Tort diplomat

Tortul diplomat este preferatul meu… si nu numai , reteta asta am invatat-o pe de rost, se retine foarte usor. Cred ca este primul tort care am invatat sa-l fac la fel prima data cand am lucrat cu gelatina … imi amintesc ca intr-un an de ziua mea care este imediat dupa sarbatori, mama a cumparat un tort diplomat exceptional! Era facut de un cofetar foarte cunoscut la vremea aceea în orașul de baștină si avea prin el bucatele de fructe exotice, lucru mai rar intalnit. De fiecare data cand il prepar ma gandesc la acel tort si sper sa fac un tort care sa aiba macar pe jumatate gustul celui din copilarie :).

Dupa ce l-am preparat de cateva ori si am citit si alte variante de preparare am adaugat ca ingreidient la crema coaja de portocala confiata, care ii da un gust specific , asemanator celui de pe vremuri.

Acest tort se poate prepara atat cu blat de tort cel pandispan ,( nu trebuie sa va complicati cu unul mai complex, crema este pufoasa si fina si atunci necesita un blat pe masura) sau cu piscoturi, varianta poate cel mai des intalnita si cea mai usoara.

Pentru un gust autentic si deosebit recomand ca pentru crema sa folositi smantana naturala pentru frisca.

Ingrediente ( tort diametru 28cm cu blat ):

Blat:

  • 8 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri de faina
  • 1 vf de cutit praf de copt

Se bat albusurile spuma , se adauga pe rand zaharul si se bat pana se topeste, se pun galbenusurile unul cate unul se amesteca bine cu mixerul
apoi renuntam la el si punem la treaba lingura de lemn.

Se adauga faina si praful de copt putin cat putin si se amesteca incetisor ” peste cap”. Se toarna blatul intr-o forma cu diametrul de 26-28 cm, unsa si tapetata cu faina si se coace in cuptorul preincalzit 20 de min la foc potrivit. Ca sa fiti sigure ca este copt se probeaza cu o scobitoare .

Se scoate blatul, se lasa la racit si se taie in doua sau in trei dupa preferinte.

Crema:

  • 6 oua
  • 22og zahar
  • 250 ml lapte + 100 lapte pentru hidratat gelatina
  • 20 g gelatina
  • 500 ml smantana pentru frisca minim 30% grasime
  • 100 g stafide inmuiate in rom ( optional in varianta in care nu puneti fructein crema)
  • 1 lingura cu varf coaja confiata de portocale
  • 350g fructe din compot taiate bucatele ( ananas, mandarine)

Se freaca galbenusurile cu zahar, se adauga laptele putin cate putin ( 250ml) si se pune la fiert pe bain -marie amestecand continuu pana se ingroasa ca o smantana subtire. Intre timp se dizolva gelatina in 100 ml lapte rece si apoi cand crema s-a ingrosat putin se adauga la crema fierbinte.Atentie! Luati cratita de pe foc in momentul cand adaugati gelatina, nu trebuie sa fiarba, gelatina isi pierde proprietatile daca fierbe. Adaugati si coaja de portocala confiata taiata bucatele si amestecati.

Smantana pentru frisca o mixati pana se transforma in frisca. Eu nu am mai adaugat zahar pentru ca crema de oua este suficient de dulce

Cand crema de oua a ajuns la temperatura camerei se incoporeaza in frisca, apoi se adauga stafidele si fructele taiate bucatele. Rezulta o crema pufoasa si delicioasa.

Se pune un inel de tort in jurul blatului inferior, se insiropeaza cu putin suc din compot, se pune crema apoi blatul superior insiropat si el si se da la rece 5-6 ore sau de pe-o zi pe alta.

Pentru ornat:

  • 500 ml frisca
  • 2 plicuri intaritor
  • fructe crude sau din compot: mandarine, piersici, kiwi.
  • 1 plic gelatina transparenta dizolvata dupa instructiunile de pe plic

Se bate frisca cu intaritor si se intinde cu o spatula pe tort. Se orneaza dupa gustul fiecaruia cu fructe peste care se toarna gelatina calduta.

 

Tort diplomat

Si o  sectiune de tort.

Aici in varianta cu blatul taiat in trei

Dupa cum am scris acest tort se poate face si cu piscoturi in loc de blat.

Pentru aceasta avem nevoie de 400g de piscoturi. Crema se prepara exact la fel doar pntru ornat nu se mai foloseste frisca decat 100g plus fructe taiate felii.

Varianta de asamblat cea mai cunoscuta este probabil cea cu oala in care tortul se monteaza cu capul in jos adica se pune o folie in interiorul unei oale cu diametrul corespunzator adica de 28cm apoi pe margini piscoturile unul langa altul insiropate doar pe partea care va fi in interior.

