Tortul mamei cu căpșuni și cremă de unt

 Tortul mamei cu căpșuni și cremă de unt

Tortul mamei cu căpșuni și cremă de unt

Pentru mine luna mai este luna căpșunilor, în această lună prepar foarte des dulciuri cu căpșuni. Îmi plac tare mult, când eram mică toată ziua fugeam la mătușa în grădină să văd dacă s-au copt căpșunile. Le mâncam aproape verzi că doar știți și voi cum sunt copiii, nu au răbdare să se coacă fructele, la fel și cireșele, puțin înroșite de soare și gata consumate…mă bucur că îmi pot aminti cu drag de copilărie și de ce năzbâtii făceam pe la bunici. Și câte năzbâtii :).

De fiecare dată când apar căpșunile, îmi amintesc cu drag de prăjiturile simple pe care le făcea mama, tarte, torturi cu fructe și frișcă sau spuma de căpșuni, o adevărată bunătate ( mai ales că întotdeauna puneam cât mai mult zahăr în ea). Am încercat de-a lungul timpului multe rețete moștenite de la ea și dintre toate mi se pare că acest tort cu căpșuni este cel mai bun. Sunt multe rețete de torturi cu căpșuni, inclusiv la mine pe blog, însă această rețetă este una “ca pe vremuri” adică bună într-un cuvânt; blat clasic, cremă cu unt, fructe și frișcă, puțină spumă și da mult zahăr. Dar ce contează cantitatea de zahăr, toate prăjiturile din copilăria mea aveau o grămadă de zahăr, așa se făceau atunci și uite că și în zilele noastre tot astea le preferăm. Și când scriu asta mă gândesc la prăjitura kranz pe care uite că nu am încercat-o dar îi vine rândul și ei cât de curând.

Dacă tot am pomenit de rețetele din copilărie, să știți că mereu m-am întrebat: de ce oare prăjiturile erau atât de bune mai demult? Am fost tentată să cred că poate datorită faptului că nu erau atât de multe feluri și așa cum am scris erau toate foarte dulci dar mi-am dat seama că nu este așa, ingredientele fac diferența erau de o calitate net superioară celor de acum. De aceea rețetele de prăjituri din vremea copilăriei sunt cele mai bune. Cum ar fi acest tort cu cremă de unt și căpșuni, dacă o să citiți lista de ingrediente, chiar și modul de preparare totul este foarte simplu și clar atât că ouăle sunt de casă, căpșunile culese din grădină iar smântâna dulce pentru frișcă și untul de calitate superioară cumpărate de aici. Și atunci este clar că tortul acesta urcă direct pe locul întâi în clasamentul torturilor cu căpșuni de pe blogul meu.

Aș vrea să mai scriu că această rețetă de tort îi este dedicată mamei mele, o gospodină desăvârșită care avea darul de-a găti mâncăruri minunate din ingrediente atât de simple. De aceea și fotografia de prezentare este oarecum în stilul ei, simplă și deschisă.

V-aș ruga să nu schimbați nimic în rețetă, nici măcar cantitatea de zahăr pentru că o să vedeți, tortul este minunat.

Tortul mamei cu căpșuni și cremă de unt

Tortul mamei cu căpșuni și cremă de unt

Ingrediente pentru o formă cu diametrul de 24cm:

Blat:

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 6 linguri de făină
  • 1 plic zahăr vaniliat

Cremă:

  • 200g unt cu minim 80% grăsime la temperatura camerei
  • 150g zahăr pudră

Spumă de căpșuni:

  • 1 albuș de ou
  • 2 linguri de zahăr tos
  • 70g căpșuni

Sirop:

  • 150ml apă
  • 3 linguri de zahăr
  • 70g căpșuni

Mai avem nevoie de:

  • 400ml smântână dulce pentru frișcă cu grăsime minim 30%
  • 4-5 linguri de zahăr
  • 300g căpșuni
  • frunze de lămâiță sau mentă

Mod de preparare:

Pentru blat mixăm bine gălbenușurile cu zahărul tos și zahărul vaniliat până ce acesta se topește. Separat batem albușurile spuma cu un praf de sare.

Adăugăm alternativ făina și spuma de albușuri peste amestecul de gălbenușuri și amestecăm ușor peste cap astfel încât compoziția să-și păstreze volumul.

Turnăm compoziția în forma de tort unsă cu puțin ulei și tapetată cu făină și o coacem la 170g C timp de 25 de minute. Pentru mai multă siguranță facem proba cu scobitoarea.

