Turte cu brânză și iaurt

Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt

Mi s-a părut ciudat să scriu o rețetă cu acest titlu pentru că in general gatesc mancare din Ardeal … in Ardeal nu exista termenul de turta dar aceste placinte subtiri nu pot fi denumite altfel. Din cateva feluri de placinte pe care le-am preparat pot spune ca acestea sunt extraordinar de bune! Subtiri, deloc uscate foarte pufoase, se prepara usor fara dospire ceea ce mie imi place la nebunie, au un gust pronuntat de branza. Se pot face cu absolut oricefel de branza, eu am folosit 3 tipuri, le-am facut cu ce aveam prin frigider. Daca le serviti cu un sos de usturoi si smantana sau iaurt va spun cum s-ar zice cu mana pe inima ca nu va puteti opri din mancat!

Pozele nu sunt extraordinare pentru ca le-am facut cu telefonul dar am zis ca daca nu scriu reteta acum , nu cred ca o mai scriu vreodata :) Partea buna este ca am facut multe, astfel puteti sa va dati seama usor cum se prepara in caz ca vreti sa le incercati.

Reteta am scris-o de pe un grup de pe facebook si apartine doamnei Ileana Chirila careia ii multumesc, am cantarit ingredientele mai putin faina ca sa fiu sigura ca nu dati gres incercand sa preparati aceste turte.

Alte retete de placinte cu branza de pe blog:

Placinta creata, click aici pentru reteta

Placinta cu branza ca la bunica, click aici pentru reteta

Placinte cu branza fara dospire, click aici pentru reteta

Placinte pe lespede, click aici pentru reteta

Langosi, click aici pentru reteta

Rețeta de turte cu brânză și iaurt

Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt

Ingrediente pentru 16 turte cu brânză și iaurt:

  • 2 oua
  • 300g piure de cartofi ( daca nu aveti piure , fierbeti cartofii cu coaja ii curatati si ii dati prin razatoarea cu gauri mici apoi cantariti cantitatea de 300)
  • 300g branza rasa ( eu am pus cas de oaie, branza de vaci, cascaval ) puteti folosi si telemea
  • 300g iaurt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 2 lingurite sare
  • aproximativ 600g faina + vreo 200g pentru intins
  • ulei

Cum facem turtele cu brânză și iaurt?

Intr-un bol punem toate ingredientele mai putin faina (bicarbonatul stins intr-o lingura de otet) si amestecam, apoi adaugam treptat faina, framantand pana obtinem un aluat putin elastic. Eu am folosit cam 650g de faina.

Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt

Tot timpul lucram cu faina, astfel: pe planseta presarata cu faina taiem aluatul in 16, modelam bucatile sub forma de bile si le lasam sa stea timp de 30 de minute acoperite cu un servet textil.

Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt

Presaram faina din nou si intindem din prima bucata o turta subtire asa cum vedeti in foto ( este cam de grosimea unei clatite coapte)

Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt

pe care o punem la prajit intr-o tigaie unsa cu putin ulei. Acoperim tigaia cu un capac si lasam sa se prajeasca 2-3minut pana se rumeneste usor ( o sa vedeti ca aluatul face besici) apoi o intoarcem punem capacul din nou si lasam pana se rumeneste si pe cealalta parte. Eu am uns fiecare placinta cu ulei inainte sa o intorc dar nu e obligatoriu.

Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt

Prajim toate turtele si de fiecare data cand punem cate una pe un platou le acoperim cu un servet textil.

Turte cu brânză și iaurt
Turte cu brânză și iaurt

Le servim calde cu mujdei de usturoi sau cu smantana.

Pentru o ultima caracterizare a acestor turte cu brânză… va spun ca sunt dementiale!

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


6 comentarii la „Turte cu brânză și iaurt”

  1. Bestiala reteta. Trebuie sa fac si eu. Eu le fac de obicei cu drojdie, deci dospite, ca la mama la Oradea, dar tre sa incerc si de-astea fara dospire.

    O sa aveti si o reteta cu varza?

    Multumim!

  2. Foarte bune aceste plăcinte pe lespede chiar bestiale.
    Dar am si eu o întrebare.
    Abonamentul la sală cine îl plătește?
    Că de bune ce sunt nu te poți opri din mâncat.

  3. Buna ziua, doamna Amalia!

    Va urmaresc de ceva vreme, am fost si „consateni” la Cluj :)) o perioada (eu am plecat intre timp). Nu am intervenit niciodata inca in comentarii. O fac acum, dupa ce am incercat (inca) o reteta de-a Dvs.

    Excelenta ideea de turte fara dospire. Eu am mai facut si placinte normale, cu dospire, cum se fac in ardeal, cu varza si branza, dar intotdeauna partea de dospit ma descurajeaza. Reteta asta mi-a placut foarte mult pentru ca nu e nevoie de drojdie, cum spuneam, si pentru ca produsul final contine mai putina faina si deci e mai prietenos cu talia. :))

    Ca idee de servire in plus fata de ati scris Dvs., se pot pune 3 felii de mortadela si apoi plia turta in 2. Rezultatul e fantastic. Incercati si o sa va convingeti. :)

    Multumim pentru retetele excelente si pentru munca depusa! Va doresc mult Succes! in continuare si va tin pumnii.

    1. Va multumesc pentru aprecieri, este adevarat cele cu dospire necesita o oarecare experienta si timp dar zic ca merita efortul :) Acestea sunt usor de preparat si foarte bune , eu le fac foarte des din lipsa de timp. Multumesc pen tru ideea cu mortadela, va astept sa incercati si alte retete de pe blog :)

Dă-i un răspuns lui Marius Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.