Pe fund se pun fructele taiate felii apoi crema apoi piscoturi si se inveleste totul in folie. Tortul se da la rece pana a doua zi dupa care se rastoarna pe un platou si se serveste taiat felii.

Eu il fac asa:

Pun un inel de tort pe platoul unde urmeaza sa fie tortul.

Pe margini pun folie transparenta, apoi fiecare piscot il trec cu partea cu zahar prin sucul de fructe.

Le asez frumos pe margine tinandu-le cu mana pana tapetez toata forma. Pe fund pun piscoturi insiropate pana il acopar de tot.

Pun jumatate din crema apoi fructele taiate bucatele apoi cealalta jumatate de crema. deasupra felii de fructe si pun tortul la rece.

Apoi feliez tortul cu un cuțit bine ascuțit

Acestea sunt cateva variante de tort diplomat unele sunt cu blat altele cu piscoturi depinde de dispozitie si de cat timp am avut pentru ele.

IMG_5098

 

Tort diplomat

Reteta incercata de cititoare

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


175 de comentarii la „Tort diplomat”

  1. Acesta e tortul „cu pricina”??? de care imi ziceai ca il faci?? A iesit superb!! Ce atatea flori de lapte praf, ce atatea figrine…l-ai ornat super fain, arata fresh si sanatos! Imi vine sa imi bag botul in el :D te pup si spor la trebi!

  2. Buna Amalia,as vrea sa fac acest tort de ziua fetitei mele care face 3 ani acum pe data de 12 iun.Dar am si eu o intrebare:crezi ca pot sa inlocuiesc acele albusuri crude din crema(gandul de ou crud ma cam sperie)?Pupice! :)

  3. Arata foarte bine…si se pare ca ornatul torturilor este unul din punctele tale forte!Ai imaginatie!Mie-mi cam lipseste…noroc cu blogul tau…am de unde ma inspira…

  4. Anitha ma bucur ca-ti plac retetele mele ,poti sa le incerci linistita , daca ai nevoie de sfaturi nu ezita sa-mi scrii. Te pup, sa ai o zi frumoasa !

  5. am decis ca acesta sa fie primul tort facut de mine vreodata….si am sa il fac de ziua sotului meu ca sa vada ca nu m-a luat degeaba de nevasta…..felicitari Amalia

  6. Hey Mary, ma bucur ca te-ai hotarat sa-l faci daca ai nelamuriri nu ezita sa-mi scrii , sper sa iti iasa tortul ! Te pup,sa ai o saptamana frumoasa !:)

  7. Pai e destul de simplu,te uiti in dreapta ecranului unde apare topicul Dulciuri, dai click pe titlul tortului si iti apare reteta :)

  8. Adina folosesc frisca vegetala pentru ornat ca sta mai „teapana” ( frisca este Meggle, cea cu cutie albastra) iar pentru crema frisca din smantana naturala.

  9. Draga Elena sper ca nu am scris prea tarziu raspunsul … eu nu am folosit niciodata gelatina foite dar am citit ca 6 foite = 9 g gelatina. Sper sa-ti iasa tortul pentru ca e tare bun … astept vesti de la tine , te pup !

  10. Buna Amalia, felicitari pt blogul tau minunat si pt aceast tort pe care vreau sa l fac de ziua sotului meu. Intrebarea mea e in legatura cu gelatina, se dizolva in 100 ml de apa si se pune cu toata apa in crema sau se mai reduce din apa? Poate e ciudata intrebarea dar am mai pus gelatina dizolvata in jumatate de cana de apa si a subtiat crema destul de mult, iar la tine vad ca e foarte pufoasa crema. Iti multumesc mult. Iulia.

  11. Draga Iulia multumesc pentru aprecieri esti draguta :), tortul diplomat este foarte usor de facut , daca ai dubii cu gelatinapoti pune 2-3 linguri de apa la fiecare plic, deci in total cam 9 linguri de apa. Cred ca e mai putina de 100g :)… crema e pufoasa, sunt 6 galbenusuri la 250 ml lapte … te rog sa ai mare grija cu crema , can vezi ca s-a racit o poti amesteca deja cu frisca racita. O sa se intareasca foarte repede. Mai lasi putin la rece apoi adaugi albusurile batute spuma. Iti tin pumnii, eu sambata trebuie sa fac un tort masinuta si mi-e atat de groaza , nu am mai facut niciodata :((.. te pup si numai bine. Sa-mi scrii cum ti-a iesit :).

  12. Buna Amalia, iti multumesc pt raspuns, chiar acum m am apucat de treaba. Pana acum toate bune, ma refer la blat si crema, dar problema mea e tot la gelatina :),adica atunci cand am pus gelatina in apa rece s a absorbit toata apa, asa trebuie sau e o problema cu gelatina mea? Bafta cu tortuletul tau, abia astept sa vad poezele. te pup. Iulia

  13. Iulia nu-i nicio problema , o lasi cateva minute apoi o pui in crema fierbinte ( opresti focul) si amesteci pana se dizolva de tot. Iti tin pumnii!

