul si il incalzim putin astfel incat untul se topeste si laptele este putin cald. Adaugam si laptele (tot) si framantam bine. Aluatul trebuie sa se desprinda de vas. Asta inseamna ca este framantat suficient.

Acoperim cu un prosop si lasam sa dospeasca la cald o ora.

Gogosi pufoase (gogosi1 290x217)   imagine reteta

Apoi luam o planseta punem putina faina si rasturnam aluatul. Il impaturam ca si un plic si apoi il intindem cu sucitorul de grosimea de 1 cm.

Il taiem in forme rotunde cu un pahar sau cu o forma speciala si lasam sa dospeasca ( 15 min ) timp in care spalam vasele sau tragem cu ochiul la TV.

Gogosi pufoase (gogosi2 290x217)   imagine reteta

Dupa 15 minute…

Gogosi pufoase (gogosi3 290x217)   imagine reteta

Intr-o cratita incingem uleiul. Folosim cam 500 ml ulei. Gogosile trebuie sa se prajeasca in baie de ulei, ca sa nu consum foarte mult eu folosesc o cratita cu un diametru mai mic in care pun uleiul.

Ca sa ne dam seama daca s-a incins uleiul punem un pic de faina ( cu varful degetelor ). Daca sfaraie si face bulbuci e in regula. Punem gogosile la prajit cu partea de jos ( cea de pe planseta ) in sus.

Gogosi pufoase (gogosi4 290x217)   imagine reteta

Le intoarcem sa se rumeneasca frumos , defapt unele se intorc singure :) si apoi le scoatem pe un platou pe care am pus un servet de hartie.

Gogosi pufoase (gogosi5 290x217)   imagine reteta

Nu le suprapuneti  pe platou deoarece sunt foarte pufoase si se vor lasa.

Gogosi pufoase (gogosi01)   imagine reteta

Le trecem prin zahar pudra si apoi le servim. Sunt delicioase. Nu ma intrebati cate mi-au iesit pentru ca am mancat si eu si sotul si vecina si apoi mi-am amintit ca nu le-am numarat :).

Alte retete pe care le putem consuma cu lapte si vi le recomand cu drag sunt cele de chec cum ar fi: checul cu albusuri sau checul cu iaurt. Si nu uitati consumati lapte cu incredere nu trebuie sa lipseasca din consumul zilnic de alimente !

 

Reteta publicata in Fără categorie, Prajituri, deserturi, aluaturi dulci.

56 comentarii la reteta Gogosi pufoase

  1. crisutza

    arata grozav ….vreo sugestie ptr gaura care se face in interior toate imi ies cu acea gaura…

    Raspunde
    • Amalia

      Pai asta e si ideea sa iasa cu gaura :)

      Raspunde
  2. ioly

    Draga Amalia, am incercat multe dintre retele tale si sunt foarte multumita. De mult timp incerc sa fac dulciuri dar nicidata nu mi-au iesit, asta pana am gasit retele tale.Imi place ca dai multe sfaturi care sunt fff importate pentru cele care nu au experinta. As dori sa incerc sa fac eclere si profiterol ,sigur ai o reteta usor de facut si cu rezultate DELICIOASE.
    Sarbatori Fericite!

    Raspunde
    • Amalia

      Ma bucur mult, retete de ecler gasesti la sectiunea deserturi

      Raspunde
  3. Oti

    Multumesc frumos pentru reteta. Gogosile au iesit foarte, foarte bune! In mai putin de o ora au fost deja consumate:)

    Raspunde
  4. adriana

    As avea si eu o nelamurire….se poate folosi margarina in loc de unt?

    Raspunde
    • Amalia

      Da, sigur ca da!

      Raspunde
  5. cristinaa

    In loc de unt se poate folosi margarina cumva?

    Raspunde
    • Amalia

      Da.

      Raspunde
  6. Ana

    Buna Amalia

    In seara aceasta ii aratam unei italience cum arata gogosii nostri, si mi s-a facut o pofta nebuna, nu am mai mancat de vreo 2, 3 ani. Cautand retete am dat de la inceput peste a ta si, cu toate ca era 9 seara, m-am apucat sa o fac.
    La inceput, din pofta, fara sperante, caci am mai incercat o reteta acum cativa ani fara succes si in plus patiseria nu o practic de loc, asa ca am sperat mult in calitatea retetei.
    Si dupa vreo 3 ore, le-am gustat … O MINUNE !
    Gustoase, pufoase, moi ! M-au vrajit! asa ca vream sa iti multumesc pentru reteta !
    De acum, cand le voi gati, la tine ma voi gandi!
    Ana

    Raspunde
    • Amalia

      Draga Ana ma bucur mult pentru reusita! Gogosile sunt preferatele mele si nu le refuz la nicio ora :). Sper sa mai incerci si alte retete de pe blog!

      Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>