Tortul mamei cu căpșuni și cremă de untTortul mamei cu căpșuni și cremă de unt

Lăsăm blatul să se răcească, îl răsturnăm pe o planșetă și apoi îl tăiem în două.

Pentru sirop punem într-un ibric apa, zahărul și căpșunile tăiate cubulețe și le lăsăm să fiarbă la foc mic aproximativ 5 minute. Punem siropul deoparte să se răcească.

Pentru cremă mixăm untul 2-3 minute apoi adăugăm zahărul pudră și mixăm 5-6 minute la viteză mare.

Eu am folosit zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru ca să-i dau cremei o ușoară aromă de vanilie.

Preparăm și spuma; batem albușul spumă, adăugăm zahărul și mixăm până acesta se topește apoi adăugam căpșunile zdrobite.

Smântâna pentru frișcă o mixăm cu zahărul ( atenție, smântâna trebuie să fie foarte rece și atenție la mixat să nu o transformați în unt ) și frișca obținută o păstrăm la rece.

Toate componentele fiind preparate trecem la partea cea mai frumoasă, asamblarea tortului.

Tortul mamei cu căpșuni și cremă de unt

Punem pe un platou jumătate de blat, îl însiropăm bine, apoi punem jumătate din crema de unt pe care o întindem ușor, punem jumătate din spuma de căpșuni pe care la fel o întindem ușor, iar peste spumă felii de căpșuni. Repetăm și deasupra ornăm cu frișcă, căpșuni și dacă aveți frunze de lămâiță sau mentă.

Tortul mamei cu căpșuni și cremă de untTortul mamei cu căpșuni și cremă de unt

Tortul mamei cu căpșuni și cremă de untTortul mamei cu căpșuni și cremă de unt

Punem tortul la rece minim 3 ore și apoi îl tăiem felii cu un cuțit udat în apă caldă.

Tortul mamei cu căpșuni și cremă de unt

Este delicios!

Tortul mamei cu căpșuni și cremă de unt

Observație: În rețeta originală în crema de unt se punea și un gălbenuș de ou ( probabil v-ați întrebat ce faceți cu gălbenușul rămas de la spumă) eu am renunțat la el, nu folosesc în creme gălbenușuri crude.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


4 comentarii la „Tortul mamei cu căpșuni și cremă de unt”

  1. Ai perfecta dreptate draga Amalia. Diferenta o fac ingredientele. Blat galben cel mai frumos: oul de casa. Crema de unt cea mai buna: unt de casa, sau foarte asemanatoare. Frisca: sa nu mai spun ca in Romania, nu la Cluj, ci pe linga Brasov, nu am gasit smantana grasa pentru facut frisca, doar mizeria de HuLaLa. Am cautat peste tot, si la piata, unde vin producatori particulari. S-au uitat la mine ca la o nebuna cind am intrebat de smantana pentru frisca. Chiar si in Statele Unite se gaseste smantana dulce pentru frisca. Cele mai bune produse lactate pentru torturi am gasit insa in Ecuador. Smintana atit de grasa, incit nici nu curgea. Oh, ce torturi am facut acolo!! Ce pofta mi s-a facut chiar scriind de asta. Reteta ta este una de baza, pe care o fac si rudele mele din Ardeal. Chiar cu frisca si capsuni. Si imi place foarte mult. Am incercat multe din retetele tale, si toti consumatorii erau incintati de resultate. Numai bunatati, multumesc mult pentru efort. Cu blatul tau de tort de baza si o reteta pentru crema de ciocolata de la a o doamna in virsta, gospodina neobisnuita ca mama ta, fac un fel de Dobos, pentru care numai laude am primit. Una din Colombia se baga in frigider in mijlocul noptii sa mai manince o felie in plus. Am prins-o cu zimbetul pe fata (la amindoua). Faci un lucru laudabil cu documentarea retetelor vechi, de tara, care constituie patrimoniul unui popor, si trebuiesc pastrate. Mult inainte!!!

    1. Va multumesc mult pentru aceste cuvinte frumoase, ma bucur ca am reusit sa prepar acest tort din vremea copilariei si sa mai gasesc inca ingrediente „ca pe vremuri”. Imi pare bine ca retetele mele sunt pe gustul dumneavoastra, o sa ma straduiesc sa aduc la „viata” si alte retete care faceau deliciul copilariei mele. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.