Tort cu crema de zahar ars


Reteta o am de la mama mea, este o reteta pe care o puteti face atunci cand aveti multe oua si nu stiti la ce sa le folositi. Crema de zahar ars iese mai fina daca puneti mai multe oua. Deasemenea puteti sa va jucati cu proportiile :).

Pentru crema:

  • 1 l de lapte
  • 8 oua
  • 4 linguri de zahar

Pentru caramelizat

  • 6 linguri de zahar ( cu cat puneti mai mult cu atat rezulta mai mult sirop, deci blatul va fi mai insiropat)

Pentru blat ( blat normal de pandispan)

  • La 1 ou: 1 lingura de faina, 1 lingura de zahar

Eu l-am facut din 6 oua.

Prima data am incalzit laptele impreuna cu zaharul. Separat am amestecat ouale intregi , trebuie amestecate cu lingura sa nu faca spuma ( eu m-am grabit si am bagat mixerul la treaba). Am pus in amestec si un plic de ness ( e optional). Intr-o cratita un pic mai inalta, topim zaharul la foc mic , miscand oala circular ca si atunci cand punem aluatul de clatite in tigaie astfel incat zaharul sa acopere jumatate de oala.

Turnam amestecul de lapte si oua si bagam la cuptor cca 30 de minute.

Aici va sfatuiesc sa va programati un ceas si peste 20 de minute sa va apucati de blat. , pentru a fi gata la timp. Blatul este de pandispan: batem albusurile spuma , apoi adaugam cate o lingura de zahar si batem in continuare pana se topeste. Obtinem o bezea lucioasa. Adaugam galbenusurile unul cate unul, amestecam , lasam mixerul deoparte si adaugam faina. Amestecam cu o lingura de lemn, cu grija sa nu se lase compozitia.

Apoi verificam crema de zahar ars: facem testul sa vedem daca este facuta (de data asta nu cu scobitoarea ca este prea mica , puteti folosi lama unui cutit). Daca este ok, turnam compozitia de blat peste ea si bagam la cuptor pentru inca 15 minute.

Scoatem, lasam sa se raceasca, punem un platou deasupra si rasturnam. Lasam oala asa fara sa o miscam si tinem tortul peste noapte la frigider. Abia a 2-a zi o scoatem ( intre timp siropul de caramel a insiropat blatul ). Servim ca atare dar pentru un aspect mai frumos putem sa imbracam tortul in frisca.

Este un tort usor, cu gust pronuntat de caramel.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook și pe Instagram. Vă invit să dați like și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


81 de comentarii la „Tort cu crema de zahar ars”

  1. Amalia, imi plac mult retetele pe care le-am gasit aici. Blatul de tort – reteta de baza imi iese perfect si ramane preferatul meu ! dar acum cateva zile am gatit tortul cu crema de zahar ars si in loc de un tort aromat mi-a iesit unul cu un gust foarte puternic de oua!!! nu l-a mancat nimeni :( … oare unde am gresit?

  2. Ce comentariu sugestiv a lasat Ama! Chiar asa este! Si eu era sa lesin de pofta, dar se intampla cam la toate retetele tale, cand vad imaginile… iuiuiui… :-)

  3. Crema ta e delicioasa ,. si tortul la fel. De la bunica, eu fac crema de zahar ars in cratita , care e bagat in alta cratita mai larga cu apa si totul la cuptor. Astfel crema nu are nici o singura perforatie . E neteda si delicioasa…
    Super blogul tau. Mersi pt restuul retetelor. Ma inspir din ele pt familie. Si by the way, sotul meu e la fel.. ciorba de fasole sau ciorba de burta. HI, Hi…

  4. CATI CENTIMETRI ARE IN DIAMETRU ACEASTA FORMA SAU OALA PENTRU ACEST TORT .IMI PLACE FOARTE MULT BLOGUL DVS VA MULTUMESC MULT

  5. super arata tortuletul ! musai il incerc si eu :D cat de curand :)…si totusi cu ce va deranjeaza bulinele de aer din compozitia de crema de zahar ars?…mie nu mi se par deloc neaspectuase..dimpotriva…vorba aia''iti urci copiii in pod si le furi scara'',atat de apetisant arata tortuletul :D :)):)) bravo amalia!!

  6. eu pun mai mult zahar in crema (300 g) si pentru caramelizat aproximativ 200 g. iese un pic mai dulce si mult mai insiropat.
    oricum e foarte bun bun tortul si foarte usor de facut.

    1. Elena, cantitatile sunt variabile asa ca fiecare poate pune mai mult sau mai putin zahar… tortul asta se numara printre preferatele mele :).

  7. Amalia,mulțumesc mult pentru rețete și sfaturi. Acest tort este următorul pentru a fi pregătit.Ador gustul de caramel!

  8. Excelent tortul, l-am incercat si eu azi si i-am dat linkul si mamei! Felicitari pentru talentul culinar, o sa ma inspir in continuare din retele tale. Sunt incantata ca ti-am descoperit blogul :)

  9. Buna, am facut si eu tortul si a iesit ff gustos,am pus zahar la caramelizat mai mult si intradevar a iesit mai siropos dar ff bun multumesc de reteta si bafta la cat mai multe.

  10. Buna, Amalia

    Eu fac mult mai usor acest tort: topesc zaharul intr-o cratita, las la racit, iar intre timp bat ouale intregi, cu zahar si adaug laptele direct de la frigider; pun cratita deoparte, si ma apuc de facut compozitia de pandipan pe care o pun peste lapte, abia apoi bag la cuptor. Se alege asa frumo crema de pandispan!!! 100%

  11. buna Amalia :) as vrea sa stiu la cate grade se coace compozitia de lapte cu ou? am mai incercat aceasta reteta insa doar crema caramel fara blat, si am setat cuptorul la aprox 125 C si am asteptat in jur de 1 h sa se coaca… s-a mai intamplat cuiva sa toarne blatul si in final sa il gaseasca amestecat in crema caramel, banuiesc ca nu era coapta bine crema in momentul in care a adaugat blatul… :) multumesc pentru retete, sunt foarte folositoare :) si delicioase :)

  12. super reteta!
    le-am pus pe toate o data: crema de zahar ars si apoi compozitia de pandispan asa cum scria cineva mai sus! este muuult mai simplu!
    in 45 de min. totul era gata!
    am rasturnat dupa ce s-a racit ,am bagat platoul la frigider timp de o ora si am consumat….
    CU MARE PLACERE!

  13. Cel mai delicios tort pe care l-am gustat vreodata. Crema de zahar ars este preferata mea:) acum in varianta de tort este pe placul la intreaga familie! Multumesc frumos pentru reteta!

  14. Buna Amalia fffffff bun tortul mi a iesit grozav si e si f usor de facut.multumim pt retetele tale minunate eu una tot timpul apelez la cate o reteta de a ta in ceea ce tine de dulciuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.