  14. Buna Amalia, iti multumesc pt raspuns, m am apucat de treaba chiar acum, dar mai am o intrebare legata tot de gelatina. Am dizolvat gelatina in apa, pe care a abosorbit o imediat, asa trebuie sa se intample sau e o problema cu gelatina mea si trebuie sa cumpar alta? te pup si multa bafta cu tortuletul, abia astept sa vad poze. Iulia

  15. multumesc din suflet pt rapiditatea raspunsului, m ai salvat. scuze cred ca ti am trimis doua comentarii, am crezut ca nu s a salvat. te pup Iulia

  16. Buna, Amalia, tortul meu a iesit senzational, a fost foarte apreciat de prieteni si cu siguranta il voi mai face in viitor. Iti multumesc mult pt ajutor si te astept cu noi retete. te pup. Iulia

  17. Salut Amalia, uite in loc sa incerc tortul cu mousse de ciocolata dupa cel egiptean am incercat diplomatul. Am fost putin mai egoista si nu m-am gandit la oaspetii mei ci la mine caci nu imi place ciocolata si am vrut de ziua mea tort cu frisca si fructe. Numai ca nu imi place cum coace cuptorul asta in ultimul timp si ca sa fiu sigura ca imi iese bine (aveam 30 de invitati !!!) am folosit la baza si pe lateral piscoturi inmuiate ft putin in zeama de ananas. A iesit perfect, perfect, perfect! Retetele tale sunt asa precise si usor de facut incat as vrea sa le fi avut prinse intr-o carte de bucate pe care sa o rasfoiesc mereu cand gatesc…uneori si numai pt orientare, sfaturi si lucruri practice. Iti multumesc inca o data ca te-ai straduit sa le imparti cu noi. As vrea sa imi dau silinta sa fac un cozonac pentru prietenii mei alaturi de care vom face Craciunul. In momente ca acestea, cum e Craciunul, noi care nu locuim in Romania tinem foarte mult sa organizam seara si masa de Craciun traditional. M-am uitat pe net dupa retete de cozonac cu nuca -fireste, fara cacao:) si parca tot aici as vrea sa ma intorc pentru sfaturi de la A la Z numai ca aici am gasit o singura reteta de cozonac cu acea gaura in mijloc. Te rog din suflet, ai timp pentru o reteta de cozonacul traditional?? Uhhh…ce lunga sunt. Mersi mult mult de tot si te pup dulce.

  18. Draga Cristina, e musai sa le incerci pe toate 3 :)). Sotului meu ii plac numai torturile cu fructe, cel cu mousse de ciocolata de pe blog a fost cadou pentru o prietena … multumesc mult pentru aprecieri, incerc sa fiu cat mai precisa, zilele trecute cand am facut supa cu sfecla am cautat in gunoi punga de la alimentara sa vad cate grame avea sfecla :))… bine mai sunt si retete, cele de la incepututl blogului unde cantitatile sunt aproximative :). Anul asta cred ca o sa fac si eu cozonac, am o reteta de la mama mea care nu da gres niciodata. O sa ti-o scriu cu lux de amanunte :). Te pup si sa ne "vedem" cu bine :).

  19. Vroiam sa te intreb legat de tortul acesta diplomat: are importanta gelatina?? E de preferat sa fie mai grunjoasa sau e ok si fina? Si in general o recunosti cat de tare e dupa bloom?Ok, daca-i musai e musai…pot sa zic nu?! Asa ca o sa fac toate 3 torturile :)) Dar sa sti ca imi face cu ochiul tarta cu lamaie si bezea…am si eu o reteta in genul ala dar numai cu crema de lamaie care insa nu se pune pe foc si e ft simpla de facut. Iar blatul il coc si fara fasole sau altceva tare deasupra. Si…se mai poate face cu crema de ciocolata (sotul meu zice ca e extraordinara) sau cu … nu stiu sigur cum ii zice corect: rubarbura?! Iubesc planta asta la gust…yamiii. Apoi am vazut ca ai o reteta da pomana porcului…tocmai la fix pentru ca o planuiam pt inainte de Craciun :)) si maine o sa fac reteta de orez cu ciuperci (ultima de pe blogul tau) care merge perfect cu snitele de pui si salata de salata verde cu iaurt… Astept insa si cozonacul….Te imbratisez cu mult drag si te rog, te rog frumos nu ne ocoli daca cumva ajungi prin Copenhaga!

