Tort diplomat

 Tort diplomat

Tortul diplomat este preferatul meu… si nu numai , reteta asta am invatat-o pe de rost, se retine foarte usor. Cred ca este primul tort care am invatat sa-l fac la fel prima data cand am lucrat cu gelatina … imi amintesc ca intr-un an de ziua mea care este in fiecare an imediat dupa sarbatori, mama a cumparat un tort diplomat exceptional! Era facut de un patiser cunoscut la vremea aceea si avea prin el bucatele de fructe exotice, lucru mai rar intalnit mai demult. De fiecare data cand il prepar ma gandesc la acel tort si sper sa fac un tort care sa aiba macar pe jumatate gustul celui din copilarie :).

Va scriu reteta si unele variante incercate de mine de-a lungul timpului.

Pentru un gust autentic si deosebit recomand sa folositi smantana naturala pentru frisca.

Ingrediente ( tort diametru 28cm):

Blat:

  • 8 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri de faina
  • 1 vf de cutit praf de copt

Se bat albusurile spuma , se adauga pe rand zaharul si se bat pana se topeste, se pun galbenusurile unul cate unul se amesteca bine cu mixerul
apoi renuntam la el si punem la treaba lingura de lemn.

Se adauga faina si praful de copt putin cat putin si se amesteca incetisor ” peste cap”. Se toarna blatul intr-o forma cu diametrul de 26-28 cm, unsa si tapetata cu faina si se coace in cuptorul preincalzit 20 de min la foc potrivit. Ca sa fiti sigure ca este copt se probeaza cu o scobitoare .

Se scoate blatul, se lasa la racit si se taie in doua.

Crema:

  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar
  • 250 ml lapte
  • 15 g gelatina 
  • 500 ml frisca
  • 100 g stafide inmuiate in rom
  • 350 g ananas bucatele

Se freaca galbenusurile cu zahar, se adauga laptele putin cate putin si se pune la fiert pe bain -marie amestecand continuu pana se ingroasa ca o smantana subtire. Se dizolva gelatina in 100 ml lapte rece si apoi se adauga la crema fierbinte. Se lasa sa se raceasca.

Cand incepe sa se ingroase se amesteca cu frisca, albusurile batute spuma, stafidele si ananasul. Rezulta o crema pufoasa si delicioasa. Puteti sa renuntati la albusuri daca doriti, depinde cum va place; cu ele crema este mai pufoasa si mai aerata, fara ele crema este mai fina.

Se pune un inel de tort in jurul blatului inferior, se insiropeaza cu putin suc din compot, se pune crema apoi blatul superior insiropat si el si se da la rece 5-6 ore sau de pe-o zi pe alta.

Pentru ornat:

  • 500 ml frisca
  • 2 plicuri intaritor
  • fructe crude sau din compot: mandarine, piersici, kiwi.
  • 1 plic gelatina transparenta dizolvata dupa instructiunile de pe plic

Se bate frisca cu intaritor si se intinde cu o spatula pe tort. Se orneaza dupa gustul fiecaruia cu fructe peste care se toarna gelatina calduta.

 

Tort diplomat

Si o  sectiune asa pe fuga…

IMG_5098

In varianta cu piscoturi in loc de blat si crema fara albusurile batute spuma.

Tort diplomat

 Observatii :

Observatii: Tortul dreptunghiular este de dimensiunile 26×36 ( fara frisca de la ornat ).

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


170 de comentarii la „Tort diplomat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.