Varza a la Cluj

Reteta aceasta este una traditionala , cunoscuta si sub numele de „sarmale imprastiate” deoarece compozitia este exact ca la sarmale cu diferenta ca nu se fac sarmale, se amesteca varza cu carnea.

Ingrediente:

  • 1 varza mare
  • 700 gr carne tocata mixta
  • 1 ceapa mare
  • 1 ardei gras
  • 1 lingura boia
  • 2 linguri orez
  • 150 ml bulion
  • ulei, cimbru, piper, sare
  • optional cateva felii de kaizer sau costita afumata

Prima data rezolvam varza, o taiem fideluta , apoi punem sare si lasam sa stea putin. Intre timp curatam ceapa si o tocam marunt , la fel procedam si cu ardeiul. Varza o frecam putin cu sare sa se inmoaie si o calim in 2-3 linguri de ulei. La sfarsit adaugam cimbru si piper.

Ceapa si ardeiul le calim apoi adaugam o lingura de boia dulce si lasam un minut.

Punem si carnea si amestecam usor.Lasam sa fiarba cu capac pana scade zeama lasata de carne si aceasta incepe sa se rumeneasca. Condimentam cu sare si piper.

Orezul il fierbem separat si il strecuram apoi il amestecam cu carnea.

Intr-un vas de yena sau o cratita mai groasa punem putin ulei, apoi un strat de varza , unul de carne , putin bulion , repetam, ultimul strat trebuie sa fie de varza.

Punem deasupra cateva felii de rosii si kaizer si adaugam o jumatate de cana de apa.

Bagam la cuptor la foc mic aproximativ o ora.

Servim cu smantana si ardei iute, eventual cu mamaliga. Este o mancare consistenta si foarte gustoasa !

Si in alta varianta cu felii de carnaciori afumati si gogosar deasupra.

Observatii:

Puteti sa folositi orez nefiert pe care il adaugati cand carnea este gata.

85 de comentarii la „Varza a la Cluj”

  1. Ingrino sa va fie de bine ! Varza e dulce dar se poate folosi si murata. Sper sa incerci si alte retete si sa fie pe placul tau :).

  2. Ingrino sa va fie de bine ! Varza e dulce dar se poate folosi si murata. Sper sa incerci si alte retete si sa fie pe placul tau :).

  3. Da,fain blog,am facut cateva retete de la tine…acu sunt cu varza a la CJ in cuptor sa vad ce iese….ca dupa cum am facut bacataria(dezastru):)))treb sa iasa super!!!
    Felicitari pt postari…
    Pusici

  4. amalia draga is o admiratoarea mare mare
    dea ta! iti vizitez blogul zilnic si nu exagerez cu asta k in ziua de azi cu technologia asta este posibil ;))) si chiar team recomandat la multe prietene, care au fost f fericite sati vada blogul asa bine explicit si documentat! felicitari!!! si da am facut varza a la cj reteta ta si a iesit super de gustos (pt prima data in viata manac) te pup denisa

  5. Superba reteta , tocmai am facut o tavita superba dupa reteta ta, multumesc foarte frumos pentru aceste retete de care imi era dor nebun :)) multa fericire si bucurie va doresc la toti :)

  6. Imi pare rau sa-ti spun eu sunt cluj si varza a la cluj nu asa se face, iar in cel mai maree caz nu asa arata:)) tu nu ai observat ca ti sa ars ce ai pus deasupra? Oameni buni daca nu stiti sa preparati anumite mancaruri uitati-va pe mai multe retete! Imi pare rau ca a trebuit sa spun asta dar arata groaznic si nu m-am putut abtine:D Sorry

    1. Andreea nu-i nicio problema, cat despre reteta cred ca sunt mai multe variante, din pacate nu o cunosc pe cea originala. Sper sa gasesti pe site alte retete care sa-ti placa.

    2. Inainte sa critici, invata sa scrii, Andreea „tu esti cluj”! Greu cu limba romana!

      In plus, esti nepoliticoasa. Mie mi-a placut foarte mult reteta Amaliei, indiferent daca e autentica sau nu, si m-a scos o data dintr-o incurcatura. Arata foarte bine, chiar daca e putin arsa pe deasupra si e mult mai buna decat de am mancat la Cluj. Ma intreb care sunt cunostintele tale intr-ale bucatariei daca asa apreciezi o reteta. Nu stiu de ce trebuie sa te bagi ca musca-n zer, toata lumea a fost incantata de reteta, hop si tu, te ocupi cumva cu acordarea denumirilor de origine controlata, mai „oameni buni”?

    3. ce „dragutza”esti! ce importanta are ca i-a spus varza a la cluj ,atata timp cat mancarea e super buna si gustoasa,puteai doar sa atragi atentia doar asupra acestui lucru si nu sa faci asa remarca rautacioasa,mi-ar place sa te vad pe tine la gatit!!!!

  7. Mmmm! Am terminat de preparat aceasta reteta si acum stau langa cuptor asteptand sa se faca. sunt convinsa ca va iesi ceva delicios. Este prima data cand fac asa ceva :P

  8. Delicioasa! L-am dat pe spate pe sotul meu.Eu am pus deaspupra folie de alu, timp de o ora, apoi inca 15 minute am lasat-o fara folie, si s-a rumenit foarte frumos! Multumesc pt reteta. Sambata cred ca incerc si tortul egiptean.

    1. Anca daca l-ai dat pe spate e bine :)) … te rog sa citesti cu atentie comentariile fetelor inainte de a te apuca de tort.

  9. Nu am mai avut rabdare pana azi sa fac tortul si l-am facut ieri. Cei drept mi-a luat ceva timp , dar a meritat. A iesit absolut delicios. Weekend placut!

  10. excelenta….nu am cuvinte sa-ti spun cat e de buna…chiar azi am facut-i si a iesit absolut delicios…urmaresc retetele tale si chiar am si facut unele din ele si ne place foarte mult si mie si sotului meu…mersi pentru inspiratile date

  11. eu am facut aceasta reteta saptamana trecuta si chiar acum o mai fac o data pt ca e foarta buna . complimente Amalia . si lasa alti sa zica ce-or vrea varza e excelenta. pup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.