Tort Pian

Compozitie: crema delicioasa de ciocolata cu nuci, blat aromat de vanilie, crema fina de lapte, blat pufos de cacao… Definitie : Tortul Pian :)). E foarte bun si e un pic de lucru la el dar important e ca nu e greu de facut doar ia ceva timp si aveti multe vase de spalat :).

Ingrediente:

Blaturi:

  • 5 oua
  • 80 g zahăr
  • 50 g nuci macinate sau alune
  • 24 g cacao
  • 80 g făină
  • 8 g praf de copt

Rulada:

  • 5 ouă
  • 100 g zahăr
  • 1 lingurita de ulei
  • 2 linguri de apă caldă
  • 80 g făină
  • 8 g de praf de copt

Crema rulada:

  • 150 g unt,
  • 100 g de ciocolata amaruie
  • 150 g nuci macinate

Crema blat:

  • 40 g amidon sau 50g faina
  • 150 g zahăr,
  • 2 plicuri zahăr vanilat,
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt

Glazura de ciocolata:

  • 100 g ciocolata amaruie
  • 20 g unt
  • 1 lingura de apă

Blaturi:

Mixam ouale intregi cu zahar timp de 10 minute pana obtinem un amestec spumos, apoi adaugam treptat faina, cacao si praful de copt amestecate. La sfarsit adaugam miezul de nuca macinat.

Coacem 2 blaturi intr-o forma de 22 cm unsa cu putina grasime si tapetata cu faina 12 minute la 180 de grade. Scoatem si lasam sa se raceasca. Eu am facut un singur blat pe care l-am taiat in doua.

Observatie:

Eu am folosit 6 oua si cantitati mai mari de compozitie dar blatul a iesit prea gros , asa ca am modificat pentru 5 oua reteta.

Rulada:

Mixam ouale intregi cu zahar timp de 10 minute pana obtinem un amestec spumos, apoi adaugam treptat uleiul, apa si faina amestecata cu praful de copt. Coacem in tava mare de la aragaz ( 40×32 cm) , la 180 de grade timp de 15 minute. Lasam sa se raceasca. In reteta scria ca se ruleaza cu ajutorul unui prosop de bucatarie, dar eu am lasat-o asa si s-a rulat apoi foarte usor.

Crema pentru rulada:
Topim ciocolata cu 100 g de unt pe baie de abur sau la microunde. Adaugam restul de unt si nucile macinate. Amestecam bine si lasam sa se raceasca.

Crema pentru blaturi:

Amestecam amidonul cu 50 ml lapte rece, iar restul de lapte il punem la foc impreuna cu zaharul. Cand este fierbinte, adaugam amestecul de amidon si amestecam rapid. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand este rece adaugam untul si mixam bine.

Acum asamblarea:

Punem un inel in jurul primului blat si punem peste jumatate din crema alba.

Rulada o taiem fasii de 3 cm. Ungem cu crema de ciocolata si nuca, apoi rulam fiecare fasie, punand-o pe urmatoarea fasie in continuare. Rulam strans si obtinem o spirala mare pe care o asezam peste blat. E mai usor sa ungeti foaia de rulada , apoi sa o taiati fasii.

Punem cealalta jumatate de crema alba si celalalt blat.Bagam la frigider 3-4 ore sau de seara pana dimineata.

Glazura:

Topim ciocolata impreuna cu untul si apa si punem peste tort.

Taiem cu un cutit inmuiat in apa fierbinte.

Reteta este preluata de aici, cu multumiri ca deobicei :)

Reteta incercata si de miremirc aici.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


30 de comentarii la „Tort Pian”

  1. amalia daca nu l-ai facut pentru valentine's numai pentru tine si sot atunci trimite si mie o feliuta virtuala ca tare bine arata.pupici

  2. Wowww !!! Chiar ca e munca nu gluma,dar merita…numai cand vad felia..hmmmm !! Super reteta,felicitari Amalia!!! Cred ca merg la frigider sa "infulec" o gura din tortul inimioara daruit azi de printul meu iubit..salutari

  3. Buna Amalia, am din nou ceva de sarbatorit, asa ca vreau sa incerc acest tort. Am citit reteta si vin cu itnrebarile: blatul de tort: trebuie sa fac 2 -deci trebuie sa inmultesc cantitatile date de tine cu 2, nu-i asa?
    Intrebarea 2: la crema pt blaturi (si am mai vazut asta si la alte prajituri), cum putem amesteca untul, daca lasam se raceasca ce am luat de pe foc? Il facem cu mixerul? Untul trebuie sa fie moale?
    Intrebarea 3 si ultima (sper ca nu am pus prea multe): bagam intii la frigider 3-4 ore si cind il scoatem, abia atunci adaugam glazura? asa inteleg din reteta, e adevarat?
    Multumesc mult de tot!

  4. Din cantitatile de mai sus se fac 2 blaturi ( eu am facut unul si l-am taiat in doua ).
    Untul se pune la temperatura camerei si se amesteca cu mixerul.
    Iar glazura da, tortul trebuie sa fie rece ca sa se poata intari rapid.
    Spor si tin pumnii !

  5. Dragelor…intr-adevar este gustos si simpatic,dar…e fff mic.m am amuzat copios cu mama cand am vazut cat este:)Initial are aspectul unei ciupercute cu 2 palarii pentru ca blatul este mai lat decat rulada si trebuie taiat.Noi nu am taiat decat partea de sus a blatului pe care am asezat o peste cea de jos si a rezultat un minunat tort cu 2 „etaje”:)):D

    1. Geta sincer din cate retete de torturi am vazut pe net , toate sunt mici :)… si eu eram oarecum dezamagita cand le incercam … cand vezi pozele arata asa de inalte si cand le incerci sunt destul de mici … sau poate ne-am obsnuit noi sa facem torturi „sanatoase” :)) .

  6. Amalia,am incercat tortul tau pian, dar nu mi-am dat seama ca tava mea de cuptor are alte dimensiuni si m-am trezit cu o rulada f inalta si mult prea mica fata de blatul de cacao,asa ca l-am decupat,dar mi-a parut rau ca mi-a placut mult cum a iesit blatul cu cacao….F. de efect a iesit pianul,dar l-as fi vrut mai insiropat, oare nu s-ar putea insiropa blaturile?

  7. Pingback: Tort Pian | miremirc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.