Tort diplomat "tigrat"

Tortul acesta l-am facut pentru prietena si colega mea Laura. A fost „devorat” ca sa fiu in ton cu titlul :)). Daca ei ii place vanilia si ciocolata , m-am gandit sa le combin ca sa fie satisfactia maxima :). Scriu reteta , poate o cunoasteti cred ca este tortul cel mai simplu de facut si poate cel mai cunoscut.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 12 linguri de zahar
  • 12 linguri de faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 3 linguri apaPentru insiropat:
  • 1 lingura zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 150 ml apa

Pentru crema:

  • 500 ml frisca ( smantana dulce pentru frisca)
  • 6 oua
  • 20g gelatina
  • 150g zahar daca folositi frisca indulcita, daca nu 200g zahar
  • 200g ciocolata amaruie
  • 400 ml lapte

Prima data facem blatul. Batem albusurile spuma tare, adaugam rand pe rand zaharul si mixam bine pana acesta se topeste. Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, amestecand dupa fiecare. Scoatem mixerul din functiune , folosim lingura de lemn si adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt. Coacem blatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( dimensiuni aproximative 36×38), timp de 15 minute la foc potrivit. Pentru mai multa siguranta facem testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un fund de lemn, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem in doua. Eu am facut 2 blaturi, am impartit compozitia in doua, am copt un blat si apoi din cealalta jumatate celalalt blat.

Puteti sa faceti orice tip de blat sau sa folositi piscoturi.

Pentru sirop amestecam ingredientele , le punem sa fiarba cateva minute apoi lasam la racit.

Crema:

Galbenusurile se freaca cu zaharul si apoi se adauga treptat laptele. Punem craticioara pe baie de abur si amestecam pana se ingroasa. Apoi adaugam gelatina dizolvata in apa rece. Amestecam pana se dizolva complet in lichidul fierbinte.

In poza de mai jos se vad granulele nedizolvate. M-am gandit sa fotografiez pentru fetele care inca nu au facut creme cu gelatina. Deci , nu asa ! :)) Amestecati pana se dizolva gelatina altfel crema o sa fie cu granule prin ea .

Dupa ce s-a dizolvat gelatina, impartim compozitia in doua si in prima jumatate adaugam 200g de ciocolata .

Amestecam pana se dizolva si lasam deoparte. Batem albusurile spuma, asezam blatul in tava , il inconjuram cu un cadru metalic. Insiropam blatul apoi batem frisca. Verificam crema si daca este calduta o punem ( prima parte de crema) intr-un vas si adaugam treptat jumatate din cantitatea de frisca. Mixam mereu , la sfarsit adaugam jumatate din cantitatea de spuma. Adaugam cateva picaturi de esenta de vanilie. Asta e crema de vanilie. Daca nu agreati ideea de albusuri crude in crema puteti renunta la ele si le folositi la altceva.

Pentru crema de ciocolata procedam la fel. Punem crema calduta intr-un vas mai mare si adaugam treptat restul de frisca si spuma de ou. Mixam bine.

Ca regula generala trebuie sa lucrati destul de repede, crema trebuie sa fie moale .

Si iata cum realizam aspectul tigrat :).

Punem un polonic ( sau o lingura mai adanca) de crema alba in mijlocul blatului insiropat. Apoi peste crema alba o lingura de crema de ciocolata. Repetam pana se termina cremele. Nu apasati, crema se va revarsa spre margini singura. Cel mai indicat este sa faceti tortul rotund , la mine a fost putin mai greu.

Acoperim cu celalalt blat, insiropam si bagam la rece 3-4 ore.

Ornam cu frisca sau cu glazura. Eu am facut floricele de ciocolata de diferite dimensiuni. Punem ciocolata rupta bucatele intr-o pungulita. Scufundam pungulita intr-un vas cu apa calda aflat pe foc si tinem pana se topeste ciocolata. Spargem la un capat si apoi desenam modele pe o foaie de copt. Bagam la frigider cateva minute.