  20. Draga Cristina sa stii ca are importanta , nu conteaza daca e grunjoasa sau foi, important e sa citesti pe plic cantitatea de lichid necesara… de exemplu eu folosesc grunjoasa, 10g de gelatina e suficienta ptr a intari 500ml de lichid. Daca vrei sa renunti la ea atunci poti sa umpli tortul cu frisca in care ai pus intaritor si mai adaugi bucatele de fructe…cat despre tarte imi plac foarte mult insa avand blogul tot timpul incerc retete noi asa ca fac tot timpul si alte dulciuri…iti multumesc mult pentru invitatie, crede-ma daca asa avea bani as vizita toata Europa, insa cine stie poate om avea vreodata :)). Te pup si astept sa-mi scrii ce-ai facut cu tortul.

  21. Doamne arata superb!Voi incerca si eu tortul dar nu cred ca voi reusi sa il decorez asa de frumos!Imi poti da un sfat cum sa il aranjez exact asa?Imi place la nebunie cum arata si ti-as fi foarte recunoscatoare.Iti multumesc

  22. Anonim e usor sa stii…imbraci tortul in frisca, o netezesti frumos apoi te ocpuupi de fructe: in centru felii de mandarine, le asezi in forma rotunda, apoi felii de kiwi si la sfarsit felii de piersici din compot. Deasupra pui gelatina transparenta pentru torturi de la Dr. Oetker ( scrie pe plic cum se prepara) . Gelatina le da un luciu frumos si nu le lasa sa se oxideze.Cred ca ultima poza ti-ar fi de folos, sper sa-ti reuseasca !

  23. In primul rand tin sa te felicit pentru retetele postate.. unele dintre ele m-au scos din impas pentru vreo ocazie cand nu stiam cu ce sa impresionez sau sa prepar…esti o adevarata bucatareasa, patisera…ce mai bravo..si multumesc in acelasi timp.Pupici si salutari din Pamplona…

  24. Draga Gabi, iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca retetele sunt pe gustul tau…incerc sa gatesc cat mai simplu dar variat, mie-mi plac legumele, branzeturile sotului carnea ( normal, nu?) asa ca sunt nevoita sa gatesc cu de toate :). Te pup si numai bine !

  25. Buna Amalia! Un An Nou plin de sanatate si de bucate savuroase cu care sa ne incanti iti doresc!!! :)

    Am si eu o intrebare legata de tortuletul tau. In urma cu cateva zile mi-am cumparat o tava de tort cu inel detasabil. Am incercat sa cladesc un tort folosind inelul, blatul punandu-l direct pe un platou. Dar intre blat si inel era o distanta destul de mare, stiu blatul isi reduce dimensiunea dupa copt. Dar atunci ce e de facut? Tu cum procedezi? Vreau neaparat sa fac tortul diplomat al tau si nu stiu cum sa fac. Tu pui inelul in jurul blatului care e direct pe farfurie sau folosesti si fundul tavii? Sigur par cazuta din nori, dar…:)
    Multumesc mult! Ana

  26. Draga Ana , ai dreptate , ramane putin loc intre blat si inel, eu il umplu cu crema :). Sa-ti spun cum procedez: pe platoul pe care ramane tortul pun doar inelul de la forma. Iau 2 bucati de folie de nylon ( sau punga rupta in doua) si "tapetez" .De ce doua, pentru ca la sfarsit, se scot mai usor, trag dintr-o parte si din alta de ele si ramane tortul pe platou. Apoi pun putin sirop chiar pe nylon, pun blatul , crema o intind bine de tot, umpland si distanta dintre blat si forma ( care e oricum f mica) si tot asa pana termin. La sfarsit acopar cu marginile ramase de folie tortul si-l pun la frigider. Apoi iau inelul, scot cu grija folia si ornez. La tortul din poze, am pus direct inelul si apoi cu un cutit rotind de jur imprejur am desfacut marginile. Nu e greu sa stii. Sper ca am explicat pe intelesul tau :). Sa-mi scrii daca ceva nu ai inteles.

  27. Draga Amalia, am facut tortul pt ziua de nastere a baietelului meu si desi nu sunt deloc o experta in torturi:), mi-a iesit bun si ff frumos. Am ascultat sfaturile tale cu cercul si bune au fost!:)Am fost multumita de rezultat. Crema n-a reusit atat de fina cum as fi vrut, cred ca gelatina n-a fost ok sau am gresit ceva cu ea, am folosit o gelatina americana care cerea apa adusa la punctul de fierbere. Crema a iesit buna, dar cu usoare gogoloate mici:). N-am mai lucrat cu gelatina niciodata, iar aici n-am gasit gelatina romaneasca. Un alt aspect e ca crema ar fi mers un pic mai dulce, am respectat reteta ta intocmai. Pe viitor voi mari usor cantitatea de zahar. Oricum, tortul mi-a fost laudat, copilasul meu a avut un tortulet dragut de ziua lui, asa ca iti multumesc mult!:)
    Fiind ardeleanca, iti citesc cu mare drag postarile tale cu retete ardelenesti, sa stii asta.:)

