Zacusca cu vinete

Zacusca 0

Despre zacusca numai de bine. Pe vremurile de mult apuse cand eram copil, zacusca era la loc de cinste in camara si ne era la indemana mai ales in zilele de post. Apoi studenta fiind aduceam zacusca de acasa si mancam pe rupte cand stateam seara la un joc de carti sau de ce sa nu fiu sincera cand ramaneam fara bani…ei si-au mai trecut cativa ani si am uitat complet de ea pentru ca da sunt multe tentatii in comert si din cate imi aminteam era greu de facut zacusca, si nu ma inghesui sa pun conserve pentru iarna, pentru ca sincer cateodata nu le vad rostul. Nu ma certati ca asa este la noi in familie. Dar, DAR, subit si dintr- o data :) mi s-a facut o pofta nebuna de zacusca si am zis hai sa ma apuc si eu de facut cateva portii ca doar nu o fi asa de greu. Sa va mai scriu si ca zilele trecute cand prajeam pe 35 de grade ardeii si vinetele, mi-am amintit ca intr-o postare am scris ca o sa ma apuc de pus conserve pentru iarna dupa 40 de ani si mi- a venit sa rad pentru ca uite anul asta ma laud cu cateva borcane/sticle la activ si se pare ca ce-am scris s-a si adeverit, va scriu :). Dar nu citesc ce-am scris ca poate sterg.

Revin la reteta noastra si va scriu ca la zacusca e mult de lucru dar merita. Asa ca mai beau un pic de cafea si va scriu pe indelete cum o prepar eu, bineinteles sub stricta supraveghere a mamei.

Ingrediente (cantitatea este cea cumparata):

  • 6 kg vinete
  • 6 kg gogosari rosii
  • 1,5 kg ceapa
  • 1,5l ulei
  • 2 l bulion
  • sare, piper, foi de dafin

1. Vinetele si gogosarii se coc si se pun la scurs apoi se curata. Incercati sa folositi cat mai putina apa la curatat ca sa nu se piarda din sucul propriu. Se pun la scurs aproximativ 30 de minute.

zacusca 2

zacusca 3

Ceapa se curata si se da prin masina de tocat carne.

zacusca 5

Vinetele si ardeii le dam prin masina de tocat carne.

zacusca 6

zacusca 4

2. Intr-o cratita mai groasa se pune uleiul sa se incinga si se adauga ceapa. Se caleste pana devine sticloasa. Punem 4-5 foi de dafin si cateva boabe de piper apoi adaugam vinetele si gogosarii.

zacusca 8zacusca 9

Amestecam bine si dupa 20 de minute condimentam cu sare dupa gust. Adaugam bulionul. Totul se petrece la foc mic amestecand continuu.

zacusca 10

Stam langa cratita si din cand in cand dam focul putin mai tare apoi din nou mai incet si tot amestecam. Asta e partea cea mai plictisitoare dar face parte din reteta. Amestecam pana incepe sa se aleaga uleiul deasupra. Bun, zacusca e gata.

zacusca 11

3. Borcanele trebuie sa fie bine spalate, uscate si apoi puse intr- o tava fara capace, in cuptorul incins. Zacusca se pune fierbinte in borcanele incinse ( v-am zis eu ca e greu). Se stinge focul din cuptor, se baga tava cu borcane si se lasa pana a 2-a zi cand se racesc.

zacusca 12

zacusca 13

Asta e retea, eu am savurat o felie de paine proaspata cu zacusca calduta, va urez spor la gatit :)

zacusca 13

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Zacusca cu vinete”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.