Tort cu crema de zahar ars


Reteta o am de la mama mea, este o reteta pe care o puteti face atunci cand aveti multe oua si nu stiti la ce sa le folositi. Crema de zahar ars iese mai fina daca puneti mai multe oua. Deasemenea puteti sa va jucati cu proportiile :).

Pentru crema:

  • 1 l de lapte
  • 8 oua
  • 4 linguri de zahar

Pentru caramelizat

  • 6 linguri de zahar ( cu cat puneti mai mult cu atat rezulta mai mult sirop, deci blatul va fi mai insiropat)

Pentru blat ( blat normal de pandispan)

  • La 1 ou: 1 lingura de faina, 1 lingura de zahar

Eu l-am facut din 6 oua.

Prima data am incalzit laptele impreuna cu zaharul. Separat am amestecat ouale intregi , trebuie amestecate cu lingura sa nu faca spuma ( eu m-am grabit si am bagat mixerul la treaba). Am pus in amestec si un plic de ness ( e optional). Intr-o cratita un pic mai inalta, topim zaharul la foc mic , miscand oala circular ca si atunci cand punem aluatul de clatite in tigaie astfel incat zaharul sa acopere jumatate de oala.

Turnam amestecul de lapte si oua si bagam la cuptor cca 30 de minute.

Aici va sfatuiesc sa va programati un ceas si peste 20 de minute sa va apucati de blat. , pentru a fi gata la timp. Blatul este de pandispan: batem albusurile spuma , apoi adaugam cate o lingura de zahar si batem in continuare pana se topeste. Obtinem o bezea lucioasa. Adaugam galbenusurile unul cate unul, amestecam , lasam mixerul deoparte si adaugam faina. Amestecam cu o lingura de lemn, cu grija sa nu se lase compozitia.

Apoi verificam crema de zahar ars: facem testul sa vedem daca este facuta (de data asta nu cu scobitoarea ca este prea mica , puteti folosi lama unui cutit). Daca este ok, turnam compozitia de blat peste ea si bagam la cuptor pentru inca 15 minute.

Scoatem, lasam sa se raceasca, punem un platou deasupra si rasturnam. Lasam oala asa fara sa o miscam si tinem tortul peste noapte la frigider. Abia a 2-a zi o scoatem ( intre timp siropul de caramel a insiropat blatul ). Servim ca atare dar pentru un aspect mai frumos putem sa imbracam tortul in frisca.

Este un tort usor, cu gust pronuntat de caramel.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


83 de comentarii la „Tort cu crema de zahar ars”

    1. tortul de crema de zahar ars poate fi scos din bol la o ora dupa ce a fost scos din cuptor si iese impecabil ,garantat este incercatade mine figura asta de cel putin 10 ori

  1. Bravo!
    Foarte apetisant!
    Il fac si eu.
    Vezi ca ai facut o mica greseala: in loc de „se adauga galbenusurile unul cate unu” ai scris „se adauga albusurile unul cate unu”.

  2. Va dau o idee dragelor! Dupa caramelizarea zaharului, se curata cateva mere de coaja(la cratita mea intra 9 buc. mere normale, li se scot samburii, in mijloc se pune cate o lingurita gem,se dau la cuptor cateva minute pana se inmoaie putin si apoi se toarna crema de zahar ars si se continua exact cum spune Amalia. Va avea un aspect deosebit si va fi extraordinar de gustos!

  3. Amalia..am de gand sa fac si eu acest tortulet.Am o intrebare…am vazut ca spui ca dupa ce s-a facut 15 minute si blatul in cuptor, turnat peste zaharul ars, le scoti si pui un platou deasupra si rastorni apoi dai la frigider pt 1 zi. Sa inteleg din aceasta descriere…ca nu scoti tortul din cratita pe platou si il dai la frigi, ci in frigi o sa ai un platou cu un tort bagat intr-o cratita?? Sper ca intelegi ce vreau sa spun…thanks

  4. :)) Ruxi draga nicio problema, lasam tortul sa se raceasca in cratita, punem un platou (tava)deasupra, prindem cu amandoua mainile si rasturnam, lasam toata chestia asa la rece, daca luam cratita riscam sa curga totul pe margini pentru ca crema este destul de moale si insiropata, daca lasam asa la frigi tot siropul trece in blat… a 2-a zi luam cu grija cratita si tortul va fi frumos si insiropat pe platou. Deci la frigider va fi peste noapte un platou cu o cratita cu fundul in sus :)). Sa-mi scrii daca nu ai inteles ca incerc sa explic altfel . Te pup !

