De cand au venit copiii pe lume, am inceput sa fac destul de des torturi cu fructe si in special cu mere. Reteta de tort rasturnat cu mere cred ca o stiu pe de rost, la fel si cea de tort cu crema de zahar ars, reteta aceasta este o combinatie intre cele doua adica are si mere, in plus banane, crema de zahar ars si un blat de cacao.
Acest tort se poate prepara si cu alte fructe, cum ar fi pere, gutui, prune sau il puteti prepara doar cu mere sau doar cu banane. Pentru ca este un tort cu crema de zahar ars atentie la ce forma folositi, puteti sa-l faceti si intr-o oala sau tava termorezistenta.
Personal mi s-a parut un pic cam dulce in varianta originala asa ca am redus zaharul din fiecare componenta si a iesit un tort ultra delicios, pufos si cu gust pronuntat de caramel. Se serveste cu frisca sau cu inghetata (sau fara niciuna la fel ca si noi).
Puteti sa-l preparati cu o seara inainte de a-l servi ( in fapt este recomandat sa stea minim 3-4 ore la frigider sa se insiropeze blatul) , trebuie servit rece.
Ingrediente pentru o forma rotunda de 26cm sau dreptunghiulara de 20x25cm:
- 8 linguri de zahar
- 2 mere mari si 2 banane
- 20g unt
- optional 1/2 lingurita scortisoara
Pentru crema de zahar ars:
- 500ml lapte
- 4 oua
- 1 plic zahar vaniliat
- 2 linguri de zahar
Pentru blat:
Blatul este un pandispan clasic cu cacao,
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 3 linguri de faina
- 1 lingura cu varf cacao de buna calitate
Princalzim cuptorul la 170 grade Celsius.
Merele si bananele le taiem cubulete si le calim cu unt și zahar aproximativ 5 minute apoi adaugam scortisora.
Cele 8 linguri de zahar le topim la foc mic si cu caramelul obtinut tapetam tava.
Preparam compozitia pentru crema de zahar ars: Mixam ouale cu zaharul , apoi adaugam laptele caldut.
In tava tapetata cu caramel, punem bucatele de fructe apoi turnam amestecul de lapte si oua.
Bagam forma la cuptor si lasam timp de 40 de minute.
Separat preparam blatul de pandispan; mixam ouale cu zaharul pana acesta se topeste apoi adaugam lingura cu lingura faina amestecata cu cacao , amestecand peste cap pana compozitia se omogenizeaza.
Dupa 40 de minute o turnam peste crema de zahar ars si bagam tava la cuptor inca 20 de minute.
Scoatem, lasam sa se raceasca bine si apoi rasturnam tortul peste un platou. Cum faceti asta? Punem platoul peste tava apoi rasturnati si ridicati usor tava.
Punem tortul la rece minim 3 ore apoi il servim taiat felii.
Este foarte gustos!
Rețeta încercată de Ramona Daniela Achitei
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]