Imagine mai de aproape

Sper sa-l incercati e excelent… daca nu v-am convins eu atunci sper ca va convinge Laura :))

Tortul in varianta rotunda preparat deziua mamei mele.

In varianta cu piscoturi:

 

 

Si o fotografie cu o felie din tortul facut de Cristina ( o cititoare a blogului) .

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


51 de comentarii la „Tort diplomat "tigrat"”

  1. Amalia, e o nebunie ce ai facut!!!! Sunt convinsa ca a iesit minunat de gustos dar aspectul m-a dat gata!!! Pentru floricelele de ciocolata si tot decorul meriti premiul I + coronita!!!

  2. Amalia te asteapta ceva frumos pe blogul meu. Chiar daca nu le dai mai departe mi-ar face mare placere sa vad ca le-ai ridicat. O zi frumoasa, Cori

  3. Buna ziua,

    Ai un blog foarte frumos si interesant. Am si eu un blog tot asa din domeniu si ma gandeam ca am putea sa ne ajutam reciproc cu un link exchange pentru o mai buna pozitionare in google.
    http://reteteculinare.me

    Multumesc pentru timpul acordat si astept raspunsul tau,

    O zi buna!
    Claudia Morar

  4. buna amalia.ma incumet sa -ti scriu…in sfarsit!!! vreau sa-ti spun ca esti extraordinara.iti multumesc pt toate retetele postate aici.Saptamana trecuta am facut tortul asta si mi-a iesit foarte bun.urmeaza sa fac si tortul egiptean,sper sa-mi iasa la fel de bine.te pup pa pa

  5. Buna Amalia,

    Azi am facut tortul diplomat digrat si a iesit tare bun.M-am speriat un pic la crema,iesise un pic mai moale…dar apoi stand la frigider s-a facut asa cum trebuia.Blatul mi-a iesit foarte bine…iar dupa ce l-am insiropat si l-am pus in frigider parca mai crescuse un pic:)) s-a facut asa mai pufos…am facut cateva poze dar nu stiu cum sa le postez…

  6. Buna
    De ziua mea (24 martie) i-am cerut mamei sa imi faca acest tort dar nu ne- iesit :(. Ce s-a intamplat? Nu am avut cratita rotunda detasabila iar crema a curs f tare pe langa si ca sa salvam dezatsrul am intins-o peste blat. Nu am mai facut frisca pentru ca crema se intarise frumos peste blat si am zis sa lasam asa. Crema este cea mai buna crema pe care am mancat-o vreodata dar blatul a iesit atat de mare, cam de doua ori mai mare era fiecare portiune de blat fata de portiunea cu crema. Oricum eu iti multumesc ca postezi retete atat de interesante si am sa urmaresc si alte idei, poate unul va iesi cum trebuie. Cu siguranta vom mai incerca tort diplomat tigrat.

  7. Draga Gabi, poate trebuia sa lasi crema sa se intareasca putin inainte de-a o turna peste blat… blatul zici ca a iesit mare, poate trebuia sa folosesti o forma mai mare sau sa reduci cantitatile… hai ca pana la urma daca ti-a placut nu a fost asa un dezastru :).

  8. Imi place foarte mult aceasta versiune a diplomatului, iar decorul este reusit si usor de realizat. Felicitari!! O voi incerca in week-end.

  9. Draga Amalia,
    Am incercat foarte multe retete de pe blogul tau si toate mi-au iesit delicioase…de la torturi, la foietaje unde nu am modificat nici un pic reteta pana la alte reţete, unde am improvizat si in funcţtie de ce am avut prin frigider.
    Mi-au reusit absolut toate reţetele, pentru ca sunt explicate pe indelete si mai important ne ajuta si fotografiile.
    Să ai în continuare un blog la fel de GUSTOS !!!

  10. Retetele tale par delicioase,insa am o intrebare:cremele ar iesi bine si fara spuma de albusuri(de ex aceasta crema) deoarece eu nu consum oua crude ?

