Am facut acest tort pentru ziua unei prietene care imi este foarte draga. Initial am vrut sa fac tortul dupa reteta lui Chipotle, dar am schimbat blatul , apoi putin si crema… multumesc Chipotle pentru idee, totul a pornit de la crema.
Blatul l-am facut simplu, clasic din :
8 oua
8 linguri faina
8 linguri zahar
1 pliculet zahar vaniliat
Se bat albusurile tare, apoi se adauga cate o lingura de zahar, se bat pana se topeste zaharul, se adauga pe rand galbenusurile, gata cu mixerul , trecem la lingura de lemn , se adauga faina cate o lingura si se amesteca cum zice mama ” peste cap” ca sa iasa blatul pufos. Blatul l-am copt la cuptor la 150 gr, cam 35 de min, s-a cam rumenit deaspra dar l-am salvat cu o foile de aluminiu.
Se lasa sa se raceasca si se taie in 2.
Urmeaza crema:
450 gr fructe de padure congelate
150 gr zahar
15 gr gelatina
500 gr frisca
100 gr ciocolata
150 ml suc de fructe de padure
Fructele se dezgheata, se zdrobesc in blender impreuna cu zaharul. Separat se topeste gelatina , se adauga la sucul incalzit, se amesteca bine apoi se toarna peste fructele de padure. Frisca se bate, si se adauga fructele mai bine zis piure-ul de fructe. Se adauga si ciocolata topita.
Blatul se taia in doua si se insiropeaza putin ( eu am facut un sirop din 100 ml apa, 1 lingura zahar, 1 lingurita esenta de vanilie), se umple cu crema si se lasa la rece cateva ore.
asa arata fructele zdrobite impreuna cu gelatina
apoi adaugate la frisca batuta
adaugam si ciocolata
daca vi se pare putin acrisoara crema puteti sa adaugati zahar.
Se imbraca in folie de nylon forma de tort , se pune blatul inferior, se insiropeaza putin , apoi se aseaza crema si blatul superior.
Se da la rece 6 ore sau de pe o zi pe alta si apoi se decoreaza dupa indemanarea si preferinta fiecaruia.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Oh my God, Oh my God, Oh My Goddddd!!!! Felicitari, de 100 de ori felicitari! Draga Amalia, arata nu bine, ci ff bine! Mi-ai facut o pofta de nedescris! Imi inchipui ca e atat de racoros si de aromat! (si daca nu e chiar asa, nu imi zice nimic, lasa-ma sa cred ca e cum zic eu :p)
Este minunat.F racoritor. L-am facut de multe ori. Felicitari si multumesc Amalia! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3767880113806&set=a.3083087274413.129425.1180787195&type=3&theater
Este acelasi tort, dar decorul este altul :P Delicios! Tortul meu preferat.
Vaaai, Teo, si eu sufar cot la cot cu tine!!! :D
Super-fain ti-a iesit Amalia, felicitari!
Sunteti foarte dragute, daca nu-l faceam pentru prietena mea va invitam la o felie ! :))
wooowwwwww ce frumos arata… ce cura de slabire…ce mijloc de viespe… mama ce tort!!!
am incercat tortul cu crema de lapte…GENIAL!!!!! multumesc, amalia!
Azza tortul asta nu ingrasa … asa de tare :)),daca vrei sa-l incerci ar fi bine sa folosesti fructe proaspete sau stii ce ? sa le inlocuiesti cu fructe exotice !.
Tortul cu lapte e delicios si mie imi place foarte mult… cred ca il fac de Pasti… asta daca nu gasesc altul intre timp :)).
buna amalia, am intrat pe site-ul tau din intamplare dar nu regret..ai niste retete super care iti lasa gura apa. voiam sa te intreb dak gatesti din pura pasiune sau ai un restaurant ceva k treaba asta pare a fi facuta de cineva profesionist. in rest numai bine si o sa incerc si eu retele tale mai ales cele pt torturi k arata fenomenal
Draga Amalia iti multumesc pentru aprecieri, imi place la nebunie sa gatesc, sa fotografiez si tin mult la aspect. Din toate aceste pasiuni a rezultat blogul, nu sunt o profesionista … mi-ar placea sa am un mic bistro, deocamdata clientii sunt sotul si prietenii mei :)). Sper sa iti reuseasca retetele daca te pot ajuta cu un sfat sa-mi scrii .
LA MULTI ANI! Si un an nou plin de impliniri,sanatate si fericire iti doresc tie si familiei…
Vreau sa iti spun ca nu am mai facut eclerele asa cum am spus,s-a produs o schimbare de planuri si a trebuit sa trec pe mancare,dar in schimb am facut acest tort minunat si mi-a iesit minunat,doar ca eu am inlocuit fructele de padure cu zmeura.L-am facut de Cracun,iar sotul meu a fost foarte incantat.Eclerele vor urma cat de curand…
Ai un Blog cu retete minunate…Multumim…
Draga Denisa multumesc mult pentru urari, asemeni iti doresc si tie :)…cat despre tort foarte bine ca l-ai facut cu zmeura e cea mai aromata dintre fructele de padure, sa va fie de bine si daca mai incerci si alte retete sa-mi scrii.Te pup si numai bine :).