  5. Multumesc Amalia.Am inteles…ai explicat bine de la inceput dar aveam eu oarecare dubii si am vrut sa fiu sigura ca am priceput cum trebuie.Merci ;)

  6. draga amalia, l-am facut si eu si a iesit minunat! insa m-am speriat de atatea oua, crema de zahar ars am facut-o cu jumatate din cantitati, iar blatul l-am inlocuit cu altul – 1 ou + 3 linguri ulei + 4 linguri lapte + 5 linguri zahar + 110 g faina + praf de copt. ce retete am incercat pana acum, au iesit si toate si super :)! iti multumesc si te pup

  7. draga amalia, e a doua oara cand il fac, dar tot in felul meu, de frica oualelor. adevarul este ca nu are inaltimea tortului tau, e cam jumatate. l-am facut ieri, am mancat cate o portie aseara, eu si sotul meu. el nu mananca mic dejun, insa il pacalesc cu ceva dulce. azi dimineata l-am intrebat – ce vrei, tort sau biscuiti? raspuns – tort! :) iti multumesc inca o data! te pup

  8. Alina, sotul meu ma innebuneste cu tortul asta… defapt lui ii place foarte mult crema de zahar ars dar nu o faca asa de des pentru ca mananca o portie o data :)). Te pup si astept sa incerci ceva cu fructe ca acum e sezonul :).

  9. eu la acest tort mai adaug si mere. dupa ce s-a facut crema (eventual chiar cu 5-10 min inainte) se adauga deasupra ei felii de mere. se mai da la cuptor pana se inmoaie merele dupa care se adauga blatul.
    sau alta varianta: dupa ce s-a pus laptele in cratita se adauga mere intregi (curatate de samburi si coaja) si se da la cuptor pana se coace crema. dupa care se adauga blatul.
    se poate orna cu frisca.

  10. Acest tort se poate face si mai simplu:dupa ce ai turnat crena de zahar ars in cratita(laptele, ouale si zaharul), torni si compozitia de blat, usor, si apoi introduci tortul la cuptor. Iti promit, solemn, ca blatul nu se va scufunda in crema, si in acest fel scapi de grija "incercatului" cremei cu cutitul(sa vezi daca e facuta). Crede-ma, fac tortul acesta de ani de zile, si numai in acest mod, mi se parea mai comod, poate incerci!

    1. Si eu tot asa fac, doar ca folosesc si mere.
      Peste zaharul caramelizat pun felii de mere, putin unt , vanilie si scortisoara, le las 5 min la cuptor apoi pun crema si blatul si bag la cuptor din nou. Nu se amesteca si iese super bun.
      Spor la treaba

  11. Amalia, mersi mult de tot ca ne dai si noua retetele – am facut tortul mai ales pentru tata ca ii era dor si mama nu mai are cartea-i de bucate. Asa o surpriza placuta a fost pentru el. Mersi mult pentru toate directiile – explici foarte bine!!!

  12. @Anonim – eu am incercat si cum e reteta Amaliei (si a iesit) si cum ai spus tu – mi s-a amestecat blatul cu crema si a trebuit aruncat…

  13. Buna, tortul asta este unul din preferatele mele. Eu dupa ce las crema de zahar sa se coaca pe jumatate adaug un strat de nuca sau de migdale si apoi torn compozitia de blat. Mi se pare mai delicios asa. Iar la ornat folosesc nuca de cocos si tortul arata ca nins.

  14. normal blatul pluteste…nu stiu cum ai reusit sa-l amesteci:),dar am si eu un pont :atunci cand puneti la cuptor ,sub vasul cu prajitura mai puneti inca unul cu apa(daca parjitura e pe "raftul" din mijloc vasul cu apa il puteti pune jos de tot)asa crema n-o sa mai aiba gaurele

  15. am facut si eu acest tort,dar am turnat in cratita crema de zahar ars apoi imediat blatul.nu s-au amestecat ptr ca blatul se ridica imediat deasupra.delicios.

  16. Amalia, imi plac mult retetele pe care le-am gasit aici. Blatul de tort – reteta de baza imi iese perfect si ramane preferatul meu ! dar acum cateva zile am gatit tortul cu crema de zahar ars si in loc de un tort aromat mi-a iesit unul cu un gust foarte puternic de oua!!! nu l-a mancat nimeni :( … oare unde am gresit?

