Tort cu capsuni si crema de unt

20160528_175359_1285

Un tort de sezon pe care bineinteles ca puteti sa-l faceti si cu alte fructe si cand spun asta ma gandesc la zmeura, fragute sau visine. Baietelul meu a fost de-a dreptul incantat pentru ca este pufos si nu foarte dulce. Reteta este foarte simpla si este putin probabil sa dati gres cu ea :). 

Ingrediente (forma de 21cm):

Blat: 

  • 5 oua
  • 5 linguri de faina 
  • 5 linguri de zahar
  • 1 varf de cutit praf de copt

Crema:

  • 500ml lapte
  • 6 linguri amidon
  • 100g zahar
  • 1 plic zahar vaniliat
  • 200g unt minim 80%grasime

Pentru insiropat;

  • 150ml apa
  • 50g zahar
  • 4-5 capsuni 

Puteti decora cu frisca sau in cazul meu 100g ciocolata + 100ml smantana pentru frisca

Mai avem nevoie de 500g capsuni.

1. Pentru inceput preparam crema: punem amidonul intr-o craticioara apoi adaugam treptat laptele si amestecam mereu pana se omogenizeaza. Punem si zaharul, amestecam si apoi punem cratita sau oala la foc mic. Amestecam mereu pana se ingroasa ca o budinca. Nu va faceti probleme cat timp lasati crema pe foc, nu se taie pentru ca nu contine galbenus de ou. 

Cand crema de lapte s-a ingrosat suficient ( asa cum am scris ca si o budinca) oprim focul, adaugam zaharul vaniliat si lasam sa se raceasca. Ca sa se raceasca mai repede pentru ca afara e destul de cald punem oala intr-un vas cu apa rece.

2. Pana se raceste crema preparam blatul; mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana acesta se topeste, apoi galbenusurile unul cate unul. Scoatem mixerul din functiune si adaugam treptat faina ametsecata cu praful de copt, amestecand cu o paleta de lemn peste cap.

Coacem la 170g C timp de 15 min. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.

Lasam blatul sa se raceasca putin apoi il scoatem din forma. Cand este rece il taiem in trei.

Tort simplu cu capsuni si crema de unt 0Tort simplu cu capsuni si crema de unt 1Tort simplu cu capsuni si crema de unt 3Tort simplu cu capsuni si crema de unt 4

3. Pana se raceste blatul preparam siropul, terminam crema de facut si preparam glazura.

Pentru sirop punem apa cu zaharul si capsunile zdrobite la foc mic. Lasam sa dea in clocot 1 minut si apoi stingem focul. Lasam siropul sa se raceasca. ( eu nu am mai pus capsuni doar apa cu zahar )

Pentru glazura punem intr-o craticioara smantana lichida pentru frisca si adaugam ciocolata rupta bucatele. Punem amestecul la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana se omogenizeaza. Tragem cratita deoparte si lasam sa se raceasca. 

Pentru crema adaugam untul putin cate putin untul in crema de lapte si mixam bine. Obtinem o crema fina si pufoasa.

Tort simplu cu capsuni si crema de unt 5Tort simplu cu capsuni si crema de unt  6

Capsunile le spalam bine le scurgem bine si le taiem feliute.

4. Asamblam tortul; blat insiropat, jumatate din crema, capsuni taiate felii, blat insiropat, cealalta jumatate de crema, capsuni taiate felii, blat. 

Tort simplu cu capsuni si crema de unt  7

Deasupra turnam ciocolata topita cu frisca ( nu va prostiti ca mine si asteptati sa se intareasca bine ( puteti sa o puneti la frigider) altfel curge toata in tava ).

Tort simplu cu capsuni si crema de unt  8

 

Deasupra punem fructe. Bagam tortul la rece 3 ore si apoi taiem cu un cutit trecut prin apa calda.

Deasupra turnam ciocolata topita cu frisca ( nu va prostiti ca mine si asteptati sa se intareasca bine ( puteti sa o puneti la frigider) altfel curge toata in tava ). 9

PS Imi cer scuze pentru calitatea fotografiilor, am incarcat bateriile si am facut fix o poza dupa care s-au descarcat. Si ca un fotograf profesionist ce sunt nu am avut altele de schimb :)).

 

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


2 comentarii la „Tort cu capsuni si crema de unt”

Dă-i un răspuns lui Amalia Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.