    Mult spor la toate,
    Ana

  28. Draga Ana, eu cred ca gelatina nu s-a dizolvat complet si de aceea a ramas crema asa…altadata cand adaugi gelatina la un lichid fierbinte, amesteca si apoi scoate lingura, o intorci cu spatele si te uiti… daca sunt granule mici inseamna ca inca nu s-a dizolvat… oricum important e ca s-a intarit , era mai rau dc ramanea crema moale :). Zahar desigur ca poti adauga daca nu ti s-a parut asa dulce crema. Ma bucur mult ca ti-a iesit tortul, de acum o sa vezi ca merge usor odata incercat primul , restul torturilor cu gelatina sunt variatiuni pe aceeasi tema :)). Te pup si la multi ani baietelului tau, sa creasca mare si sanatos!

  29. desi sunt o gospodina amatoare si fooarte neindemanatica,am incercat tortul dupa reteta ta si nu a fost asa de greu…surpriza mi a si iesi!! o sa incerc cat mai multe retete poate voi deveni si eu o buna gospodina..te pup si la cat mai multe retete..adriana

  30. Buna Amalia

    Vreau sa te felitit pentru retetele tale , sunt extraordinare . As vrea sa fac si eu un tort diplomat pentru ziua sotului meu iar intrebarea mea ii: pentru crema, albusurile trebuie batute spuma cu zahar sau fara? are vreo importanta?

    multumesc mult

  31. Amalia, mi-o iesit un tort perfect…ca si la cofetarie…nu imi vine sa cred. mersi mult pentru indicatii
    Acuma ma gandesc care sa il aleg pentru Pasti.

    mersi

  32. Buna Amalia! Vreau sa fac un tort diplomat si in interior vreau sa pun capsuni, deasupra un strat de jeleu de capsuni si decorat cu capsuni;))

    Ce fructe ar mai merge in interior? Multumesc.

  33. Cred ca ar merge bucatele de ananas :). Ma gandesc sa nu combini mai multe fructe deoarece se pierde aroma .

  34. buna :)as vrea sa te intreb ceva..
    Crema se face pe baie de aburi?sau cum? Si daca blatul este din doua capace nu este prea multa crema?poate sa fie si din 3 capace? astept raspuns..este foarte important deoarece am ales sa fac reteta ta pentru ca nu mi s-a parut grea..si trebuie sa o fac inainte de un examen unde trebuie sa duc acest tort…si sper sa-mi iasa crema!

  35. Crema se face pe baie de aburi ( bain-marie), blatul il poti taia in 2 sau 3 . Crema iasa destul de multa insa este foarte usoara ( cu lapte si frisca ) la diplomat asa trebuie sa fie ( multa ). O poti amesteca cu lingura de lemn. Bafta la examen, astept sa-mi scrii daca ti-a iesit tortul si daca ai luat examenul ! :).

  36. buna,am tot cautat reteta de un tort bun si rafinat de dipomat. sunt casatorita si sotul meu rar mananca ceva dulce. dar cand am facut tortul asta, vreau sa zic…super bun. mai ales ca eu…am mai si scris pe el with love:)) cred ca a iesit mai bun ca cel din poza ;) felicitari amalia!

  37. felicitari pt aceasta reteta ce pare usor de facut si sper sa-mi si iasa k e primul tort pe care il fac, dar spune-mi te rog tu cum prepari frisca din smantana naturala, k eu am mai facut o data frisca din smantana naturala si a iesit cam moale!

  38. Dulcik tin smantana la rece apoi pun putin intaritor si o bat la viteza maxima ( cu mixerul). Important e sa fie rece. Sa nu te astepti sa iasa ca si cea vegetala care este mult mai tare . Daca vrei poti face asa: fa crema cu frisca naturala si orneaza cu frisca vegetala :). Tin pumnii , sper sa-ti iasa !

  39. am facut tortul si a iesit f bun, doar k trebuia cred sa pun un pic de zahar in frisca de la ornat, nu iam pu k mi-a fost frica sa nu se inmoaie, si fata de al tau a iesit cam galben k am folosit oua de tara. Dar este foarte bun, sotului ia placut la nebunie.

  40. Buna Amalia daca ma poti ajuta,am gasit printre retetele tale o reteta de crema de tort cu fineti,dar acum nu o mai gasesc,vreau sa-l fac de revelion pentru ca acum de Craciun fac diplomat,te rog poate imi spui tu unde sa caut,multumesc,eu am sa mai caut oricum esti guardata la favorit,te pup ,

  41. draga mea Amalia, ieri a venit mama in vizita pe la mine ,si azi ne,am apucat de acest tort minunat. abia atept sa,l mananc:D. multumesc pt aceste retete minunate.

