Tort cu mousse de ciocolata


Acest tort se numara printre preferatele mele deoarece este un tort fin cu multa ciocolata.

Pentru inceput vreau sa precizez ca sunt 3 tipuri de creme; prima cu ciocolata amaruie 70% cacao, a 2-a cu ciocolata cu lapte, a 3-a cu ciocolata alba.

Va las pe voi sa alegeti ordinea culorilor :)

Eu l-am facut doar cu 2 tipuri de ciocolata, cu lapte si alba.

Ingrediente pentru o forma de diametru 26cm:

Blat:

  • 6 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 4 linguri apa
  • 6 linguri ulei
  • 20g cacao
  • 8 linguri faina
  • 1 varf de cutit praf de copt

Mousse 1 cu ciocolata alba:

  • 2 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 360 ml lapte
  • 100g ciocolata alba
  • 15g gelatina alimentara 
  • 60 ml apa rece
  • 240 ml smantana pentru frisca
Mousse 2 cu ciocolata cu lapte:
 
  • 2 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 360 ml lapte
  • 100g ciocolata cu lapte
  • 15g gelatina alimentara 
  • 60 ml apa rece
  • 240 ml smantana pentru frisca
Mousse 3 cu ciocolata amaruie:
 
  • 2 oua
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 360 ml lapte
  • 100g ciocolata amaruie 70% cacao
  • 15g gelatina alimentara 
  • 60 ml apa rece
  • 240 ml smantana pentru frisca
Glazura:

  • 160 ml smantana pentru frisca
  • 100 gr zahar
  • 100 gr cacao
  • 160 ml apa
  • 10 gr gelatina
Incepem cu blatul;

Incalzim cuptorul la 180g C.

Batem albusurile spuma tare si apoi adaugam treptat zaharul alternand cu apa ( 2 linguri zahar, mixam bine, o lingura apa). Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, mixam bine dupa fiecare, adaugam si uleiul.

Separat amestecam faina cu cacao si praful de copt.

Adaugam treptat cateo lingura din amestecul de faina, cacao si praf de copt si amestecam usor peste cap cu o lingura sau spatula de lemn.

Coacem blatul aprox. 40 de minute.

Il scoatem, lasam sa se raceasca si apoi il taiem in doua.

La aceasta reteta eu am facut un blat din 2/3 din cantitati si l-am taiat in doua.

Mousse de ciocolata alba;

Gelatina se pune la hidratat  in 60 ml apa rece.

Amidonul se amesteca cu zaharul intr-o craticioara, apoi se adauga ouale batute bine si se omogenizeaza. Se adauga laptele, apoi se pune sa se faca la bain-marie amestecand mereu pana se ingroasa. Dupa ce s-a ingrosat se da deoparte.Peste crema se adauga gelatina hidratata si ciocolata rupta bucatele si se omogenizeaza.

 

Se lasa sa se raceasca si cand este rece se adauga  frisca batuta.

Se insiropeaza blatul cu un sirop din 100ml cafea in care am pus 2-3 picaturi esenta de rom si se toarna primul strat de crema.

Se da la rece si se prepara a 2-a crema;

Mousse 2 cu ciocolata cu lapte
Procedam la fel ca si la prima crema numai ca in loc de ciocolata alba se adauga 100 gr ciocolata cu lapte.

Se toarna peste prima crema si se da la rece cateva ore.

Asa arata scos de la frigider.

Pentru glazura se amesteca smantana cu zaharul si apa si se pune la fiert, se adauga cacao si se amesteca bine , se lasa sa clocoteasca cateva minute si apoi se adauga gelatina dizolvata in putina apa rece. Cand incepe sa se raceasca se strecoara si se pune pe tort.

Decoram cu fructe sau cu ce va place voua.

Varianta cu blatul taiat in 3 ( cantitatile pentru blat sunt scrise mai sus ):

Apoi asamblarea; blat insiropat, crema, blat insiropat, crema, blat insiropat.

Deasupra glazura si fructe de padure;

Cu multumiri Daneza de pe culinar pentru reteta de mousse.

Observatii; 

Avand in vedere ca reteta este din 2008 si acest tort l-am mai facut de cateva ori de atunci pot sa va dau un sfat pretios :). La crema se adauga in frisca rece lingura cu lingura amestecul de oua si ciocolata ( si nu invers asa cum am scris mai sus ). Crema va fi mult mai pufoasa.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


139 de comentarii la „Tort cu mousse de ciocolata”

  1. Buna Amalia!
    Maine as vrea sa fac acest tort pentru mama mea care este internata in spital si sambata e ziua ei si de nastere si de nume. Am o nelamurire legat de asamblare. Cand punem al treilea mousse? Ai scris ca vine blat, mousse 1, mousse 2, iar al treilea?
    Multumesc mult! Pentru toate retetele!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.