Tort cu mousse de zmeura si ciocolata

Ce pot sa va scriu decat ca este delicios! Dulce-acrisor poti manca cate felii vrei … sa zicem 2-3 :).

Reteta este foarte simpla doar ca dureaza putin mai mult pana este gata pentru ca sunt trei creme, doua de ciocolata si una de zmeura.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 3 oua
  • 3 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 1 lingura de cacao

Pentru mousse de ciocolata neagra:

  • 2 oua
  • 1 lingura amidon
  • 4 linguri zahar
  • 10g gelatina alimentara
  • 250ml lapte
  • 200ml smantana pentru frisca
  • 100g ciocolata amaruie

Pentru mousse de zmeura:

  • 300g zmeura congelata
  • 300ml smantana pentru frisca
  • 4 linguri zahar
  • 10g gelatina alimentara

Pentru mousse de ciocolata alba:

  • 2 oua
  • 1 lingura amidon
  • 3 linguri zahar
  • 10g gelatina alimentara
  • 250ml lapte
  • 200ml smantana pentru frisca
  • 100g ciocolata alba

Pentru sirop:

  • 100ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 2-3 picaturi esenta de rom

Incepem cu siropul; amestecam apa cu zaharul si le punem sa fiarba la foc mic 1 minut. Adaugam esenta de rom si lasam sa se raceasca.

Continuam cu blatul; albusurile le batem spuma apoi adaugam zaharul treptat si mixam pana acesta se topeste. Adaugam galbenusurile unul cate unul mixand bine dupa fiecare.

Apoi adaugam treptat faina amestecata cu cacao si amestecam cu o spatula usor peste cap astfel incat compozitia sa-si mentina volumul.

Coacem blatul 10-15 minute la 170gC intr-o forma rotunda cu diametrul de 26cm.

Scoatem blatul si il lasam sa se raceasca.

Pregatim mousse-ul de ciocolata amaruie;

Batem smantana pentru frisca. Eu am facut toata cantitatea de frisca inainte apoi am impartit-o in 3 pentru fiecare crema.

 Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de lapte rece

Amestecam zaharul cu amidonul si adaugam ouale batute bine.

Adaugam si laptele si punem compozitia la foc mic amestecand mereu pana se ingroasa.

Apoi oprim focul si adaugam gelatina. Adaugam si ciocolata rupta bucatele si amestecam bine cu un tel.

Lasam sa se raceasca si apoi adaugam frisca amestecand usor.

Blatul il incadram cu inelul de la tort si apoi il insiropam. Turnam mousse-ul de ciocolata si bagam tortul la frigider.

Preparam mousse-ul de zmeura;

Punem gelatina la hidratat cu 3 linguri de apa rece.

Zmeura o punem intr-o craticioara ( eu am folosit zmeura congelata) la foc mic. O lasam sa dea in 2-3 clocote apoi o strecuram de samburi.

Adaugam zaharul, mai lasam sa dea un clocot, oprim focul si adaugam gelatina in piure-ul fierbinte si amestecam bine.

Lasam sa se raceasca si apoi adaugam frisca amestecand usor.

Scoatem tortul de la frigider si turnam mousse-ul de zmeura peste cel de ciocolata.

Bagam din nou tortul la frigider si preparam mousse-ul de ciocolata alba.

Acesta se prepara la fel ca cel din ciocolata amaruie doar ca punem cu o lingura de zahar mai putin pentru ca ciocolata alba este mai dulce.

Turnam mousse-ul de ciocolata alba peste cel de zmeura si lasam tortul la frigider cel putin 3 ore.

Apoi scoatem inelul usor ajutandu-ne de un cutit si il ornam dupa cum ne place :)

Eu nu am ornat tortul dar cred ca merge foarte bine o glazura de ciocolata.

 

Observatii:

Am folosit smantana pentru frisca naturala fara zahar. Daca folositi smantana vegetala cu zahar atunci reduceti din cantitatea de zahar cu o lingura.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


54 de comentarii la „Tort cu mousse de zmeura si ciocolata”

  1. Buna Amalia foarte tare tortul,o sa il fac si eu curand,am vazut si reteta de pe blogul care la pus georgiana mai sus dar mai simplu e al tau decat celalalt imi plac enorm torurile tale si mai ales sotului

  2. Se poate pune frisca lichida in loc la smantana?nu am facut niciodata frisca din smantana si nu stiu exact cum se face.se pune intaritor?dar zahar?mersi…

    1. Pai frisca lichida este practic smantana dulce pentru frisca. Daca nu ai facut niciodata iti sugerez sa incerci pentru prima data cu smantana vegetala pentru frisca deoarece aceasta nu se taie… la cea naturala trebuie sa fii foarte atenta atunci cand mixezi sa nu o bati prea mult deoarece se transforma in unt.
      Asadar cumperi smantana pentru frisca Hullala sau Meggle sau ce gasesti in hypermarketuri, daca scrie ca e dulce nu mai adaugi zahar doar mixezi pana se intareste. Daca nu contine zahar ( citesti cu atentie cutia ) atunci pui la inceput la 200g smantana pentru frisca 1 lingura de zahar si mixezi de zor :)

  3. Buna Amalia,cat trebuie sa tin tortul in frigider dupa ce am pus crema de ciocolata amaruie?dar dupa ce o pun pe a doua?ast rsp urgent ca acum fac tortul.mersi anticipat.

    1. Doar pana se intareste un pic, cat timp faci a doua crema e suficient si apoi o pui peste prima apoi la frigider pana faci a treia crema.

  4. Buna Amalia. arata superb tortul tau si as vrea si eu sa-l incerc dar ma intereseaza cam ce gramaj ar avea tortul tau? Eu as vrea sa fac un tort un picut mai mare (2kg jumatate) si ma gandeam ca as mai putea pune un blat…ce zici?

    Multumesc

    1. Poti s afaci blatul de la tortul Maresal si sa-l tai in doua apoi sa imbraci tortul in frisca. Sigur o sa aiba in jur de 2,5kg. Astept sa-mi scrii cum ti-a iesit :)

  5. Buna Amalia,

    Te felicit, in primul rand, pentru retetele delicioase de pe site! Arata minunat si le-am incercat nu o data…

    Am pregatit zilele trecute acest tort pentru aniversarea sotului meu si a iesit tare bun si aspectuos! Voiam sa-ti cer permisiunea de a prelua reteta si pe blogul nostru (cu specificarea sursei, evident) – e vorba de un blog personal, dedicat familiei noastre, deci nu fac in niciun fel concurenta. ;) Mamicile cicitoare ale mele se vor bucura cu siguranta de o noua reteta de tort…

  6. Si eu am facut tortul cu capsuni si a iesit minunat. Tot ce am facut de la tine mi-a placut si mi-au iesit. Acum il refac pt ziua fetitei mele si mai fac inca unul cu iaurt si piersici.
    Eu toate torturile le fac cu smantana pt frisca naturala.Eu tin frisca la congelator 2 ore,o scot o bat si cand e batuta adaug 1 plic cu zahar vanilat si zahar pudra….(nu mai stiu cat dar va scriu luni ce cantitate si la cata frisca) dupa care mai mixez 2 min si gata.
    Felicitari pt blog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.