  42. Buna Amalia,am 2 intrebari:1.Cu ce se poate insiropa blatul daca pun ananas proaspat?2.Pot pune stafidele fara sa le inmoi in rom?sau sa le inmoi in altceva…:)

    Multumesc!

  43. Poti face un sirop din 150 ml apa , 3 linguri de zahar… stafidele poti sa le pui si asa sau sa le lasi sa se inmoaie in putina apa.

  44. Buna Amalia!
    Vreau sa fac tortul dupa reteta ta de mai sus pentru Craciun, si am si eu o mica intrebare. Pentru crema, crezi ca pot folosi frisca lichida (Hulala) in locul celei din smantana pe care o folosesti tu?
    Iti multumesc!
    Sarbatori fericite!

  45. Buna Amalia!
    Sa stii ca a iesit extraordinar tortul! :D
    Apreciez raspunsul si urarile, iti multumesc foarte mult si iti doresc si tie, numai bine in noul an!

  46. mie mi-a iesit un tort de tot rahatu cu reteta asta, eu stiu ca se face umplutura doar cu frisca, gelatina si fructe nu si cu porcaria aia de crema din galbenusuri pt ca numai mi-a stricat-o…si crema din interior s-a facut ca branza nu cum spui tu ca iasa o crema pufoasa si gustoasa! nici macar pufoasa nu e…nu o sa mai fac tortul din retata ta!

    1. Draga Andreea, daca tuturor celor care au incercat aceasta reteta le-a iesit un tort minunat iar tie nu ti-a iesit nimic asta denota faptul ca nu te pricepi deloc la bucatarie si mai bine mai iei niste lectii. Si in loc sa acuzi mai bine multumeste celor care au bunatatea sa posteze retetele lor pentru publicul larg.

    2. Eu sant mecanic si nu am mai facut niciodata prajituri
      si am facut acest tort pentru onomastica fiului meu implineste 3 ani
      si vreau sa-i multumesc Amaliei pt ca a iesit extraordinar
      si am sa mai fac retete de aici
      si forte bine explicate
      un salut

  47. imi plake si mie tortul si reteta si tot imi plake la el cred ca am sa fak si yo cu mama……Mi sa facut si pofta dejacred ca am sal fac cat mai devreme se poate

  48. Este super reteta asta ! Am sa o fac si eu ,sper sa-mi iasa ok.am mai facut diplomat si mi-a iesit dar nu mai am reteta si am tot cautat o reteta pe net si asta imi place .ma gandeam sa o fac de vineri , am nevoie de ea pe duminia de ziua bunicii nu cred ca ar fi o problema . eventual as ornao doar duminica. tu ce zici Amalia? oricum mersi pentru toate bunatatile pe are le imparti cu noi. esti printre favoritele mele. Aproape zilnic fur cate ceva de pe la tine.Multumesc!

  49. as vrea sa te mai intreb ceva…eu as vrea sa fac un tort mare, cam de 2 ori mai mare ca si diplomatul 2 care il ai in poza,daca as dubla cantitatile din tot crezi ca mi ar fi de ajuns?m am gandit sa fac 2 blaturi mari si le unesc .Asa mi-ar iesi un tort mai mare pentru ca avem mai multi invitati? tu ce zici de cantitati?sau da mi o alta idee mssssssssss

    1. Poti dubla cantitatile, cel din poza are cam 3kg … pai fa+l intr+o tava dreptunghiulara ca de exemplu cea de la aragaz care este suficient de mare. ma bucur ca retetele sunt pe gustul tau sa stii ca tortul diplomat se numara printre favoritele mele :0. te pup si sa-mi scrii cum ti-a iesit!

  50. Buna Amalia! Voiam sa-ti scriu rezultatul meu la tort, care a fost unul foarte bun, precum si apreciarile celor care l-au vazut si au si mancat din el. iti multumesc pentru tot :-*te pup

  51. Buna , Amalia ! Spune-mi te rog unde gasesc intaritor pt. frisca ? De asemenea as dori sa stiu daca gelatina transparenta este diferita de gelatina Dr.Oetker pe care am cumparat-o deja pt.crema tort. Diplomat si daca difera , unde o gasesc ? Am vazut in magazin intaritor pentru branza. Este bun acela ? Te pup , Silvia

  52. Iti multumesc pentru ca mi-ai raspuns si m-ai indrumat! Tin sa-ti spun ca blatul de tort (reteta ta) este cel pe care il prepar frecvent, de asemenea dupa reteta ta fac „Alba ca Zapada” care a devenit „Prajitura casei”si multe alte retete ale tale sunt deosebite. Spune-mi te rog , bomboane fondante cu nuci nu stii sa faci ?

  53. ce sa zic reteta e mortala super bun tortu mio iesit multumesc pt reteta lam facut de ziua sotului meu a iesit super bun so minunat tuata lumia

  54. Buna,sint noua pe aici.vreau sa fac acest tort peste o saptamina de ziua mea,dar am si eu o intrebare:cum e asta cu turnatul gelatinei la urma ca eu nu am inteles,asa pur si simplu o dizolv dupa instructiune si o torn sau cum?