    1. Sigur ca da Sorana , mult mai bune eu adaug albusul spuma sa nu-l arunc si ca sa iasa mai multa crema :).

  11. Amalia draga te urmaresc de foarte multa dar nu ti-am scris pana acuma…dintre toate retele tale cel mai des fac minipizza de care s-au indragostit toti mofturosii familiei :)
    Am nevoie de o parere de-a ta…..am planuit sa fac tortuletul asta de ziua fiicei mele dar il vreau rotund si ma intreb daca stric foarte tare reteta in cazul in care folosesc blat gata cumparat :D
    Astept rasp tau…..multumesc!

  12. Buna sunt claudia si vreau sa te rog daca vrei sami dai si mie o reteta de diplomat care nu se inmoaie ca eu am respectat tot dar nustiu de ce se inmoaie eu stau in sicilia si gelatina ie foite nu praf te rog mult ca ador sa fac torturi as face toata ziua ast. Raspuns multumesc.

  13. felicitari pt blog!! am facut tortul egiptean…cel mai bun tort mancat vreodata! vreau sa-l fac pe cel tigrat si am vazut ca la cel rotund ai facut blat de cacao…cata ai pus? ai mai renuntat la faina si ai pus cacao? deasupra ai pus visine si jeleu? mi- a placut mult in varianta rotunda. Astept un raspuns…multumesc

    1. Am pus in loc de o lingura de faina una de cacao…blatul este simplu de pandispan. Deasupra am pus visine din compot si sucul ramas l-am amestecat cu gelatina decore rosie Dr. Oetker.

  14. am facut tortul…a iesit super!! foarte aspectuos si gustos…am pus deasupra visine din compot si jeleu…a iesit perfect. multumesc:)

  15. Am incercat sa fac tortul tigrat dar crema albà nu mi-a iesit. S-a tàiat ca maioneza,in momentul in care adaug frisca si spuma de ou. De ce? Cat de groasà trebuie sà fie compozitia din gàlbenusuri+zahàr+lapte, cand o iei de pe baia de aburi? Si cand adaugi frisca si spuma amesteci cu mixerul sau cu o lingurà de lemn?

    1. Cam ca si o smantana subtire… trebuie sa fie caldut, aproape rece cand pui frisca. Amesteci cu o lingura de lemn pentru ca sa ramana pufoasa crema.

  16. Foarte greu de facut ac tårt.Am pus gelatina 20gr sper sa se inchege.Apoi am uitat sa pun laptele in oua. Oare a sa iasa?? nu cred ca va iesii :(((

    1. Pai ce sa zic, trebuie sa citesti reteta cu atentie, sa o intelegi si apoi sa o pui in aplicare… eu sper ca ti-a iesit!

  17. asta a fost primul meu tort diplomat :) nu mai facusem niciodata crema diplomat da m am apucat cu curaj de el, am urmat strict reteta, mi am pus barbatu la batut de frisca :)) si a iesit genial !! adevarul e ca nici eu un ma asteptam sa mi iasa asa fain, neavand experienta :) era ziua mea si am dus la lucru júmate din el, le-a picat la toti fata cand l au vazut, mai ales ca spaniolii astia un asa de priceputi (unii) :)) multumesc mult :) ti as arata poza da nu stiu cum :P

    1. Este aceeasi reteta doar ca la blat am pus in loc de o lingura de faina, o lingura de cacao. In rest la fel, forma de tort de diametrul de 28cm

  18. Buna Amalia, am facut tortul acesta acum cativa ani si mi a placut mult…. cum a trecut f mult timp acum ma tem ca nu mi va iesi… imi spui te rog, daca folosesc frisca neindulcita cat zahar ar trebui sa pun la crema? ms mult :*

  19. ok, mersi :) a si inca ceva am uitat sa te intreb mai sus…. tortul asta dupa ce il tin cateva ore la rece sa se intareasca bine crema, crezi ca are ceva daca il las apoi peste noapte intr o camera rece? si apoi il trimit la 100 de km…. la pachet :)

  20. :))) am mai transportat asa :)) pun aerul conditionat in masina sa bata pe el si nu are nimic :)) numa intreg sa ajunga :)) ms mult pt raspunsuri :*

Dă-i un răspuns lui Nadia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.