Vinete umplute cu orez si legume

Imi plac toate retetele cu vinete, bineinteles daca este sa aleg salata de vinete ocupa un loc important. Sunt dulci si au o aroma aparte, in sezon cumpar vinete saptamanal. Era o vreme cand puneam vinete la congelator pentru iarna insa acum m-am cam lenevit, mai corect zis nu am timp cu cei doi copii asa ca prefer sa le cumpar proaspete si sa le prepar pe loc. Poate va intrebati cum recunoasteti vinetele coapte, e simplu sa stiti, sunt inchise la culoare, usoare si lucioase ( asta inseamna ca sunt proaspete) . Pentru mai multa siguranta , le gustati dupa ce le-ati copt, s-ar putea sa aveti surpriza sa nimeriti una amara, asta e deja ghinion :). Insa vinetele cu care nu prea puteti da gres sunt cele albe, mult mai dulci, mai carnoase cu samburi putini sunt ideale sa le folositi in preparate.

Vinete-umplute-cu-legume-si-orez-2

Eu am cumparat acum cateva zile, erau la acelasi pret cu cele inchise la culoare si m-am gandit sa le fac umplute. Cu legume si orez, cu carne data viitoare :)

Din start va spun ca aceasta reteta va ia putin mai mult timp la prepararea ei insa vestea cea buna este ca ies multe portii pe care le puteti depozita in frigider cateva zile, nu-si schimba gustul sunt la fel de bune.

Initial ma gandeam sa le fac de post insa nu am rezistat tentatiei de a pune si putin bacon prajit in compozitie iar deasupra mozarella. Dar puteti renunta la amandoua daca tineti post sau sunteti vegetarieni, nu e nicio problema,.

Haideti sa vedem cum se prepara aceste dulci si aromate vinete umplute.

Vinete umplute cu legume si orez

Ingrediente ( calculati o vanata de persoana ):

  • 5 vinete potrivite
  • 1 ardei gras sau kapia mare
  • 100g orez
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 100g bacon ( optional)
  • 150ml bulion
  • 1 rosie
  • sare, piper, cimbru uscat
  • patrunjel verde tocat ( nu am avut, sa-mi fie rusine )
  • ulei

Fierbem orezul in apa cu sare apoi il strecuram. Cum facem asta , cred ca stiti; punem 1 l de apa la fiert cu o jumatate de lingurita de sare, cand apa da in clocot adaugam orezul si-l fierbem la foc mic timp de 15 minute.

Morcovul il curatam si-l dam pe razatoare, ardeiul il taiem cubulete, ceapa o curatam si o tocam marunt. Baconul il taiem cubulete sau fasii.

Intr-o tigaie mai mare punem baconul sa se prajeasca putin apoi adaugam putin ulei cam o lingura si punem morcovul, ardeiul si jumatate din cantitatea de ceapa. Le amestecam si le lasam sa se caleasca bine ( cam 5 minute) apoi adaugam orezul. Amestecam bine, adaugam si bulionul si condimentam cu sare, piper.

Vinete-umplute-cu-legume-si-orez-3

Vinete-umplute-cu-legume-si-orez-4

Acum urmeaza operatiunea viteza :). Taiem vinetele in jumatate pe pung si le scobim de miez lasand putin si pe coaja. Cu ce le scobiti? Pai cu o lingura sau cu ustensila pentru inghetata, merge usor cu oricare dintre ele. Vinetele goale le saram putin si le stropim cu suc de lamaie sa nu se oxideze.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

In tigaia in care am calit legumele mai adaugam vreo 3-4 linguri de ulei, si prajim rapid restul de ceapa si usturoiul tocat. Adaugam miezul de la vinete taiat cubulete (eu l-am lasat asa cum l-am scos, apoi l-am blenduit putin), sare si lasam se se prajeasca vreo 5 minute. Posibil sa mai adaugati putin ulei, vinetele sunt ca un burete, absorb mult ulei.

Cand s-a facut il amestecam cu restul ingredientelor si mai condimentam cu putin cimbru si patrunjel verde tocat.

Compozitia trebuie sa fie mai moale, eventual puteti adauga putin bulion. Umplem vinetele , nu va zgarciti puneti multa compozitie, iar deasupra felii de rosie.

Vinete-umplute-cu-legume-si-orez-5Vinete-umplute-cu-legume-si-orez-6

Dupa ce-am terminat toate vinetele stropim cu putin ulei deasupra si bagam tava la cuptor timp de aproximativ 20-30 minute pana se rumenesc usor.

Vinete-umplute-cu-legume-si-orez-7

Daca doriti puteti rade deasupra putina branza si le mai bagati la cuptor inca 5 minute. In orice varianta sunt foarte bune!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Vinete umplute cu orez si legume”

    1. 4-5 catei de usturoi… mie imi place foarte mult usturoiul așa că mereu oun mai mult decât cere rețeta in mod obișnuit :)

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.