Tort Egiptean

Tort Egiptean
Tort Egiptean

Va marturisesc sincer ca este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am mancat vreodata. Probabil m-am saturat de mouse, granache si diplomat sau poate nu am mancat prea multe torturi :)). Reteta Tortului Egiptean este asa de simpla ca am retinut-o imediat. Precizez ca am luat-o de pe blogul palachinkablog.com, cu mici modificari.

Ingrediente pentru o foaie de tort egiptean:

  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune macinate (daca nu aveti, inlocuiti cu nuci)

Ingrediente prima crema tortului egiptean:

  • 6 galbenusuri
  • 6linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri faina sau amidon (eu am pus amidon)
  • 170 g unt nesarat
  • esenta de vanilie

Ingrediente a doua crema a tortului egiptean:

  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari (eu am pus nuca)

 

Cum preparam tortul egiptean?

Prima data facem foile. Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, intindem frumoas foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Intre timp spalam ustensilele si ne pregatim de a 2-a foaie. Repetam actiunea (in total vor fi 3 foi). Daca nu aveti hartie de copt ungeti forma cu putina grasime (asa am procedat eu).

 

Dupa ce-am facut foile ne apucam de crema pentru tort. Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon, zahar si laptele adaugat treptat. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca. Untul il mixam  intr-un castron doar cat sa se „dezmorteasca” si adaugam putin cate putin din compozitia racita. Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema tortului egiptean e gata.

 

La a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim (punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).

 

Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca (alune) zdrobit si el.
Asamblam tortul astfel: punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie, 1/3 din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.

 

Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca tortului. Taiem cu un cutit bine ascutit. Este delicios, va recomand sa-l incercati, o sa vedeti ca e un tort nemaipomenit de bun, unde mai pui si faptul ca se folosesc ingrendiente accesibile :).

Felie de tort Egiptean
Felie de tort Egiptean

Pun cateva linkuri catre fetele care au incercat aceasta reteta de tort egiptean si au postat-o pe blogurile lor, poate va sunt de ajutor explicatiile sau fotografiile.

Bucataria Paradis – Tort egiptean
Xandrinne – Tort egiptean
Judy – Tort egiptean
Deea – Tort egiptean
Explora Cuisine – Tort egiptean
Flori – Tort egiptean

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


512 comentarii la „Tort Egiptean”

  1. Amalia, felicitari pentru toate retetela minunate pe care ni le impartasesti. M-am invrednicit si eu sa fac acest tort cand a implinit baietelul meu 6 luni…a fost demential, nu a rezistat decat cateva ore. De atunci toata familia imi cere sa-l mai fac la fiecare ocazie :-) . L-am facut pana acum de vreo 5 ori, in diferite forme/ marimi.
    As avea insa o intrebare. Foile cu cat timp inainte se pot face? Trebuie sa fac tortul pt sapt viitoare dar plec in wk…as putea oare sa fac foile de joi si sa le umplu luni? Oare nu se inmoiae foile daca stau atatea zile?

    1. Cred ca se pot face din timp foile si cu siguranta o sa stea neumplute… sunt destul de uscate si pot sta in camara invelite in folie.

  2. Am preparat acest tort la aniversarea de o luna a baietelului si am delectat papilele gustative ale musafirilor.Este EXCELENT!

  3. As vrea sa fac si eu acest tot care are numai cuvinte de lauda! Insa mi-este tare frica la crema cu galbenusuri si unt..la fiecare reteta am dat-o in bara cu aceasta crema care mi se taia..Spune-mi te rog la ce tre sa fiu atenta pt a nu mi se taia!

    1. gata l-am terminat…dar am 2 intrebari…foile se vor inmuia peste noapte? iar caramelul va ramane asa tare? multumesc

      1. Se vor inmuia peste noapte cu siguranta :) si caramelul se va inmuia de la frisca. Sper sa-ti placa si astept sa-mi scrii :)

  4. buna Amalia, vad ca praf de copt nu ai pus, eu as vrea foile un pic mai grosute, oare sa pun putin praf de copt sau pur si simplu sa le fac intr o tava mai micuta ? multumesc :)

    1. Nu se pune praf de copt, eventual dublezi cantitatile pentru ca daca faci reteta asa cum e scrisa tortul iasa destul de mic la fel si foile …

  5. ok, multumesc, oricum micut vreau tortul sa iasa, suntem.numai doi :) de cativa ani tot zic ca fac tortul asta, numai nu am reusit :( acum ia venit randul :p

  6. Am facut si eu astazi acest tort….mi-a luat f mult timp…
    Am avut ceva dificultati cu foile…nu am strut cat sa le tin in cuptor…daca trebuie sa fie moi sau tari…le-am tinut cat sa fie rumenite…dar mai mult de 25 min…
    In rest rotul a fost OK…mi-au iesit ambele creme…
    Abia satept da il degust…
    Multumesc pt reteta!

  7. Salutari si complimente pentru tuate recetele,in special pentru acest tort (egiptean) lam prigatit pentru prima oara mai bine de doi ani,intre timp am preparat si alte torturi,dar acesta a ramas preferitul familiei mele.Mersi ca impartasezi recetele cu altii,succese si rializari!!!!!!!!

  8. Buna Amalia. Tin sa iti multumesc ptr. reteta acestui tort delicios. Astazi l-am facut pt a doua oara, si cu siguranta o sa se termine ff repede. Sotului meu nu-l prea incanta dulciurile , dar acest tort mi-a zis ca este irezistibil, si a mancat 2 felii de tort, una dupa alta. De fapt aproape tot tortul el l-a mancat. Iti multumesc inca odata, si succes si pe viitor, sa ne mai incanti cu asemenea retete minunte!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.