Tort cu visine sau cirese

Un tort pe care l-am ochit nu demult si mi-am propus sa-l incerc cu visine pentru ca imi plac foarte mult si acum este sezonul lor. Ce-a iesit… o bunatate de tort !

Ingrediente:

  • 1 pachet aluat foietaj congelat ( de preferinta ar fi de 500g dar eu nu am gasit decat de 800g. Este vorba de pachetul cu 2 foi )
  • 1,2 kg visine sau cirese
  • zahar pudra

Pentru crema:

  • 1l lapte
  • 3 plicuri budinca de vanilie
  • 200g zahar ( pentru ca am folosit visine am pus 250g )
  • 1 zahar vaniliat cu aroma bourbon
  • 500ml smantana pentru frisca
  • 15g gelatina alimentara

1. Spalam visinele, le desfacem de samburi si le lasam sa se scurga.

2. Aluatul il lasam sa se dezghete la temperatura camerei.

Incingem cuptorul la 190g C.

Luam prima foaie de aluat si o intindem cu sucitorul pana obtinem un patrat de 40x40cm.

Apoi o taiem in 5 fasii de 8cm latime ( 5×8=40).

Pe fiecare fasie punem visine si apoi rulam usor ( ne putem ajuta de putina faina). Daca folositi visine proaspete ar fi bine sa le dati inainte prin zahar pudra. Eu nu am citit atent reteta si am presarat deasupra lor :).

O rulam in forma de spirala. Procedam la fel si cu celelalte fasii si le rulam una in continuarea celeilalte pana obtinem o spirala. De fiecare data la capete strangem usor sa nu iasa visinele.

Diametrul spiralei ar trebui sa fie de 26cm.

Coacem pana se rumeneste ( aprox. 20min) si apoi o lasam sa se raceasca complet.

Procedam la fel si cu cealalta parte de aluat.

Rezulta 2 spirale :).

3. Pentru crema punem la fiert 700ml lapte cu zaharul si zaharul vaniliat. In restul de 300ml dizolvam praful de budinca.

Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece.

Cand laptele cu zaharul este fierbinte adaugam amestecul de budinca si lapte rece si amestecam mereu pana se ingroasa. Cand s-a ingrosat budinca oprim focul si adaugam gelatina. Amestecam bine pana se dizolva si lasam sa se raceasca amestecand din cand in cand cu un tel.

Smantana pentru frisca o batem bine si o punem la rece pana se raceste si budinca.

Apoi adaugam peste frisca budinca si amestecam usor.

4. Desfacem cu un cutit prima spirala de pe hartia de copt ( atentie trebuie sa fie rece) si o punem pe un platou.

Punem in jurul ei un inel de tort. Eu am folosit un inel de la forma de 26 cm insa l-am lasat desfacut pentru ca spirala avrea 26cm si un pic. Daca nu aveti inel reglabil atunci ar fi bine sa folositi unul de la forma de 28cm.

Punem jumatate de crema apoi cealalta spirala si apoi cealalta jumatate de crema.

Lasam la rece peste noapte.

A doua zi luam inelul, decoram si servim.

Este foarte racoros si bun.

Reteta este preluata de pe coolinarika.com cu multumiri.

Observatii:

In reteta originala scria 500g aluat congelat care se imparte in 2 foi de 250g. Ar fi bine daca ati gasi gramajul apropiat.

Daca folositi cirese nu mai puneti zahar pudra

Atentie la dimensiune, sfatul meu ar fi sa faceti spiralele mai mici doar cu 4 benzi rasucite pentru o forma de 26cm. Chiar daca iasa mai mici ca diametru nu conteaza, crema se va uniformiza peste tot.

Si inca o fotografie ca sa fiu sigura ca ati citit observatiile :):

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


12 comentarii la „Tort cu visine sau cirese”

  1. Buna, asta seara am pregatit si eu tortul.Mi-a atras atentia de cand am vazut reteta,Maine dimineata sa vedem ce mi-a iesit.

  2. Iertati-ma, ma inspir deseori din retetele dumneavoastra si nu multumesc. Acum v-as intrba daca blatul acesta de visine in foetaj nu ar merge cu mouss de ciocolata?
    Va multumesc acum si va doresc sanatate, bucurii, spor si ajutor de la Domnul!

  3. Amalia nu am priceput cum se taie 5 fasii de 8 cm latime si cand apar in tava au o latime de 30 cm Te rog ,daca esti draguta ,sa revii cu explicatiile .Multumesc.

    1. Luam prima foaie de aluat si o intindem cu sucitorul pana obtinem un patrat de 40x40cm.

      Apoi o taiem in 5 fasii de 8cm latime ( 5×8=40).

  4. Amalia, lamureste-ma te rog, de ce folosim 3 plicuri budinca pentru 1l lapte ? pe plic zice ca folosim 500 ml lapte. Adica 3 plicuri budinca = 1,5 l lapte….

Lasă un răspuns la Maria Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.