Ciorba de fasole boabe cu ciolan

Ciorba de fasole cu ciolan afumat
Buf ! Ce sa scriu despre ciorba de fasole cu ciolan ? Ce nu s-a mai scris , ca toata ziua azi m-am gandit cum sa ajung acasa de la servici si sa mananc o portie zdravana alaturi de ceapa rosie :)). E asta e, pofticioasa . 

Reteta pentru Eliza o vizitatoare „din umbra” a blogului , care s-a perfectionat in arta gatitului . Asa zice sotul ei iubit :) .

Ingrediente:

  • 600g fasole boabe
  • 1 ciolan afumat ( aprox 1kg)
  • zarzavat de ciorba ( 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 pastarnac, 1/2 de telina)
  • 1 lingura tarhon
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 3-4 frunze de dafin
  • cateva boabe de piper
  • 200 ml bulion
  • jintuiala pentru acrit optional ( se gaseste in piata la magazinele de lactate )
  • sare

Spalam bine fasolea si o punem sa fiarba in apa calduta. Dupa ce da in clocot, lasam 5 minute sa fiarba si apoi aruncam apa. 

La fel procedam si cu ciolanul, adica il lasam sa dea in clocot separat , apoi aruncam apa. 

Punem ciolanul in oala cu fasole, completam cu 4 litri de apa calduta. Adaugam tarhonul, frunzele de dafin , cimbrul si putina sare. Lasam sa fiarba. Cand carnea e aproape fiarta adaugam zarzavatul curatat si taiat sferturi si bulionul. 

Dupa ce carnea a fiert scoatem cu o paleta ciolanul si zarzavatul. Lasam sa se raceasca si zarzavatul il taiem bucatele iar ciolanul il dezosam si carnea o taiem bucatele. 

Adaugam jintuiala si lasam sa mai dea in cateva clocote

Punem carnea si zarzavatul  inapoi in oala si potrivim de sare. Daca va tine stomacul faceti si un rantas cu 2 linguri ulei, o lingura faina, 1 /2 lingurita boia dulce si 150 ml bulion. 

Mai are rost sa va scriu ca se mananca cu ceapa rosie ? Cred ca nu. La fel si faptul ca musai trebuie consumata in doi ( doua persoane ) :). 

22 de comentarii la „Ciorba de fasole boabe cu ciolan”

  1. tare buna mai e ciorba asta.jintuiala aia pentru acrit,nu am mai vazut prin pietele bucurestene.eu fac acest tip de ciorba dulce ,cu smantana,ca asa am apucat eu acasa la baia mare.

  2. Clasic si delicios, mancarea preferata de soti :-))). Sincera sa fiu, tot farmecul acestui fel de mancare este ceapa rosie! Merci ca mi-ai dat o idee ce sa fac maine de papa! O seara minunata!

  3. Si noi suntem mari pofticiosi la o asemenea ciorba, insa ceapa rosie o tai fideluta si mai adaug sare, otet de mere si putin ulei!! Super! Mi-ai facut din nou pofta de ciorbita asta, in scurt timp o sa o fac din nou!! Toate cele bune, pa pa.

  4. Amalia, ghici ce-am facut azi de papa? O oala uriasa cu fasole cu ciolan, offf a fost delicioasa! Iar acum iti scriu cu laptopul pe abdomen in speranta ca isi mai revine cat de cat la forma initiala :-))) O seara faina si multam' mult!

  5. daca tot m-a apucat febra comentariilor sa stii ca eu pun smantana in loc de jintuiala pentru ca bulionul oricum acreste ciorba…

    si, sper ca nu e cu suparare dar te-am bagat cu link in blogul meu, am niste prieteni gurmanzi si sunt sigura ca ar aprecia ce ai tu aici :)

    anca

  6. Buna! Amalia draga, te urmaresc de multa vreme si de fiecare data cand vreau sa fac o reteta asa mai traditionala, tu esti prima la care caut :D
    Intrebare: ce inseamna jintuiala? Aici la baia mare nu prea am auzit de ea si chiar nu stiu de unde sa fac rost. Chiar acuma e pe foc oala si ma gandesc oare, ce sa pun in locul ei? Mi-ar placea foarte mult daca m-ai putea ajuta ;) Mersi mult

    1. Jintuiala este zerul ramas de la urda cand se stoarce … in Cluj se gaseste la piata la magazinele producatorilor mai mici de lapte… poti sa pui bors dar dupa cum vad te-ai descurcat deja :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.