  55. multumesc mult de aceasta reteta,ieri au ramas multumiti toti invitatii de la ziua mea de asa bunatate,doar ca eu am dublat ingredientele caci l-am facut mai mare,dar ffffffoarte bun,multumesc frumos de asa reteta

  56. Buna seara stimata d-na Amalia!Ma bucur sa gasesc,dupa lungi cautari un tort -diplomat fara piscoturi,am studiat blogul dvs,m-a impresionat munca facuta in slujba comunitatii ingrate uneori…..din pacate…..o munca solicitanta si deloc usoara,in ciuda varstei(banuiesc ca sunteti o tanara mamica si gospodina),varsta la care jumatate din cunostintele mele feminine nu stiu sa faca o supa:(((((,nu-mi ramane decat sa va felicit si sa va spun doar atat:NU PUNETI LA SUFLET VORBELE UNOR NEMULTUMITI….NICI PE DUMNEZEU NU-L IUBESTE TOATA LUMEA,NU VA POATE IUBI NICI PE DVS TOT POPORUL ASTA NASCUT CARCOTAS…:))))O zi faina,succes!!!

    1. :) ei ce sa fac, cateodata ma necajesc ca om sunt si eu mai ales ca imi dau silinta ca retetele sa iasa bine… problema mea e lipsa de timp si poate uneori nu explic asa de bine sau mai omit unele explicatii…dar se remediaza pe parcurs. Multumesc mult pentru incurajari :)

  57. acuma fac si eu acest tort am facut crema si a esit foarte moale si am puso la frigider ore se mai intareste sau pot so arunc.Ce sfat imi dai?

    1. Mai asteapta sa vezi daca se intareste, daca nu e pacat sa o arunci o poti pune in cupe si sa o servesti cu piscoturi… probabil ai gresit la gelatina…

    1. Cand lam terminat si am vz ce mare a ieşit imi făceam grijă că nu se vă mânca dar a 2 a zi mai erau doar 3 felii,a fost ffff bun delicios .mulţumesc Amalia inca o dată si cred că teai plic de cate ori tiam mulţumit dar meriti aceste mulţumiri pt că mai inspirat si mai ajutat sa fac lucruri nemaipomenite.

  58. Tin sa te anunt ca mi-a iesit tortul,mai ales crema,eu nu stiu cum la acea doamna nu i-a iesit…,am o cina cu prieteni spanioli vineri seara si o sa-l duc sa vedem daca le place.Pupici.

  59. Buna Amalia,

    m-am bucurat ff mult ca am gasit sit-ul acesta al tau…maine fetita mea cea mica va face 5 anisori,asa ca mi-am zis sa incerc acest tort diplomat…arata atat de bine si cred ca va fi si gustos…,inca il am in frigider,in cateva ore voi vedea ce a iesit :):), o sa te anunt cum a iesit…

  60. Foarte bun! L-am facut ieri, fara blat pentru ca ne place doar crema. A iesit perfect!
    Este foarte gustos si daca il faceti cu oua de cumparat iese exact ca la cofetarie ca si aspect.
    Te pup Amalia si numai bine!

  61. E vreo problema daca am sa folosesc un blat cumparat? , pentru ca mie nu prea imi merge cuptorul. tava imi sta inclianat spre usa si-mi arde mai tare pe partea dreapta.

  62. Buna seara citesc de foarte multa vreme blogul tau si am incercat foarte multe retete de la tine care sunt super .Acum am terminat de facut tortul si a iesit super cu enorm de multa crema ,exact pe gustul sotului care e mai rau ca un copil mic in privinta dulciurilor.Felicitari pentru acest blog si multumim de retete.

  63. Amalia vreau sa te intreb referitor la torturile diplomat pe care le faci am observat ca adaugi la creme albusuri batute spuma impreuna cu frisca, si as vrea sa stiu daca se poate renunta la aceste albusuri si daca pot adauga doar frisca ptr ca nu imi plac oualele nepreparate termic.

  64. Am gasit reteta asta si mai placut foarte mult! Mam apucat de ea si din pacate mi sa taiat crema :((( cred k am lasat „sosu” ala gu galbenus si zahar si gelatina prea mult, si sa intarit prea tare!
    cum pot sa o mai slavez? poate poti sa ma ajuti cu asta :(

  65. reteta e perfecta!am mai incercat cu alte retete insa nu prea imi ieseau cum vroiam eu.in schimb reteta ta e PERFECTA!a iesit extraordinar de bun.au innebunit spaniolii cand au probat din tort.ma bucur enorm ca am dat de pagina ta.am salvat-o si o voi face mereu!

