Varza a la Cluj

Reteta aceasta este una traditionala , cunoscuta si sub numele de „sarmale imprastiate” deoarece compozitia este exact ca la sarmale cu diferenta ca nu se fac sarmale, se amesteca varza cu carnea.

Ingrediente:

  • 1 varza mare
  • 700 gr carne tocata mixta
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei gras
  • 1 lingura boia
  • 2 linguri orez
  • 150 ml bulion
  • ulei, cimbru, piper, sare
  • optional cateva felii de kaizer sau costita afumata

Prima data rezolvam varza, o taiem fideluta , apoi punem sare si lasam sa stea putin. Intre timp curatam ceapa si o tocam marunt , la fel procedam si cu ardeiul. Varza o frecam putin cu sare sa se inmoaie si o calim in 2-3 linguri de ulei. La sfarsit adaugam cimbru si piper.

Ceapa si ardeiul le calim apoi adaugam o lingura de boia dulce si lasam un minut.

Punem si carnea si amestecam usor.Lasam sa fiarba cu capac pana scade zeama lasata de carne si aceasta incepe sa se rumeneasca. Condimentam cu sare si piper.

Orezul il fierbem separat si il strecuram apoi il amestecam cu carnea.

Intr-un vas de yena sau o cratita mai groasa punem putin ulei, apoi un strat de varza , unul de carne , putin bulion , repetam, ultimul strat trebuie sa fie de varza.

Punem deasupra cateva felii de rosii si kaizer si adaugam o jumatate de cana de apa.

Bagam la cuptor la foc mic aproximativ o ora.

Servim cu smantana si ardei iute, eventual cu mamaliga. Este o mancare consistenta si foarte gustoasa !

Si in alta varianta cu felii de carnaciori afumati si gogosar deasupra.

Observatii:

Puteti sa folositi orez nefiert pe care il adaugati cand carnea este gata.

85 de comentarii la „Varza a la Cluj”

  1. Draga Amalia, eu am preluat reteta ta de varza a la Cluj dar nu am adaugat orez ca uitai sa cumpar. Am pus bulionul sa se fiarba cu carnea tocata si cu mirodenii (am aduagat niste cimbru proaspat) si s-a facut un fel de sos. L-am amestecat cu varza si am pus tot intr-un vas de yena iar pe deasupra am pus puree de cartofi (zrobiti cu unt si cu o pasta pe care o fac eu din usturoi) si le-am pus pe toate-n cuptor vreo 20 minute la 180 de grade. Am observat ca unii au avut de comentat ca varianta ta nu e cea ‘adevarata’ dar care este? Eu consider ca varianta mea e originala asa cum si a ta e o varianta, si una gustoasa fara indoiala. Multumesc de idee.

  2. Varza ä la Cluj se face numai cu varza murata cumparata de la piata din Cluj (sau din alta parte) dar care s-a murat sub forma de fidea – nu din capatina de varza murata taiata mai apoi.

  3. un zece cu felicitari pentru reteta…..poate nu o fii cea originala reteta dupa spusele unora……dar cu varza proaspata e mult mai sanatoasa……

  4. Degeaba te superi…eu nu sunt Cluj, dar sunt din Cluj, puteai sa-i dai alta denumire preparatului. Nu se face decat cu varza murata, nu are ce cauta ardeiul acolo, plus ca arata foarte rau bucatile alea de rosii flescaite pe deasupra si kaiserul ars, daca va rasculati toti ca la Bobalna cand auziti o critica, apai asa si evoluati…

    1. Noa, tu, Najet (sau Regaininia), să șchii că ai dreptache! Nu îi varză a la Cluj, îi drept, ce îi ghe zece ori mai bună ghecât varza a la Cluj! Așa că io propun să îi zâcă varza a la Amalia, să nu se confunghe oarecum. Cât ghespre kaizer și roșii, noa, cum să-ți spun io, apăi așa arată ele când le bagi la cuptor! Nu rămân tăt așe cum le-ai băgat, tu! După cum vezi noi, aceia care am scris pe aici că am încercat și ni-o plăcut, am ales să evoluăm cătră colesterol mai puțân (fără smântână și cu carne amestecată) și numa oleacă sare (cu curechi dulce, nu ghin ciubăr). Nu șchiu tu în ce direcție îți place să evoluezi, da datorită acelora ca tine, mai gustăm și ghin alte preparache traghiționale, cum ar fi nasul pă sus a la Cluj! Preparat traghițional, făcut numa cu ingreghienche ghe la Cluj!

    2. Fiecare face cum vrea, daca mie imi place sa mananc slanina sau kaizerul prajit bine sau chiar ars ca asa imi place mie ce problema sa aiba restul persoanelor, reteta e nemaipomenita, tu poti sa nu o ti atat la cuptor sa nu se arda kaizerul :)… e superb blogul, multumim Amalia

  5. va salut cu respect
    am facut si eu varza ,adica reteta asta si a iesit excelenta ,foarte buna
    e adevarat ca poza cam sperie lumea ,arata cam urit poza ,dar reteta este perfecta ,mie mi-a iesit delicioasa ,super buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.