Am incercat si eu reteta de crema si intradevar iese grozav.
Insa nu am gasit fructele de padure astfel..si am cumparat dulceata de fructe de padure si am pus putina zeama de lamaie…ca sa nu fie prea dulce.
Dar e grozav :D
Totusi..de pe unde anume ai gasit sa cumperi fructele?
Zaza draga, eu am folosit fructe congelate care se gasesc aproape la toate hypermarketurile… nu stiu cum ti-a iesit cu dulceata ( ma refer la aroma). O punga de fructe congelate are 450g si costa cam 8 lei din cate stiu. Daca mai ai nelamuriri la vreo reteta te rog sa-mi scrii, vreau sa-ti iasa buna buna si apoi nu-mi place sa am reclamatii :)), glumesc desigur :). Weekend placut iti urez !
Chiar a iesit super si cu dulceata…doar ca eu vreau crema mai roza…iar cu dulceata nu iese asa :)))
In rest…ai retete super faine si simple de facut. De revelion am facut tortul diplomat si a iesit foarte bun.
Merci..si cand mai am vreo nelamurire..las mesaj
Imi place cum le decorezi. Te descurci de minune cu ciocolata, eu nu prea am facut forme din ea. Momentan m-am axat pe pasta de zahar. Trebuie sa mai incerc si eu noutati. Iti studiez torturile mai intii. La treaba, te rog! :)
Cris multumesc mult :).
buna Amalia. VReau sa incerc accest tort la sf de saptamana,dar am o nelamurire. Cand pui in crema ciocolata topita,o lasi sa se raceasca intai …altfel s-ar taia frisca,nu??
Eli
Eli trebuie sa fie calduta , daca se raceste e tare . Nu se taie crema daca ciocolata e calduta. Sper sa-ti reuseasca ca e tare bun!
Buna Amalia! as vrea sa incerc si eu acest tort, dar am o nelamurire…ce fel de suc ai folosit? (ca acuma, fiind iarna, nu gasesc fructe prospete sa le storc si sa fac suc din ele). Mersi!!! Spor in continuare la gatit!
Poti folosi suc de la compot sau suc natural cumparat :).
Draga Amalia, urmaresc de multa vreme retetele tale si chiar ieri ti-am scris un e-mail la amalia@haisagatim.ro Am vrut sa-ti multumesc ca m-ai ajutat mult cu retetele tale. Nu stiu daca ai avut timp sa-l citesti. Ce vroiam sa-ti zic acum e ca azi am incercat tortul acesta cu fructe de padure si maine o sa vad ce mi-a iesit. Ce m-a dezamagit e ca la sfarsit, cand am adaugat ciocolata si a luat contactul cu frisca, toata crema mi s-a inmuiat. Poate a fost calda si de aceea? Am zis ca daca o las sa se raceasca se va intari. Sper ca gelatina sa faca o treaba buna si sa nu trebuiasca sa mananc tortul cu lingura. :)
Mihaela sper si eu :0 probabil a fost prea calda crema … cat despre mail l-am citit si mi-a mers la suflet :). Numai bine, Amalia
Am taiat tortul. E plendid. Si sotului meu i-a placut enorm. Acum vreau sa ma duc la sora mea sa i-l fac si ei pt copii. E simplu si excelent!
e chiar foarte tare !
Multumesc !
arata foarte bine am sa l incerc de aniversarea baiatului meu .multumim pentru retete
servus Amalia tortul arata super bine si eu vreau sa-l fac la aniversarea sotului imi poti spune putin sucul de fructe de padure ramane de la fructe sau folosesti altul???multumesc frumos
Folosesc altul, scuza ca nu am precizat.
imi poti spune si care te rog?mersi
buna Amalia,as vrea sa fac tortul ptr.vineri ca e ziua fiicei mele,doar ca eu o sa-l fac dreptungiular si o sa fie mai inalt adica o sa fac si doua blaturi,ce nu am inteles eu cu crema ca trebuie sa stea in forma de tort si mie nu o sa-mi incapa fiind asa inalt, zimi te rog cum sa fac crezi ca o sa curga crema daca-l pun direct pe tava si il pun la rece cateva ore dupa care il ornez??
Pai poti lasa crema in bol sa se mai intareasca si apoi o pui intre blaturi. Atunci nu mai trebuie nimic pe margini.
multumesc frumos!
amalia scuze de intrebare dar daca nu am blender cum fac sa obtin un piure asa frumos
Incearca cu mixerul.
La blat nu se pune praf de copt???
Nu