Sunt convinsa ca stiti cat de delicios este mousse-ul dar la fel de convinsa ca nu ati mancat niciodata mousse de halva. De ceva vreme am primit de la Feleacul un pachet generos, din care dulciurile copilăriei mi-au facut ziua mai frumoasa… mi-am amintit de zilele de post când mancam halva, cât era de bună! Sa știți ca gustul a rămas același, plus ca au apărut sortimente noi cum ar fi halvaua cu cacao și merișoare. Primul gând a fost sa prepar o rețetă de post cu halva pentru ca toată lumea asociază halvaua cu postul dar apoi am zis sa încerc ceva nou, ceva mai deosebit care sa ne facă să ne gândim la sărbători, un tort cu mousse de halva! O sa ramaneti mirati cat este de bun dar ce este mai interesant daca serviti pe cineva cu o feliuta de tort nu va ghici ce tip de mousse este. Are un gust vag de nuci, este dulce si foarte pufos, pe mine m-a cucerit de-a dreptul. Tortul cu mousse de halva este perfect pentru sarbatorile de iarna, datorita aromei care te duce cu gandul la bradul impodobit si mirosul crengilor de brad…fin, dulce, aromat, gustos!
Reteta este destul de simpla, stiti ca eu nu ma complic cand este vorba de prajituri, imi place sa prepar retete usoare si fara prea multe tehnici. Secretul este in ingrediente care trebuie sa fie de calitate; halva, smantan pentru frisca minim 30% grasime, cacao la fel de buna calitate.
Astea fiind scrise sa ne apucam de treaba, tortul asteapta sa fie preparat si de voi incercat :)
Tort cu mousse de halva
Ingrediente pentru o forma cu diametrul de 24cm:
Blat:
- 3 oua
- 3 linguri de zahar
- 2 linguri faina
- 1 lingura de cacao
- 1 varf de cutit praf de copt
Mousse de halva:
- 150g halva din floarea soarelui Feleacul
- 50g ciocolata alba
- 500ml smantana pentru frisca
- 10g gelatina
Pentru sirop:
- 150ml apa
- 1 lingurita esenta de rom
Decor:
- fulgi de cocos, biscuiti zdrobiti, ciocolata
1 Pentru inceput preparam blatul care este unul clasic de pandispan; batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana acesta se topeste. Adaugam si galbenusurile treptat si mixam bine dupa fiecare. Faina o cernem impreuna cu cacao, adaugam praful de copt si apoi treptat o adaugam la amestecul de oua, amestecand usor cu o spatula astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul.
Turnam amestecul intr-o forma de 24cm tapetata cu hartie de copt si coacem blatul la 180g C timp de 15 minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea. Lasam blatul sa se raceasca, apoi il rasturnam pe un platou.
2. Preparam siropul; amestecam apa cu esenta de rom. NU mai puneti zahar, mousse-ul este suficient de dulce asa ca renuntati la zahar.
3. Preparam mousse-ul; punem intr-o craticioara la foc mic 150ml smantana pentru frisca impreuna cu halvaua rupta bucatele. Hidratam gelatina in 50ml apa rece.
Amestecam mereu si cand halvaua s-a dizolvat complet iar amestecul este fierbinte, adaugam ciocolata rupta bucatele si gelatina. Bineinteles ca oprim focul inainte.
Lasam sa se raceasca si separat batem smantana pentru frisca. Punem frisca la rece si cand amestecul de halva s-a racit il adaugam putin cate putin in frisca, amestecand cu un tel pana se omogenizeaza. Adaugam si putina esenta de rom si mousse-ul este gata.
Punem blatul pe un platou si il incadram cu inelul de metal de la forma de copt. Pe margini in interior punem folie de plastic ( nu este obligatoriu ). Insiropam blatul si turnam mousse-ul cu grija. Bagam tortul la rece minim 3-4 ore ( eu l-am pus de seara pana dimineata).
Indepartam folia cu grija si daca este cazul cu lama unei spatule indreptam marginile tortului.
Preparam decoratiunile; topim ciocolata si pe o foaie de copt trasam braduleti sau stelute sau ce va place voua. Lasam sa se intareasca bine apoi le infigem cu grija in tort
Taiem tortul felii cu un cutit inmuiat in apa si servim.
Foarte bun si asa cum am scris, aromat :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Inedit si ingenios.
Foarte interesant. Voi încerca și eu un asemenea tort. poate cu un design diferit. Este destul de incitant. Nu am mai auzit de așa ceva până acum. Felicitări pentru creativitate.
Multumesc :)