Buf ! Ce sa scriu despre ciorba de fasole cu ciolan ? Ce nu s-a mai scris , ca toata ziua azi m-am gandit cum sa ajung acasa de la servici si sa mananc o portie zdravana alaturi de ceapa rosie :)). E asta e, pofticioasa .
Reteta pentru Eliza o vizitatoare „din umbra” a blogului , care s-a perfectionat in arta gatitului . Asa zice sotul ei iubit :) .
Ingrediente:
- 600g fasole boabe
- 1 ciolan afumat ( aprox 1kg)
- zarzavat de ciorba ( 2 morcovi, 1 patrunjel, 1 pastarnac, 1/2 de telina)
- 1 lingura tarhon
- 1 lingurita cimbru uscat
- 3-4 frunze de dafin
- cateva boabe de piper
- 400 ml bulion
- jintuiala pentru acrit (opțional, deobicei se gaseste in piata la magazinele de lactate. Dacă o folosiți reduceți din cantitatea de bulion la jumătate)
- sare
Spalam bine fasolea si o punem sa fiarba in apa calduta. Dupa ce da in clocot, lasam 5 minute sa fiarba si apoi aruncam apa.
La fel procedam si cu ciolanul, adica il lasam sa dea in clocot separat , apoi aruncam apa.
Pentru că deobicei ciolanul fierbe mai greu ca și fasolea, vă recomand să – l fierbeți o jumătate de oră.
Punem ciolanul in oala sau mai bine zis îl lăsăm în oala unde l am fiert puțin, adăugăm fasolea strecurata și, completam cu 4 litri de apa calduta. Adaugam tarhonul, frunzele de dafin , cimbrul si putina sare. Lasam sa fiarba. Cand carnea e aproape fiarta adaugam zarzavatul curatat si taiat sferturi si bulionul.
Dupa ce carnea a fiert scoatem cu o paleta ciolanul si zarzavatul. Lasam sa se raceasca si zarzavatul il taiem bucatele iar ciolanul il dezosam si carnea o taiem bucatele.
Adaugam jintuiala si lasam sa mai dea in cateva clocote
Punem carnea si zarzavatul inapoi in oala si potrivim de sare.
Pentru că mi-e imi place ciorba mai consistentă ca să zic asa, fac si un rantas cu 2 linguri ulei, o lingura faina, 1 /2 lingurita boia dulce si 150 ml bulion.
Mai are rost sa va scriu ca se mananca cu ceapa rosie ? Cred ca nu. La fel si faptul ca musai trebuie consumata in doi ( doua persoane ) :).
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
tare buna mai e ciorba asta.jintuiala aia pentru acrit,nu am mai vazut prin pietele bucurestene.eu fac acest tip de ciorba dulce ,cu smantana,ca asa am apucat eu acasa la baia mare.
neaparat cu ceapa rosie!mie imi place si cu mamaliga rece…o bunaciune!
Clasic si delicios, mancarea preferata de soti :-))). Sincera sa fiu, tot farmecul acestui fel de mancare este ceapa rosie! Merci ca mi-ai dat o idee ce sa fac maine de papa! O seara minunata!
amalia, imi ploua in gura la propriu! :D :D
Si noi suntem mari pofticiosi la o asemenea ciorba, insa ceapa rosie o tai fideluta si mai adaug sare, otet de mere si putin ulei!! Super! Mi-ai facut din nou pofta de ciorbita asta, in scurt timp o sa o fac din nou!! Toate cele bune, pa pa.
Pansy la Cluj se gaseste , poate in Bucuresti nu se prea foloseste la mancaruri.
Geta cu mamaliga e o bunatate ! Asa mancam cand eram mica la bunici :).
Petite Foury eu am facut o oala mare sa ajunga pana sambata :)).
Diamond te pup , trebuie sa mai trec pe al tine sa vad ce bunatati ai mai gatit!
Geta asa fac si eu ceapa :). Te pup!
jintuiala e cumva zer?
Amalia, ghici ce-am facut azi de papa? O oala uriasa cu fasole cu ciolan, offf a fost delicioasa! Iar acum iti scriu cu laptopul pe abdomen in speranta ca isi mai revine cat de cat la forma initiala :-))) O seara faina si multam' mult!
Anonim da , e un zer stors din cas sincer nu cunosc procedura :).
Petite Foury grija la gaze :)).
daca tot m-a apucat febra comentariilor sa stii ca eu pun smantana in loc de jintuiala pentru ca bulionul oricum acreste ciorba…
si, sper ca nu e cu suparare dar te-am bagat cu link in blogul meu, am niste prieteni gurmanzi si sunt sigura ca ar aprecia ce ai tu aici :)
anca
Anca nu ma supar numai sa-mi dai si mie linkul la blog :)
http://ancadeac.wordpress.com/
cand am timp o sa pun si niste retete de-ale mele…sa le poti incerca. :)
Arata asa de buna Amalia draga!!! numai retete grozave ai! Pupici :*
Multumesc Alina, nici ale tale nu sunt mai prejos :).
grozava ciorba asta! mi-a placut maxim!
cu ceapa rosie…se stie!!!
Buna! Amalia draga, te urmaresc de multa vreme si de fiecare data cand vreau sa fac o reteta asa mai traditionala, tu esti prima la care caut :D
Intrebare: ce inseamna jintuiala? Aici la baia mare nu prea am auzit de ea si chiar nu stiu de unde sa fac rost. Chiar acuma e pe foc oala si ma gandesc oare, ce sa pun in locul ei? Mi-ar placea foarte mult daca m-ai putea ajuta ;) Mersi mult
Jintuiala este zerul ramas de la urda cand se stoarce … in Cluj se gaseste la piata la magazinele producatorilor mai mici de lapte… poti sa pui bors dar dupa cum vad te-ai descurcat deja :)