  66. Buna Amalia…..am incercat si eu reteta ta de mai multe ori…..la inceput mi a iesit foarte bun si de at sotul meu imi zice mereu ca vrea sa i mai fac pt ca i a placut foarte mult….dar ultimul pe care l am facut nu mi a iesit asa bun….s a inmuiat crema si incepea sa curga dintre blaturi….nu mi pot da seama de ce pt k eu am urmat cu strictete reteta ta…se poate oare sa nu fie prea rece in frigider sau pt k l am insiropat prea tare blatul?

  67. vreau sa zic ca inainte sa pun crema intre blaturi era foarte pufoasa si apoi s a inmuiat ….nu mi pot da seama de ce…..:(

  68. vai de capu tau cu tortu tau asa arata un diplomat plin de frisca ce plm vrei sa dea lumea in diabet thoamne lol copchila MAI INVATA SA GATESTI PAREREA MEA

  69. Buna, Amalia!
    Vreau sa iti multumesc pt reteta, am facut deja acest tort extrem de gustos. Am incercat pt prima data aceasta reteta (e tortul preferat al sotului meu), credeam ca e mai pretentios, mai greu de facut, dar reteta ta e una chiar simpla, mai pe scurt e pe placul meu, mi-a dat curaj sa incerc si a iesit ceva delicios.
    O zi superba!

    1. Ma bucur ca ti-a placut :)… desi e destul de veche reteta, eu o repet ori de cate ori am ocazia, se face foarte usor :)

  70. Am făcut pentru a doua oară această rețetă, la distanță de 1 an între ele (l-am făcut doar de ziua soțului) și a ieșit de fiecare dată minunat! Am sărit peste stafidele din crema, dar le-am inlocuit cu o cutie de mandarine din compot! De fiecare dată toată lumea a fost mulțumită și plăcut impresionată de această minunăție (nu le venea a crede că este home-made).
    Chiar acum fac un soufle de zucchini cu o rețetă de-a ta!
    Te pup! Și tine-o tot așa! Până acum cred că am încercat peste 20 din rețetele tale și toate au ieșit minunat!

        1. Sigur ai folosit corect gelatina? Si frisca trebuie sa fie batuta, adica smantana pentru frisca o mixezi pana devine frisca. E imposibil sa nu-ti iasa. Te rog sa-mi scrii in amanunt ( daca ai timp ) cum ai procedat si sa vedem ce s-a intamplat.

  71. Arata incredibil… Tocmai ce l-am terminat de decorat.. Maine o sa îl si gustam:d multumesc frumos pentru reteta si explicatiile detaliate! Un an nou fericit! <3

  72. Off Amalia, tine-mi pumnii…primul meu diplomat a fost o reusita (o reteta de la mama), insa urmatoarele 3..un esec- aprox. aceeasi reteta veche (undeva greseam cu gelatina), mult timp nu am facut de teama, recent am gasit reteta ta, si cum retetele tale mi-au iesit toate, am hotarat sa il incerc pentru inca o data, maine dimineata vad rezultatul.., daca imi iese iti inramez reteta :)

    1. Nu-i nicio problema, crema e mai cremoasa :)…gelatina poti folosi de care vrei doar sa fie alimentara nu cea pentru decor:)

  73. tortul nu mi-a iesit ,de fapt la-m aruncat va trebui sa gasesti o metoda pentru gelatina ca cu cele 3 plicuri nu functioneaza ,crema e prea muale .

    1. Alina sigur ai folosit corect gelatina? 10g de gelatina ar trebui sa fie suficiente pentru 500ml lichid…in reteta e chiar mai mult decat suficienta. Imi pare tare rau ca nu ti-a reusit tortul. Ai asteptat sa se intareasca crema?

  74. Ține-mi pumnii,imediat ma apuc de rețeta,sper sa îmi iasă. Felicitări pentru modul în care ai explicat rețeta,din câte am găsit a ta mi se pare cea mai explicita, corect relatată!

    1. Frisca vegetala am folosit dar acum sau ma rog de cativa ani folosesc smantana dulce pentru crema si frisca vegetala pentru ornat.

  75. Buna Amalia, azi am sa incerc si eu tortul diplomat, dar eu am o problema cu ornatul nu-mi iese cum vreau eu, imi place cum le ornezi tu, am sa-ti comentez.

  76. Buna Amalia….de cand am descoperit reteta ta pt diplomat il fac mereu pt ca sotului meu ii place foarte mult…prima data nu mi-a iesit crema,s-a taiat,dar am renuntat sa adaug albusurile in crema si acum imi iese BETON de buna…

  77. amalia…AJUTOR te rog..sunt 100 ml pt gelatina…inteleg asta..dar la ingredientele pt crema sunt in total 250 ml lapte..deci..inmuiem gelatina in 100ml si restul 150 punem pe bain marie cu zaharul si galbenusurile??????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.