  17. Ce comentariu sugestiv a lasat Ama! Chiar asa este! Si eu era sa lesin de pofta, dar se intampla cam la toate retetele tale, cand vad imaginile… iuiuiui… :-)

  18. Crema ta e delicioasa ,. si tortul la fel. De la bunica, eu fac crema de zahar ars in cratita , care e bagat in alta cratita mai larga cu apa si totul la cuptor. Astfel crema nu are nici o singura perforatie . E neteda si delicioasa…
    Super blogul tau. Mersi pt restuul retetelor. Ma inspir din ele pt familie. Si by the way, sotul meu e la fel.. ciorba de fasole sau ciorba de burta. HI, Hi…

  19. CATI CENTIMETRI ARE IN DIAMETRU ACEASTA FORMA SAU OALA PENTRU ACEST TORT .IMI PLACE FOARTE MULT BLOGUL DVS VA MULTUMESC MULT

  20. super arata tortuletul ! musai il incerc si eu :D cat de curand :)…si totusi cu ce va deranjeaza bulinele de aer din compozitia de crema de zahar ars?…mie nu mi se par deloc neaspectuase..dimpotriva…vorba aia''iti urci copiii in pod si le furi scara'',atat de apetisant arata tortuletul :D :)):)) bravo amalia!!

  21. eu pun mai mult zahar in crema (300 g) si pentru caramelizat aproximativ 200 g. iese un pic mai dulce si mult mai insiropat.
    oricum e foarte bun bun tortul si foarte usor de facut.

    1. Elena, cantitatile sunt variabile asa ca fiecare poate pune mai mult sau mai putin zahar… tortul asta se numara printre preferatele mele :).

  22. Amalia,mulțumesc mult pentru rețete și sfaturi. Acest tort este următorul pentru a fi pregătit.Ador gustul de caramel!

  23. Excelent tortul, l-am incercat si eu azi si i-am dat linkul si mamei! Felicitari pentru talentul culinar, o sa ma inspir in continuare din retele tale. Sunt incantata ca ti-am descoperit blogul :)

  24. Buna, am facut si eu tortul si a iesit ff gustos,am pus zahar la caramelizat mai mult si intradevar a iesit mai siropos dar ff bun multumesc de reteta si bafta la cat mai multe.

  25. Buna, Amalia

    Eu fac mult mai usor acest tort: topesc zaharul intr-o cratita, las la racit, iar intre timp bat ouale intregi, cu zahar si adaug laptele direct de la frigider; pun cratita deoparte, si ma apuc de facut compozitia de pandipan pe care o pun peste lapte, abia apoi bag la cuptor. Se alege asa frumo crema de pandispan!!! 100%

  26. buna Amalia :) as vrea sa stiu la cate grade se coace compozitia de lapte cu ou? am mai incercat aceasta reteta insa doar crema caramel fara blat, si am setat cuptorul la aprox 125 C si am asteptat in jur de 1 h sa se coaca… s-a mai intamplat cuiva sa toarne blatul si in final sa il gaseasca amestecat in crema caramel, banuiesc ca nu era coapta bine crema in momentul in care a adaugat blatul… :) multumesc pentru retete, sunt foarte folositoare :) si delicioase :)

  27. super reteta!
    le-am pus pe toate o data: crema de zahar ars si apoi compozitia de pandispan asa cum scria cineva mai sus! este muuult mai simplu!
    in 45 de min. totul era gata!
    am rasturnat dupa ce s-a racit ,am bagat platoul la frigider timp de o ora si am consumat….
    CU MARE PLACERE!

  28. Cel mai delicios tort pe care l-am gustat vreodata. Crema de zahar ars este preferata mea:) acum in varianta de tort este pe placul la intreaga familie! Multumesc frumos pentru reteta!

  29. Buna Amalia fffffff bun tortul mi a iesit grozav si e si f usor de facut.multumim pt retetele tale minunate eu una tot timpul apelez la cate o reteta de a ta in ceea ce tine de dulciuri.

  30. Draga Amalia,
    incercasem deja o singura data tortul tau inainte de a pleca din tara. De atunci l-am prestat de mai multe ori cu doua lingurite de cafea solubila in crema si simburi de nuca la mijloc.Ceva de vis ! Toata lumea de aici este indragostita de tortul tau.
    Merci et beaucoup de succès !

  31. Buna!
    Multumim pt reteta!
    Intrebare : cum facem sa avem crema la mijloc,ai vreo modalitate prin care sa ai alt blat de tort deasupra? Putem taia de jos?(hmm,il stricam)
    Si daca nu,frisca de deasupra sa fie dulce?(sa nu iasa prea gretos)

  32. eu fac doar crema. inafara de zahar , oua si lapte mai pun si esenta de rom.
    ca sa fie textura asa cum trebuie pun vasul in cuptor intr-o tava cu apa.
    e minunata si la fel si eu pun 8 oua la un kg da lapte.
    tai crema ca pe prajitura si pun sirop deasupra….yamiii

  33. Multumesc Amalia pentru reteta, este tortul meu preferat, mi-l facea mama in fiecare an de ziua mea. Singura diferenta este ca noi punem visine la mijloc inainte sa torni blatul peste crema de zahar ars, nu mai e asa dulce iar gustul e divin :)

Dă-i un răspuns lui Edith Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.